Hyppää sisältöön

Sami Välimäen vaikea toinen kausi: ”Pienten onnistumisten kautta parempaa fiilistä kentälle”

Sami Välimäki pelaa seuraavan kilpailunsa lokakuun alussa Skotlannissa

Sami Välimäki oli European Tourin kauden 2020 sensaatio, joka on viimeisten kuukausien aikana huomannut jo muutaman pelatun reiän jälkeen odottavansa kierroksen päättymistä.

Suomalaiset totuteltiin kaudella 2020 ensimmmäistä vuottaan European Tourilla pelaavan Sami Välimäen menestykseen. Ennakkoluuloton pirkkalalainen oli menestynyt kaudella 2019 loistavasti Saksan-kiertueella ja saavuttanut helponoloisesti karsinnoista kortin pääkiertueelle.

Eikä Välimäki tullut ET:lle kumartelemaan. Maaliskuun alussa, viimeisessä kilpailussa ennen koronaviruksen aiheuttamaa taukoa Välimäki aiheutti sensaation voittamalla Oman Openin. Kun kausi jatkui kesän toisella puoliskolla, oli Välimäki parin vaatimattoman kisan jälkeen taas voimissaan saavuttaen kolme perättäistä sijoitusta kärkikymmenikköön. Väinö Viitaharju oli jo näissä kisoissa caddienä ja matkakaverina henkisesti vaativissa koronakuplissa.

Loppuvuosi oli sekin melkoista ilotulitusta, joka huipentui viidenteen sijaan ET:n päätöskisassa Dubaissa. Sensaatiomainen kausi on varsin osuva määritelmä kuvaamaan 22-vuotiaan nuorukaisen menestystä.

Valinta kauden 2020 tulokkaaksi oli varsin luonnollinen. Tammikuussa, juuri ennen seuravan kauden alkua, Sami Välimäki palkittiin Urheilugaalassa vuoden sykähdyttävimmästä urheiluhetkestä. Vuoden urheilja -äänestyksessä hän oli häkellyttävästi hopealla.

Olympialaisten parhaan puttaajan itseluottamus on kateissa

Reilut kahdeksan kuukautta golfkautensa käynnistymisen jälkeen Välimäki on tilanteessa, jollaiseen hyvin harva uskoi. Kilpailuja on pelattuna 18, kertaakaan Välimäki ei ole ollut kymmenen joukossa. Paras sijoitus on 21:s. Maailmanlistalla vuodenvaihteessa sijalla 68 ollut Välimäki on kerännyt 200 ensimmäisestä pelaajasta vähiten pisteitä kalenterivuoden aikana. Tuorein sijoitus on 165.

Tuloksellisesti sukellus on ollut syvää. Haastattelussa lähdetään positiivisella muistutuksella siitä, että Sami Välimäki on päässyt toisella kaudellaan pelaamaan myös suuren osan niisä isoista kisoista, joihin portit olivat suljettuina pitkälle syksyyn 2020.

”Kisaohjelma on ollut kyllä todella siisti. Juuri sitä, mitä tavoittelinkin. Kääntäen nämä hajallaan olevat tapahtumat ovat vähän sotkeneetkin pakkaani. Valmistautumisten rytmitys on ollut vaikeaa, kun USA:n isojen kisojen yhteyteen ei ole järjestynyt toista kisaa oheen.”

Kun mukaan lasketaan jo marraskuussa 2020 pelatttu US Open, Välimäki on pelannut kymmenen kuukauden jaksoon kaksi majoria, WGC:n kisan Floridassa, olympialaiset Tokiossa sekä Euroopan mantereella kaikki merkittävät isot kisat.

Sami Välimäki vaihtoi heinäkuussa nykyiseen putteriinsa TaylorMade TP Hydro Blast Collection Solo 1)

Sami Välimäki vaihtoi heinäkuussa nykyiseen putteriinsa TaylorMade TP Hydro Blast Collection Solo 1)

Getty Images

Kärki on ollut 2021 kaukana edellä kaikkialla muualla paitsi olympialaisisissa, joissa Välimäki oli selkeällä marginaalilla kisan paras puttaaja Strokes Gained -tilaston perusteella. 

Tokion olympialaiset, puttitilasto miehet

”Tietysti tuntui upealta ja rohkaisevalta olla siinä porukassa paras viheriöillä. Puttaaminen on kauden aikana ollut ainoa osanen, joka toimii. Muuten on lyömisen kanssa ollut hyvin vaikeaa”, hän myöntää.

Vain neljä kisaa pelattuaan Välimäki vetäytyi maaliskuun alussa reilun kahden kuukauden kilpailutauolle, jolloin hän keskittyi lajiharjoittelun lisäksi fyysisten ominaisuuksiensa kehittämiseen.

”Se jakso oli oikein hyvä ja tarpeellinen. Kolme ensimmäistä kilpailua tauon jälkeen olivatkin lupaavia, mutta ote ei pitänyt. Lyöminen on ollut vaikeaa kauttaaltaan. Avaukset tiiltä ovat muodostuneet akilleen kantapääksi.”

”Boksista ne ongelmat lähtevät. Olen lyönyt hyviä pätkiä kisoissakin hyvin, mutta yksi isosti missattu lyönti menee helposti korvien väliin. Pää menee jumiin, uskallus lyömiseen loppuu”, Välimäki kuvailee.

Hän ei lähde selittelemään nykyistä heikkoa virettään svingimuutoksilla, loukkaantumisilla tai siviilielämään liittyvillä seikoilla. 

Huhupuheissa selitykseksi menestymättömyydelle on nostettu myös Lapin lomalla tapahtunut kaatuminen rinteessä.

”Kaaduin kyllä, mutta tällä tapahtumalla ei ole ollut mitään vaikutusta harjoittelun tai pelaamiseen.”

”Kaikki on ihan hyvin muuten, lyönti ei vaan toimi.  Timon (Karvinen) kanssa on tehty kovasti töitä sen eteen, että tehokkaammalla kropan käytöllä svingiä entisestään yksinkertaistettaisiin. Ei olla siis tekemässä mitään muutoksia, jotka pelaamistani sotkisivat.”

ET:n perustilastoista on helposti luettavissa se, että Välimäki on osunut hieman heikommin väyliin ja merkittävästi huonommin viheriöihin lähestymisillään kuin tulokaskaudella.

Kierroskeskiarvo on noussut todella hurjasti, yli 1,6 lyöntiä.

Sami Välimäen tilastot European Tourilla

Peli-ilo kateissa

Sami Välimäki myöntää avoimesti sen, että viimeisten kuukausien aikana pelaaminen on ollut heikkojen tulosten vuoksi tuskaista.

”Erittäin usein huonojen lyöntien tai bogien ja tuplien jälkeen jo kierroksen alkuvaiheilla tulee olo, että kentällä ei ole kivaa. Huomaan toivovani, että kierros loppuisi mahdollisimman pian.”

Sami Välimäki oli olympialaisissa 27. jääden voittaja Xander Schauffelesta vain yhdeksän lyönnin päähän

Sami Välimäki oli olympialaisissa 27. jääden voittaja Xander Schauffelesta vain yhdeksän lyönnin päähän

GETTY IMAGES

European Tourin kautta Välimäellä on jäljellä vielä 4–5 kilpailua. Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna on vuorossa Skotlannin huippukentillä (St Andrews Old Course, Carnoustie ja Kingsbarns) Alfred Dunhill Links Championship.

”Old Coursen olen pelannut ehkä kymmenen kertaa, muut ovat vielä korkkaamatta. Old Course ei ole minulle kaikkein mieluisin tuloksenteon kannalta.”

Espanjan kahdesta kisasta Valderramassa pidetyssä Välimäki oli edellisvuonna kymmenes. Huomattavasti parempaankin oli mahdollisuuksia vielä neljännen kierroksen sisääntulossa.

”Valderraman-kisaa ja kenttää odotan innolla.”

Kisaohjelmaan kuuluvat näillä näkymin myös Madridissa ja Portugalin Algarvessa käytävä Portugal Masters. Race to Dubain finaaliin (DP World Tour Championship) pistelistan sijalla 163. olevalla suomalaisella ei ole asiaa ilman täydellistä uudelleensyntymistä viimeisten viikkojen aikana.

”Tämän kauden osalta kunnianhimoisia tulostavoitteita on nyt pudotettu. Peli aukeaa, jos on auetakseen. Päällimmäinen tavoite on nauttia pelaamisesta, edetä pienin askelin kohden parempaa”, hän muotoilee.

Koronaviruksen takia Välimäen 2020 alkuvaiheilla saavuttama voitto antaa hänelle ET:n voittajakategorian kauden 2023 loppuun asti. Paineita menestymiselle ei muodostu työpaikan menettämisen uhasta. Selvää kuitenkin on, että tulevalle kaudelle paikat isoihin kisoihin tulevat vain uusilla menestyksillä.

Caddien vaihtamiseen ei liity dramatiikkaa

Sami Välimäki kertoi torstaina julkaistussa uutisessa vaihtavansa toistamiseen caddieta.

European Tourille päästyään hän pestasi  ensimmäiseksi mailapojakseen erittäin kokeneen australialaisen Kyle Roadleyn. Parivaljakko voitti Omanissa kisan, joka oli ET:n kaudella  2019-2020 Välimäen viides. Yhteistyö päättyi kuitenkin pian koronatauon jälkeen heinäkuussa. 

Sami Välimäen ja Kyle Roadleyn yhteistyö jäi varsin lyhyeksi mainioista tuloksissa huolimatta

Sami Välimäen ja Kyle Roadleyn yhteistyö jäi varsin lyhyeksi mainioista tuloksissa huolimatta

GETTY IMAGES

Tilalle tuli hyvä ystävä, juniorivuosien pelikaveri Väinö Viitaharju.

Kauden 2020 yhteiset kymmenen kisaa tuottivat peräti viisi sijoitusta kymmenen joukkoon. Mahdollisuuksia oli hurjan menestysjakson aikana enempäänkin. Wentworthin BMW PGA Championshipissa (13.) Välimäki pelasi kolmannen kierroksen yhtä heikkoa jaksoa lukuunottamatta aivan kärjen tahtiin, Kyproksen molemmissa kisoissa oli eväät huomattavasti parempaan kuin mikä oli lopputulos.

Menestys kääntyi vuodenvaihteen jälkeen kuin veitsellä leikaten.

Väinö Viitaharjun ja Sami Välimäen kymmmenen ensimmäistä kilpailua ET:lla loppukaudesta 2020 menevät suomalaisen golfin historiaan isoin kirjaimin

Väinö Viitaharjun ja Sami Välimäen kymmmenen ensimmäistä kilpailua ET:lla loppukaudesta 2020 menevät suomalaisen golfin historiaan isoin kirjaimin

GETTY IMAGES

”Emme saaneet Väinön kanssa 18 kisan aikana yhtään koko kisan onnistumista aikaan. Yhteistyön toimivuudessa ei ollut ongelmaa, mutta katsoin, että nyt on aika hakea uutta”, Välimäki perustelee Alistair Mathesonin astumista remmiin.

Kuten Kyle Roadleyn rekrytoinnissa, myös Mathesonin pestaamisessa Välimäen manageri Chubby Chandlerin panos oli merkittävä.

Välimäki ei ole uutta apuriaan tavannut, joten ensitreffit tapahtuvat näillä näkymin Skotlannin-kisassa.

Alistair Matheson ja Sören Kjeldsen sijoittuivat vuoden 2016 Mastersissa sijaluvulle 36.

Alistair Matheson ja Sören Kjeldsen sijoittuivat vuoden 2016 Mastersissa sijaluvulle 36.

GETTY IMAGES

Matheson työskenteli pitkään US Openin vuonna 2006 voittaneen Geoff Ogilvyn kanssa. Menestystä hän on tämän vuosituhannen aikana saavuttanut myös K.J. Choin ja  Sören Kjeldsenin apurina. Tiger Woodsin antaessa potkut Steve Williamsille, nousi Mathesonin nimi top 10 -listoilla yhdeksi vaihtoehdoksi mestarin uudeksi apuriksi.

Lisää latinkia pesäpallofinaaleista

Sami Välimäki on yhteistyön loppumisesta huolimatta hyvää pataa Väinö Viitaharjun kanssa. 

”Yhdessä käytiin keskiviikkona katsomassa keskiviikkona ensimmänen pesäpallofinaali, jossa Manse PP voitti Kouvolan. Sunnuntaina pelattavaan kolmanteen ottteluunkin on liput varattuna. Tampereella on kova pesiboomi päällä. Sitä lisää myös naisten menestyminen”, innokkaana jääkiekkoilun seuraajana tunnettu Välimäki iloitsee.

”Elämä on ihan mallillaan, padelia olen pelannut vapaa-aikoina ja viettänyt laatuaikaa tyttöystävän kanssa. Pidemmän aikavälin tavoite on tietysti nousta haastamaan maailman parhaita. Nyt edetään kuitenkin pelistä nauttien ja pienin askelin tämä loppukausi.”

Etsi luettavaa