Hyppää sisältöön

Sam PuttLab tarjoaa faktaa puttisi kehittämiseen

Nyt on hyvä aika laittaa putin tekniikkaa kuntoon. KUVA: MARKUS SOMMERS

Kun tiedät mitatut faktat putistasi, tekniikan ja tähtäyksen korjaaminen on paljon helpompaa.

Puttaaminen on yksinkertaista: pitää vain hallita suunta ja vauhti sekä viedä maila taakse ja läpi, eikä harjoitella juurikaan tarvitse. Tämä on varsin yleinen asenne puttaamista kohtaan.

Silti moni tuskailee huonon puttaamisen kanssa vuodesta toiseen. Totuus on kuitenkin se, että kehittyminen puttaamisessa vaatii harjoittelua.

Mutta mistä tietää mitä pitäisi harjoitella? Vastauksen antaa SAM PuttLab.

Tarkkuutta ja toistettavuutta

SAM PuttLab kertoo kaiken mahdollisen sinun puttitekniikasta millimetrin ja asteen kymmenesosan tarkkuudella. Laitteisto mittaa 28 eri parametriä putterin liikkeestä ja osoittaa suurimmat kehityskohdat.

Jotta putti menisi reikään neljän metrin etäisyydeltä, pitää muuttujien olla asteen tarkkuudella kohti reikää.

Aloitamme syöttämällä putterisi perustiedot ja kalibroimalla mailan oikeaan linjaan. Sitten seuraa seitsemän putin testi neljän metrin matkalta. Tarkoituksena on upottaa mahdollisimman monta puttia ja toistaa samanlaisia putteja kohti reikää.

Yksityiskohtainen analyysi

Kun testi on tehty, on analyysin aika. Raportti kertoo yleistasosi tekniikassa, vauhdin hallinnassa ja toistettavuudessa. Luvut esitetään prosentteina. Amatööripelaajien taso vaihtelee 50–70 prosentin välillä, tour-pelaajien taso on 90 prosenttia.

MAINOS. Tule Timo Karvisen SAM PuttLab -klinikalle perjantaina 17.3.2023 klo 9-16. Klinikan kesto 45 min / oppilas. Varaa aika >>.

Yksityiskohtaisessa analyysissa kaikki alkaa tähtäyksestä. Mitä enemmän tähtäys on vinossa, sitä enemmän joutuu pelaaja kompensoimaan muita tekijöitä saadakseen pallon reikään. Saamme siis putista dataa, jota ei voi silmällä tai videolla havaita.

Usein huono tähtäys johtuu liian pitkästä putterista tai jopa vääränlaisesta lapamallista. Toki pelaajan linjaukset ja silmien sijainti vaikuttavat yhtä paljon tarkkuuteen.

Kaikkien pelaajien on helppo kehittää puttia

Kun on löydetty yksinkertaiset vastaukset putissa kehitettäviin osa-alueisiin, alkaa työ. Valmentaja luo metodit, joilla tapahtuu kehitys. Opetus ei perustu tyyliin tai mielipiteisiin, vaan faktoihin. Näin voit lopettaa erilaisten asioiden kokeilun ja seurata omaa puttiasi kehittävää tietä.

Olen käyttänyt SAM PuttLabia opetuksessani 15 vuoden ajan. Mitä enemmän käytän laitetta, sitä vähemmän muutan puttiliikettä itsessään. Symmetrisen liikkeen muutokset tulevat suurelta osin alkuasennosta ja mailan kaarevan liikkeen hyödyntämisestä.

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Etsi luettavaa