Hyppää sisältöön

Salossa golfarin ja liikkujan on hyvä olla – GoGolfin resepti viikonloppuun!

Salo Golfissa uskotaan pelien jatkuvan viikonloppuna

Salo tunnettiin aikanaan tärkeänä tukikohtana Nokialle. Kännykkäteollisuuden poistuttua muuttoliike pois kaupungista oli suurta, mutta alue on edelleen eloisa ja yhteisöllinen – golfarin kannalta loistava kohde vaikka viikonloppureissulle!

Mikä tekee Salosta Salon? Ensimmäisenä koripallomiehenä minulle tulee mieleen Salon Vilpas ja sen fanikulttuuri. Myös lentopallo on iso juttu kaupungissa. Mahdollisuuden vahvalle urheilumenestykselle antavat fanit, jotka vetävät yhtä köyttä ja täyttävät katsomot vaikka menestys ei aina ole ollut itsestäänselvyys. 

Salon liikuntapuisto on yksi kokonaisvaltaisimmista urheilualueista Suomessa. Se pitää sisällään käytännössä kaiken mitä urheiluun vaaditaa. Urheiluhallissa löytyy loistava kenttä katsomoineen, samasta hallista löytyy muun muassa keilahalli. Vieressä sijaitsee tenniskeskus, uimahalli, ratsastustallit, skeittipuisto, yleisurheilukenttä, jalkapallokentät ja ennen kaikkea Salo Golfin kenttä! 

Kaikki tämä löytyy vain kahden kilometrin päässä Salon ydinkeskustasta: kävelymatkan päästä! 

Salo Golfin kenttä on pienehkölle alueelle rakennettu kotoisa golfkenttä. Kentällä ei pituudella mässäillä, mutta sen tekee mielenkiintoiseksi pienet ja kinkkiset viheriöt. Pituuden puolesta parhaat pelaajat saavat tehtyä hyvää tulosta mukavalla kentällä. Tästä osoituksena oli yksi suomalaisen golfhistorian tulosmurskajaisista eli vuoden 2003 SM-kisat, joissa Ari Savolainen ja Roope Kakko laittoivat hurjia tuloksia tauluun neljän kierroksen kisassa. 

Salossa pelataan rennolla meiningillä. Kentän toiminnanjohtaja Tomi Paju on itsekin innokas salolainen, joka asuu vain 300 metriä ykköstiistä. Speedgolfiin hurahtanut Paju kiertää kentän yksin helposti alle tunnissa käyttäen mailana ainoastaan rautaseiskaa. Pääsimme katsomaan, miten Pajun lyönti irtoaa lauantai-iltana Salon Vilppaan pronssiottelun jälkeen. 

Noin seiskan händärillä pelaava toimitusjohtaja laittoikin noin 150 metristä heti kättelyn jälkeen pallon neljään metriin ja upotti putin perään.

”Tämä on rento kenttä ja täällä pelataan Suomen nopeimmat kierrokset. Mikko Rantanen kiersi kentän 38 minuutissa ja tuloksella 74. Se on aika kova saavutus, eikä varmasti ole monella kentällä mahdollista”, trikoohousuissa kenttää iltalenkkinä juossut toimari kertoo. 

Kentän valtteja on sijainti kaupungin kupeessa. ”Meidän pelaajista todella suuri osa kulkee meille muulla kuin autolla. Keskustaan on vain pari kilometriä ja moni asuu tietenkin vielä lähempänä. Kenttä on myös siitä mukava, että meillä se yleensä vetää. Eräs pelaaja oli juuri laittanut palautetta, että ilman kiirettä oli kierros mennyt alle kahden ja puolen tunnin”, Paju luonnehtii kenttää. 

Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että siirtymät ovat lyhyita ja palloa ei tarvitse etsiä. Ilmeisesti myös salolaisten lähestymistapa golfiin on melko sporttinen – ei niinkään elitistinen. Samalla urheilupuiston muista harrastuspaikoista on helppo houkutella uusia pelaajia lajin pariin.

Salo Golfin toiminnanjohtaja Tomi Paju kiertää iltaisin kenttää juosten rauta-seiskan kanssa

Salo Golfin toiminnanjohtaja Tomi Paju kiertää iltaisin kenttää juosten rauta-seiskan kanssa

Nikke Tyry

”Urheilupuisto tarjoaa paljon mahdollisuuksia liikkumiseen. Meillä järjestetään paljon alkeiskursseja ja uusien pelaajien hankinta on tärkeä asia meille”, Paju täsmentää. 

Oma tavoite tulevaisuudessa Pajulla on tehdä maailmanennätys. 

”Asun 300 metrin päässä ykköstiistä. Ovelta ovelle ja kierros välissä alle tuntiin olisi mahtava onnistua joku päivä. Tämä on hauska tapa harrastaa liikuntaa, jos normaali juokseminen alkaa vähän puuduttaa”, Paju kehuu speedgolfia. 

Salo Golfissa green fee maksaa arkisin 40 euroa ja viikonloppuisin 45 euroa. 

Wiurilassa pelataan Haikon kartanon mailla

Wiurilassa pelataan Haikon kartanon mailla

Viikonlopun resepti: AirBnB, Kebab, Salo- ja Wiurila Golf! 

Mid Tourin toinen osakilpailu pelattiin Wiurila Golfin kentällä. Halikon Kartanossa järjestetään golftoiminnan lisäksi myös turistikierroksia tunnelmallisessa miljöössä, joten myös kulttuurin ystävälle on tarjontaa. Ei mennä siihen sen enempää, vaan puhutaan hetki golfista! 

Wiurila on Salo Golfin tapaan harrastajia hienosti palveleva kenttä. Etuysi on vähän peltomaisempi kuin takaysi, jossa metsät ja vesiesteet tulevat enemmän peliin. Wiurilan kenttä oli loistavassa kunnossa, kun Mid Tourilla lähes 150 pelaajaa ottivat toisistaan mittaa. 

”Tämä on kiva kenttä pelata. Kyllä se viheriöillä kuitenkin haastaa aika paljon, joka näkyy myös tulostasossa”, terassiparlamentissa pohdittiin. 

Kisan voittoon pelasi Tammisaaren mies Hannu Metsola ja Mika Piltz jäi lyönnin päähän toiseksi. Kärkikaksikon tulokset olivat Mid Tourille kovat: -6 ja -5. 

Paikalla oli toki paljon turkulaisia ja paljon Salossa aikaa viettäneitä pelureita. Kysymykseen, mitä Salossa kannattaa kokea, yksi vastaus nousi nälkäiselle joukolle yli muiden. 

”Täällä on Suomen halvimmat ja parhaat kebabit. Kebab-paikkoja on varmaan enemmän asukasmäärään nähden kuin missään muualla Suomessa, ja ne ovat hintalaatusuhteeltaan ylivoimaisesti parhaita”, Winnie Söderholm tiesi kertoa. 

Pakkohan se oli käydä ottamassa selvää oliko puheissa perää. Joen lähistöltä paikkoja tosiaan löytyy ja astuimme ensimmäiseen vastaantulleeseen. Kebab ranskalaisilla maksoi 4,90 €, ja lautanen oli täynnä ruokaa. 

Luonnollisesti hintaan kuului myös kahvi ja makuelämys oli erinomainen. Winnie oli oikeassa.

AirBnB on paras tapa majoittua

Hotellitarjontaa Salosta löytyy. Tunnetuin on joen varrella sijaitseva Sokos Hotelli Rikala. Vanhan Turuntien varressa sijaitsee puolestaan Hotelli Fjalar, jossa on monesti tullut myös majoituttua kisamatkojen yhteydessä. Molemmat ovat loistavia valintoja yöpymiselle. 

Päädyimme kuitenkin tarkastamaan hintatasoa AirBnB:n kautta ja löysimme kokonaisen asunnon kolmelle hengelle hintaan 75 euroa. Sattumalta saunallinen kaksio sijaitsi myös noin 70 metriä Salo Golfin 12. reikä, mikä mahdollisti iltatutustumisen Salon kenttään. 

Isäntä ja naapurissa asunut Pertti on monien kaupunkien jälkeen kotiutunut Saloon ja toimii hyvässä virassa kaupungilla. 

”Paljon on tullut nähtyä maailmaa ja kaupunkeja, mutta Saloon ollaan nyt kotiuduttu. Ostin tämän viereisen asunnon kuolinpesältä osittain lapsia varten, jos he haluavat joskus tulla kyläilemään. Nyt se on ollut tätä kautta vuokralla ja hyvin tuntuu menevän kaupaksi”, Pertti kertoo. 

Pertti osaa arvostaa Salossa erityisesti liikuntamahdollisuuksia. Golfiin hän ei vielä ole hurahtanut. 

”Ei kai siinä voi sattua kovin pahasti, lienee turvallinen laji”, Pertti kysyy. 

Hetken myöhemmin hän kertoo haltioituneena tarinaa siitä, kuinka hän on hurahtanut uimahyppyyn ja seisoo käsillä viiden metrin tornissa vetäen täysivoltilla alas. Pystyimme todeta Pertille, että golf on oikein turvallinen lajivalinta hänelle! 

”Tämä on ihan mahtava alue asua. Täällä on rauhallista ja liikunnasta tykkääville täältä löytyy kaikki. Talvisin kentällä on ladut ja pääsee hiihtämään. Ehkä tässä täytyy mennä tuohon golfiin sitten vielä tutustumaan kun kenttäkin on näin lähellä”, kuuskymppinen ponnaripää lupasi! 

Norpanhovi AirBnB:

Etsi luettavaa