Hyppää sisältöön

Saksalainen juniori rikkoo ennätyksiä LET:lla: ”Rakastan elämää tourilla”

183-senttinen Tourin pisimpiä draiveja lyövä Chiara Noja on tehnyt vakuuttavaa jälkeä ammattilaiskentillä Kuva: Getty Images

Torstaina 17 vuotta täyttävä Chiara Noja on LET:n kautta aikojen nuorin eurooppalaisvoittaja. Hänellä on erinomaiset mahdollisuudet lunastaa paikkansa syksyllä pelattavaan Solheim Cupiin.

Naisten golfissa huippupelaajat nousevat menestyksiin ja otsikoihin huomattavasti miehiä nuorempina.

2000-luvulla tästä nimekkäimpiä esimerkkejä ovat reilusti alle kaksikymppisinä pinnalle nousseet Michelle Wie, Lexi Thompson, Lydia Ko, Ariya Jutanugarn, Brooke M. Henderson sekä edelliskaudella LPGA:lla läpimurtonsa tehnyt Atthaya Thitikul.

Eurooppalaispelaajien osalta lista on toistaiseksi huomattavasti lyhyempi. Englannin Charley Hull pelasi Solheim Cupissa 17-vuotiaana ja voitti neljä päivää ennen 18-vuotissynttäreitään ensimmäisen kerran LET:lla. Supertähteä Hullista ei ole kuitenkaan edellä listattujen tavoin kuitenkaan kuoriutunut.

Saksassa syntynyt, Englannissa ja Dubaissa vanhempiensa kanssa asuva Chiara Noja siirtyi ammattilaiseksi kaudella 2021, jolloin hän kiersi Let Access Seriesia historiallisen hyvällä menestyksellä.

”Amatöörikisoista monet peruttiin koronaviruksen takia. Lähdin Let Access Seriesin kiertueen kisoihin ja viihdyin erittäin hyvin. Huomasin rakastavani tourelämään. Amatöörikisoihin palaaminen olisi tuntunut tämän jälkeen askeleelta taakse.”

Noja voitti kaikkien aikojen nuorimpana, 15-vuotiana haastajakiertueen kisan Tsekissä, vieläpä hämmästyttävällä yhdeksän lyönnin erolla seuraavan.

Syksyllä 2022 Noja voitti Saudi-Arabiassa LET:n Aramco Team Seriesin henkilökohtaisen kisan, uusinnassa kukistui Charley Hull.

Noja oli voittaessaan 16 vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäinen, kaikkien aikojen nuorin eurooppalainen.

LET:n ennätys jäi kuitenkin kauaksi, Atthaya Thitikul mestaroi voittoon kotimaassaan pidetyssä kisassa reilut viisi vuotta sitten 14 vuoden, neljän kuukauden ja yhdeksän päivän ikäisenä.

LPGA:n nuorin voittaja on Kanadan Brooke M. Henderson, joka nosti amatöörinä voittopokaali kotimaansa mestaruuskisoissa 14 vuoden, yhdeksän kuukauden ja kolmen päivän ikäisenä.

Meneillään olevassa South African Openissa Noja jahtaa toista ykköstilaansa pääkiertueella.

Kisa käynnistyi kenttäennätyksellä 62,-10, jonka jälkeen flunssasta kärsivä saksalainen on joutunut laskemaan ennen viimeistä kierrosta neljällä lyönnillä edelleen Ashleigh Buhain.

”Lyhyen talvikauden aikana olen opetellut uusia lyöntejä. Tiedän hyvin sen, että nouseminen maailmantähtien haastajaksi ei tapahdu hetkessä. Minun täytyy olla kärsivällinen kentällä, kuin myös määritellesämme tavoitteita. Lyönti ja päivä kerrallaan ajatus on hyvä pitää mielessä”, ikäisekseen erittäin kypsän oloinen Noja muistutti itseään The Golferille antamassaan haastattelussa.

https://twitter.com/GolfWomenMag/status/1633725202810159105?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1633725202810159105%7Ctwgr%5Eb7e47d865bbfe71ee8b7b7b613be734cddd7a443%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Famerexperience.com%2Fa-phenomenal-16-year-old-female-golfer-meet-chiara-noja-the-germanys-brightest-young-star%2F

Vahva ehdokas Solheim Cupiin

Chiara Nojalla on eväitä nousta jo käynnistyneellä kaudella LET:n eturivin pelaajiin. Edelliskaudella hän kiersi vain kutsuilla Saudi-Arabian järjestämissä Aramco Team Seriesin kisoissa.

Paikka on auennut myös jo kahdesti kansainvälisiä tähtiä vilisevään Saudi Ladies Internationaliin.

Nojan kapasiteetista kertoo paljon se, että hän oli molemmilla kerroilla 12:n ensimmäisen joukossa. LET:n draivitilastossa Noja oli pituuden osalta ykkönen ja viheriöosumissa kahdeksas.

”Olen erittäin sitoutunut kehittymään golfissa mahdollisimman hyväksi. Muutto Dubaihin Englannista antoi minulle mahdollisuuden ympärivuotiseen harjoitteluun, joka Englannin talvessa ja pimeydessä ei olisi onnistunut.”

Lauantain finaalikierrokselle Noja toivoi kolmannen päivän suorituksensa jälkeen parempaa vointia ja ”voimaa.”

”Pelasin paremmin kuin tein tulosta, pystyn parempaan”, Euroopan naisgolfin suurin toivo määritti.

Ennen viikonlopun kisaa hän oli maailmanlistalla sijalla 104. Helppo veikkaus on, että kauden edetessä menestys jatkuu ja sijoitus maailmanlistalla nousee niiden pelaajien tasolle, joista kapteeni Suzann Pettersen loppukesästä valitsee kuusi Solheim Cupin -joukkueen jäsentä villillä kortilla.

Finaalikierrokselle South African Openissa Noja (-14) lähtee yhdessä Ashleigh Buhain (-18) ja Ana Belaez Trivinon kanssa kello 10.05.

Sanna Nuutisen (-6) sijoitus kolmen kierroksen jälkeen on 14:s, Noora Komulaisen (-1) 48:s.

Chiara Noja, kotisivut

Tulospalvelu Etelä-Afrikan avoimet

Etsi luettavaa