Hyppää sisältöön

Yhteistyössä : Cobra Golf

Katso testivideo: Cobra Golf onnistui tekemään omannäköisen putterimalliston

Cobra Golf esitteli viime vuonna pitkän tauon jälkeen oman putterimalliston. Cobra onnistui erottautumaan kilpailijoistaan, sillä osa mailoista on valmistettu hyödyntäen 3D-tulostusta.

Tein viime vuonna pidemmän artikkelin ja videon ensikokemuksistani Cobran uusista puttereista. Nyt kävin katsastamassa malliston uudestaan ja katsomassa, mitä uutuuksia se sisältää.

Cobra erottautuu kilpailijoistaan putterimallistollaan. KUVA: COBRA GOLF

Cobran putterimallisto jakautuu 3D- ja Vintage-puttereihin. Vintage-malliston putterit ovat käytännössä Cobran tulkinta suosituimmista putterimalleista, kun taas 3D-mailat tarjoavat jotain oikeasti todella uutta.

3D-tulostusta hyödyntäen Cobra onnistuu nostamaan puttereiden MOI-arvoa. MOI tulee sanoista Monent of Inertia, mikä käytännössä tarkoittaa mailan anteeksiantavuutta. Mitä korkeampi arvo, sitä enemmän mailan lapa vastusta kiertymistä auki tai kiinni epäkeskon osuman takia.

Siro mutta anteeksiantava

Cobra Golfin Grandsport-35 on siro mutta anteeksiantava putteri. Lavan valmistuksessa on käytetty 3D-tulostusta.

Korkean MOI-arvon omaavia puttereita on toki monia. Juju Cobran 3D-mallistossa on mielestäni se, että valmistustavan ansiosta pienehköön lapaan on saatu todella korkea MOI.

3D-puttereissä on teräsrunko, joka vie painopistettä alas ja kun siihen yhdistetään 3D-tulostettu, kevyt nailonsäleikkö, painoa saadaan siirrettyä aiempaa enemmän ulkokehälle. Se nostaa mailan MOI-arvoa. Yläosa on taottu erittäin kevyestä alumiinista. Lisäksi lavassa on volframipainot, joiden tehtävä on nimenomaan siirtää paino mallista riippuen haluttuihin paikkoihin.

Cobran puttereista oma suosikkini on Grandsport-35. Se ei ole kaunein putteri, mutta kiitos uudenlaisen valmistustavan, minun on vaikea kuvitella vakaampaa ja anteeksiantavampaa putteria, jonka lapa kuitenkin on kohtuullisen siro.

Ja isompien lapojen ansiosta toiset 3D-mallit ovat vielä anteeksiantavampia. Eikä siinä vielä kaikki – jokaisessa 3D- sekä Vintage-mallissa on erittäin mielenkiintoinen SIK-lyöntipinta.

Lyöntipinnassa neljä kerrosta

SIK on pieni itsenäinen putterivalmistaja, joka on lisensoinut kehittämänsä lyöntipinnan Cobralle. Kyse on ns. descending loft -teknologiasta. Osumapinta koostuu neljästä kerroksesta, jossa jokaisessa on asteen verran vähemmän nostokulmaa ylhäältä alaspäin katsottuna.

Pelaajat, jotka puttaavat enemmän kädet edellä, tarvitsevat mailan, jossa on enemmän nostokulmaa. Heillä on myös taipumusta osua korkeammalle lavassa, sinne missä SIK-lavassa nostokulmaa on eniten.

Vastaavasti he, jotka heilauttavat mailaa enemmän tarvitsevat vähemmän nostokulmaa. He myös usein osuvat lavat alareunaan, jossa Cobran puttereissa on vähiten nostokulmaa.

Toisin sanoen Cobran SIK-lyöntipinnalla varustetut putterit ovat anteeksiantavat myös korkeussuunnassa. Kun tämä yhdistetään varsinkin 3D-puttereiden korkeisiin MOI-arvoihin syntyy mailoja, jotka ovat ainutlaatuisen anteeksiantavia sekä korkeus- että leveyssuunnassa.

Mikä merkitys on sillä, että putteri on anteeksiantava paitsi vertikaalisesti myös horisontaalisesti?

Leveyssuunnan anteeksiantavuus on varmasti helppo ymmärtää, epäkeskoissa osumissa lapa ei kierry auki tai kiinni. Mutta korkeussuunnan missejä ei tiedosteta niin usein – normaaliputterilla nostokulma käytännössä vaihtelee, kun osumakorkeus vaihtelee.

SIK-lavalla pallon pitäisi vaihtuvan nostokulman ansiosta lähteä liikkeelle aina samassa 1,5 asteen kulmassa. Se tekee pituuskontrollista helpompaa.

Etsi luettavaa