Hyppää sisältöön

Yhteistyössä : Cobra Golf

Millaisia ovat Cobran 3D-putterit? Antti Vaalas testasi ja teki videon uutuuksista

Antti Vaalas testasi Cobran uusia 3D-puttereita Kurk Golfissa.

GoGolfin Antti Vaalas sai tehtäväkseen kokeilla Cobran uusia 3D-puttereita. Lue jutusta ja katso videosta Antin kokemukset: mistä hän piti ja mitkä ominaisuudet tekevät puttereista ainutlaatuisia.

Viime vuonna puttereita myytiin lähes kaksi miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Määrä on karkea arvio, mutta kertoo, että markkina on suuri.

Golfarin kannalta tilanne on mainio. Mielestäni liki kaikki tunnetut valmistajat tekevät laatuputtereita. Lisäksi muutama pienempi valmistaja keskittyy yksinomaan puttereihin tarjoten pelaajille mielenkiintoisia vaihtoehtoja. Yksi esimerkkinä pienistä valmistajista on SIK, koska Bryson DeChambeaun putterin valmistajana se liittyy tähän juttuun.

Hyviä mailoja siis riittää, golfarin on vain osattava valita itselleen sopiva. 

Merkittävistä mailabrändeistä Cobra ei ole valmistanut puttereita miesmuistiin. Nyt Cobra on tuonut myyntiin kaksi mallistoa: Vintage-malliston ja 3D-malliston. Vintage-putterit ovat Cobran tulkinta tunnetuista putterimalleista, mutta niihin on lisätty SIK:n ainutlaatuinen lyöntipinta. Tästä lisää myöhemmin. Tässä jutussa ja olla olevalla videolla keskityn kokemuksiini Cobran 3D-puttereiden kanssa. 

GoGolfin sivuilta löytyy advertoriaali, jossa kummatkin mallistot esitellään yksityiskohtaisesti. Se löytyy täältä

Täysin uusi tapa valmistaa putteri

Erottuakseen muiden laatuputtereiden joukosta on tehtävä jotain oikeasti eri lailla. Ja vielä siten, että sillä on merkitystä. Cobra onnistuu tässä: 3D-tulostus muuttaa putterien rakennetta tavalla, joka nostaa mailojen MOI-arvoa.  

MOI tulee sanoista moment of inertia. MOI käytännössä mittaa mailojen anteeksiantavuutta, mitä korkeampi arvo sitä enemmän maila vastustaa kiertymistä osumahetkellä. Tyypillisesti isolla mallet-lavalla on korkeampi MOI-arvo kuin pienemmällä blade-lavalla.

Lisäksi Cobra tuo SIK:n lyöntipinnat ensimmäistä kertaa laajemman golfarijoukon ulottuville.

Vaihtuvan nostokulman omaavat lyöntipinnat lisäävät myös puttereiden anteeksiantavuutta, mutta eri tavalla kuin korkea MOI. Se oikeasti on mielenkiintoista. 

Mutta ennen kuin mennään siihen tarkemmin, käydään läpi 3D-lapamallien rakenne.

Cobran 3D-putteri purettuna osiin.

Cobran 3D-putteri purettuna osiin.
Cobra Golf

Uutuusputtereissa on teräsrunko, joka mallista riippuen painaa 261–286 grammaa. Teräsrunko vie painopistettä alas ja kun siihen yhdistetään 3D-tulostettu, kevyt nailonsäleikkö, painoa saadaan siirrettyä aiempaa enemmän ulkokehälle, mikä nostaa mailan MOI-arvoa. Yläosa on taottu erittäin kevyestä alumiinista. Lisäksi lavassa on volframipainot, joiden tehtävä on nimenomaan siirtää paino mallista riippuen haluttuihin paikkoihin. 

Huomioni kohdistuu ensin Grandsport 35 -putteriin (kaikki mallit ovat nimetty nopeiden autojen mukaan). Numero 35 nimessä kertoo putterin kärkipainosta lavan roikkuessa 35 asteen kulmassa, kun mailaa tasapainottelee sormella (katso tarkemmin videolta).

Itse olen mieltynyt puttereihin, joissa on hivenen tätä toe hang -ominaisuutta. Malliston kaksi muuta lapavaihtoehtoa eli Agera ja Supernova ovat face-balanced (toe hang 0°).

Siro putteri isolla MOI-arvolla

Monesti sanotaan että pelaajat, jotka puttaavat kaarevammalla lavan liikkeellä tarvitsevat kärkipainoisemman putterin ja suorempaa rataa mailaa liikuttaville sopisi face balanced paremmin. En näe asiaa näin yksioikoisesti.

Liikeradan muodosta riippumatta kyse on siitä, kuinka mailan saa suoraksi osumahetkellä. Monille se onnistuu parhaiten face balanced -putterilla, vaikka liikkeessä on kaarevuutta. Minä taas saan kaipaamani aggressiivisemman vapauttamisen fiiliksen kärkipainoisella putterillla.

Kärkipainoisessa putterissa lapa aukeaa downsvingin alkaessa hivenen, joten se on suoristettava reippaammalla liikkeellä osuman läpi. Jokaisen oma mieltymys selviää lopulta vain erilaisia mailoja kokeilemalla. Ja monesti mieltymykset ajan myötä vaihtelevat. 

Cobran Grandsport on blade-putteri isolla MOI-arvolla.

Cobran Grandsport on blade-putteri isolla MOI-arvolla.
Cobra Golf

Mikä on mielestäni Grandsportin suurin juju? Se, että se on sirompi blade-mallinen putteri, mutta silti sen MOI-arvon sanotaan vastaavan isompia mallet-puttereita. Se on siis yhtä anteeksiantava kuin isompi lapa. Joten jos olet pitänyt mallet-lapoja vähän kömpelöinä niiden koon takia, mutta kaipaat silti anteeksiantavuutta, Grandsport saattaa olla vastaus tarpeisiisi.

Kokeilin myös isoa mallet-lapaista Agera-mallia. Cobran mukaan Ageran 7540 MOI-arvo on korkein sen puttereista. Kolmannen lapamallin Supernovan jätin tällä kertaa väliin. 

Kun miettii lavan muotoa ja konstruktiota, on vaikea kuvitella anteeksiantavampaa putteria. Koska Agera on iso face balanced -mallet, en odottanut pitäväni siitä. Mutta putatessa maila ei tuntunut ainoastaan erittäin vakaalta, vaan se kulki myös edestakaisin erittäin sulavasti. Kun vielä osuma palloon oli sangen miellyttävä, kuten Grandsportissa, on pakko sanoa että pidin mailasta.  

Yksi ajatus gripeistä: Cobran puttereissa on isohko suora 99 grammaa painava Lamkinin Sinkfit Straight -grippi. Nämä gripit eivät istu omiin käsiini sillä puttaan perinteisemmällä reverse overlap -otteella, joka istuu paremmin pienempään, muotoiltuun kädensijaan. Iso suora grippi sopii sinulle, jos pidät käsiä enemmän erillään tai mahdollisesti käytät jonkin tyyppistä claw-otetta. 

Millainen on SIK:n lyöntipinta?

Nyt ajatuksia SIK-lyöntipinnasta. SIK itse kuvailee lyöntipinnan ominaisuutta sanoilla descending loft technology (DLT). Lyöntipinta on jaettu neljään kerrokseen ylhäältä alas. Ylimmässä kerroksessa on eniten nostokulmaa eli neljä astetta, alimmassa enää yksi aste. Tällä on merkitystä ainakin kahdella tapaa.

Ensiksi pelaajat ovat erilaisia. Jotkut puttaavat enemmän kädet edellä, jolloin taipumus on osua lyöntipinnan yläreunalla. Silloin isompi nostokulma auttaa saamaan pallon lähtökulman riittävän ylös. Toinen ääripää pelaajista antaa mailan heilahtaa huomattavasti osuman läpi, jolloin osuma on yleensä alempana.

Tässä tapauksessa matalampi nostokulma pitää pallon lähtökulman riittävän matalana.

SIK:n nostokulma vaihtelee lavassa.

SIK:n nostokulma vaihtelee lavassa.
Cobra Golf

Cobran ja SIK:n mukaan pallo lähtee aina optimaalisessa 1,5 asteen kulmassa, joka saa sen rullaamaan nopeasti. Optimaalinen toki riippuu myös griinien kunnosta, oikein hitaalla griinillä parhaiten toimii korkeampi lähtökulma. Mutta hyväkuntoisilla griineillä 1,5 astetta on erittäin hyvä. 

Toinen vaihtuvaan nostokulmaan liittyvä asia on anteeksiantavuus. Tätä havahduin miettimään kunnolla vasta testattuani puttereita. Nimittäin missattuja osumia mietitään usein vain kärki- kanta-akselilla, unohtaen että putteja missataan myös osumalla liian alas tai ylös. Voi jopa todeta, että kokeneemmalle pelaajalle on paljon todennäköisempää missata osuma korkeus- kuin leveyssuunnassa.

Ja osumakorkeuden missaus vaikuttaa suoranaisesti pituuksien hallintaan. Sillä kun osumahetken nostokulma jatkuvasti vaihtelee, pelaajan pituuskontrolli ei voi olla paras mahdollinen. Joten SIK:n lyöntipinta tuo helpotusta tähän, mahdollisesti jopa merkittävästi. Toki tätä pitäisi testata huomattavasti enemmän, jotta merkityksen tietäisi varmasti.

Grandsport ja Agera vain pitkävartisina

Lopuksi mainitsen että Grandsport ja Agera ovat saatavissa myös pitempivarsisina armlock-puttereina. Armlock tyyliä moni pitää kielletyn ankkuroinnin kiertämisenä, ehkä minäkin, mutta ihmettelen ettei useampi ”epätoivoinen” ole sitä testannut. Tyyli todella passivoi ranteita, toki itse joutuisin harjoittelemaan kauan ennen kuin saisin sen kentällä toimimaan. Mutta jos yhtäkkiä käteni alkaisivat tekemään yllättäviä liikkeitä, niin epäilemättä aloittaisin armlock-harjoittelun heti.

Lopuksi kiteytän jutun sanomalla Cobran tarjoavan ainutlaatuisia ja laadukkaita puttereita, joissa anteeksiantavuus on huipussaan. Toki haluan lisätä, että mikään maailman putteri ei yksin korvaa pelaajan huonoa tekniikkaa. Mutta mielelläni näen pelaajan ostavan entistä paremman putterin, jos se vaikka samalla motivoi harjoittelemaan paremman tekniikan.

Voit laittaa kysymyksiä tai kertoa omia kokemuksia esimerkiksi Twitterin välityksellä @anttivaalas.

Etsi luettavaa