Hyppää sisältöön

Yhteistyössä : Mizuno

Testivideo: Mizuno panostaa nyt myös draivereihin – ja se näkyy lopputuloksessa

Mizuno on tuonut markkinoille ST-X 230- ja ST-Z 230 -draiverit. Kummatkin ovat erinomaisia laatumailoja, kuten valmistajalta sopii odottaa. Mutta juju onkin siinä, että ne ovat toiminnaltaan täysin erilaisia.

Yleensä eri lapoja testaillessa ja vertaillessa olisi hyvä, jos muut speksit eivät muuttuisi. Eli sama varsi, sama grippi, sama nostokulma – siis kaikki samaa paitsi lapa.

Silloin vertailu olisi puhtaasti lapa vastaan lapa.

Mizunon kahden uutuusdraiverin (ST-X 230 ja ST-X 230) kanssa asia on toisin. Vaikka ne ovat samaa perhettä, mailat
eroavat toisistaan siten, ettei ole loogista verrata niitä yhtenäisillä asetuksilla.

Mizuno ST-X -draiverin lie-kulma (lavan ja varren välinen kulma) on reilusti standardia pystympi (upright). Pystympi kulma sulkee
lyöntipintaa nopeammin lavasta siitä draw bias -mallin eli mailan, jolla on todennäköisempää onnistua saamaan lyöntiin hallittua draw- eli hook-kierrettä. Tai krooniselle slaissaajalle draw bias -maila vähentää slaissi-kierrettä.

Kun lapa sulkeutuu, se myös vähentää nostokulmaa. Sen takia meillä testissä olleessa ST-X-lavassa oli nostokulmaa 10,5 astetta, kun STZ-lavassa nostokulmaa oli vain 9 astetta.

Suuria satsauksia draivereihin

Mizunon ST-X 230 ja ST-Z 230 ovat kaksi täysin eri mailaa. KUVA: MIZUNO GOLF

Ennen kuin mennään itse testiin, on kirjattava ylös muutama ajatus Mizunosta valmistajana. Kaikki tietävät merkin rautamailojen mestarina, taottujen bleidien taitajana. Mutta viime vuosina japanilaismerkki on panostanut täysillä myös draiverin kehittämiseen. 

Heidän näkyvin suunnittelijansa Chris Voshall kertoo Mizunon sivuilla avoimesti ajatusmaailman muutoksesta. Aiemmin heille oli liiankin ok, jos heidän tallipelaajat käyttivät kilpailijan draiveria. Nykyään sopimukset sitouttavat pelaajat käyttämään Mizunon draivereita, mikä on saanut aikaan positiivisen kierteen.

Suunnittelijat ovat olleet pakotettuja tuomaan tour-pelaajilleen mahdollisimman innovatiivisia ja toimivia mailoja. Samalla pelaajat ovat tukeneet suunnitteluprosessia aiempaa aktiivisemmin. Pelaajilta on tullut tarkkaa palautetta siitä, mikä oikeasti toimii ja mikä ei. 

Näin lopputuloksena on syntynyt entistä kehittyneempiä ja parempia mailoja.

Keith Mitchell on esimerkki Mizunon tallipelaajasta, joka on menestynyt uudella ST-Z 230 -draiverillaan. Tänä vuonna hänen avauksensa ovat olleet aiempaa selkeästi pitempiä ja suorempia. PGA Tourin pituuden ja väyläosumat yhdistävässä total driving -tilastossa hän pitänyt hallussaan ykkössijaa liki koko kauden. 

Testaamalla selviää, kumpi lavoista sopii kullekin

Sitten testaamaan.

Ennen lyömistä vertailin lapoja etsien niistä eroja. Pohjaa tutkiessa on selvää, että ST-X-lavan painopiste on lähempänä kantaa. Kuten aiemmin mainitsemani pystympi lie-kulma, myös kantapainotus tuo mailaan draw bias -ominaisuutta. Lisäksi sen lyöntipinta on hivenen syvempi kuin ST-Z-lavan.

Kummassakin mailassa on kärjestä kantaan kulkeva Cortech Chamber. Sen tehtävä on minimoida lapaa kohdistuvaa stressiä, jotta lyöntipinta voi joustaa enemmän. Isompi trampoliini, kuten Voshall sanoo, tarkoittaa pitempiä lyöntejä.

Lyön ensin ST-Z-draiverilla. Maila herättää luottamusta lähtöasennossa. Jo pallolle asettuessa tulee fiilis, että kovin vinoon en pysty lyömään. Lyönnit ovat toistuvasti samanlaisia, maila tuntuu kaikin tavoin hyvältä.

ST-X-draiveriin vaihtaessa joudun totuttelemaan pystympään lie-kulmaan. Voin sanoa, että se ei ole minun juttu. Pari lyönneistä lähteekin reippaasti vasemmalle. Mailassa on minulle liiaksi draw bias -ominaisuutta.

Myöhemmin lukuja tutkiessa asia on omalla kohdalla täysin selvä. Mielenkiintoista oli huomata se, mitä toki vähän etukäteen ounastelinkin, eli kummankin mailan kaari oli käytännössä yhtä korkea, vaikka ST-X:ssa oli puolitoista astetta enemmän
nostokulmaa.

Eli nostokulmaa ei pidä valita automaattisesti vain numerona. Jotkut lavat tarvitsevat enemmän ja jotkut vähemmän nostokulmaa toimiakseen.

Nyt on helppo ajatella, että Mizuno ST-X 230 on ensisijaisesti harrastelijan maila, pelaajan, joka kärsii jatkuvasta slaissista. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen, osa valmistajan tour-pelaajista suosii ST-X-lapaa. Se voi olla esimerkiksi sellaisen ammattilaisen lapa, jonka pienemmällä loftilla varustetulla versiolla voi saada halutessaan draiveihin matalampaa, purevampaa draw-kierrettä.

Joten kun lähdet testaamaan Mizunon draivereita, niin kokeile ehdottomasti kumpaakin. Ja tarvittaessa käänny osavaan fittaajan puoleen.

Mizuno ST-X 230 -draiverin teknisiä tietoja

Malli NostokulmaLie-kulmaLavan kokoVarren pituus (tuumaa)
ST-X 230 10.58.5-12.5°59.0-62.0460 cc45″
Saatavilla sekä oikea- että vasenkätisille.
Malli NostokulmaLie-kulmaLavan kokoVarren pituus (tuumaa)
ST-X 230 9.57.5-11.5°59.0-62.0460 cc45″
ST-X 230 12.010.0-14.0°59.0-62.0460 cc45″
ST-X 230 10.5 Womens Driver8.5-12.5°59.0-62.0460 cc44″
ST-X 230 12.0 Womens Driver10.0-14.0°59.0-62.0460 cc44″
Saatavilla vain oikeakätisille.

Mizuno ST-Z 230 -draiverin teknisiä tietoja

Malli NostokulmaLie-kulmaLavan koko (cc)Varren pituus (tuumaa)
ST-Z 230 9.57.5-11.5°57.5-60.5460 cc45″
Saatavilla sekä oikea- että vasenkätisille.
Model NostokulmaLie-kulmaLavan koko (cc)Varren pituus (tuumaa)
ST-Z 230 10.58.5-12.5°57.5-60.5460 cc45″
Saatavilla vain oikeakätisille.

Etsi luettavaa