Hyppää sisältöön

GoGolf testaa: Mullistavatko nämä täydennettyä todellisuutta hyödyntävät 15 000 euron älylasit puttiharjoittelun?

GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen hankki 15 000 euroa maksavan laitteen, joka näyttää muun muassa oikean puttilinjan ja viheriön kallistukset.

Erilaiset korkeaa teknologiaa hyödyntävät tekniset apuvälineet ovat tulleet vääjäämättä golfin valmentamiseen ja opettamiseen. Esimerkiksi Trackmanin kaltaiset lyöntitutkat ovat mullistaneet svingin tekniikan opettamisen, sillä ne tarjoavat golfvalmentajalle lahjomatonta dataa esimerkiksi pallon lennosta ja kierteistä sekä mailan liikkeestä osuma-alueella.

Melko uusi tuote tällä korkeaa teknologiaa hyödyntävien golftuotteiden saralla on PuttView X, joka on ohjelmoitu Microsoftin kehittämien Hololens 2 -laseihin. Kyseessä on täydennettyä todellisuutta eli AR:ää hyödyntävä laite.

Täydennetyllä todellisuudella viitataan tietokoneella tuotetun sisällön ja todellisuuden yhdistämiseen. PuttView X-lasien tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että lasien käyttäjä näkee ne päässään muun muassa oikean puttilinjan.

Suomessa tiettävästi ensimmäisenä PuttView X -lasit on hankkinut käyttöönsä GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen. Hän työskentelee myös monien kotimaisten kilpapelaajien valmentajana ja Suomen Golfliitossa Team Finland Pro-ryhmän valmentajana.

GoGolf pääsi kokeilemaan saksalaisyrityksen kehittämää laitetta ensimmäisten joukossa Suomessa.

Lasit muistuttavat hitsausmaskia

GoGolf-valmentaja Marko Kumm vakuuttui PuttView X -laitteen mahdollisuuksista. KUVA: JUSSI MIETTINEN

Hitsausmaskia muistuttavien lasien idea on yksinkertainen: AR-lasit päässä pelaaja näkee oikean puttilinjan. Kun sen tietää, jää pelaajan tehtäväksi enää putata pallo reikään oikealla vauhdilla.

Lasit tarjoavat siis vain osan – toki tuiki tärkeän osan – putin upottamiseen tarvittavasta tiedosta. Pelaajan pitää edelleen osata tuottaa liikkeen avulla pallolle sopiva vauhti linjaan suhteutettuna.

Laitteen käyttö on helppoa. Lasit laitetaan päähän ja virta päälle lasien sivussa olevaa nappia painamalla. Laitteen käynnistyminen kestää hetken aikaa, joten tässä kohtaa pitää olla kärsivällinen.

Aluksi laite antaa lyhyen käyttöopastuksen. Sen jälkeen laitteeseen asetetaan viheriön nopeus liu’uttamalla sormella valikosta oikea lukema.

Tämä on tärkeä tieto, sillä nopeilla viheriöillä kallistukset vaikuttavat enemmän kuin hitailla. Testasimme laitetta sisätiloissa GoGolf Loungessa, jonka lähipeliviheriön nopeus on 11,5 jalkaa.

Tämän jälkeen asetetaan kohde ja pallon paikka. Tätä tehdessä PuttView X tottelee puhetta. Kun sanotaan ääneen Hey PuttView, eteen tulee tähtäyspiste, joka asetetaan viheriöllä halutun kohteen eli reiän päälle. Kohde lukittuu set new target -komennolla. Pallon paikka lukittuu puolestaan set new ball -komennolla.

Kun kohde ja pallonpaikka on selvillä, laite alkaa tehdä taikojaan, sillä kuin itsestään näkymään tulee tähtäysviiva eli suora linja, jota pitkin pallon pitäisi lähteä kulkemaan eteenpäin sekä pallon optimaalinen linja lyöntipaikasta reikään. Tätä linjaa pitkin pallo kulkee koko matkan reikään, jos vauhti on oikea.

Olemme valinneet tarkoituksella mahdollisimman kaltevan kohdan puttiviheriöstä.

Ensimmäinen lyönti menee pitkäksi. Pallo kulkee lasien täydennettyyn todellisuuteen piirtämää puttilinjaa pitkin, mutta siinä kohdassa, jossa pallon pitäisi breikata eli kääntyä vasemmalla, se jatkaa matkaansa ja menee pitkäksi.

Toinen testiputti on liian lyhyt, mutta kolmannella kerralla saadaan vauhdin kohdalleen ja pallo menee valkoista puttilinjaa pitkin koko matkan ja uppoaa reikää. Kaltevan harjoitusputin upottaminen tuntuu yllättävän hyvältä.

Myös GoGolf-valmentaja Marko Kumm kokeilee laitetta ensimmäistä kertaa.

”Tässä huomaa hyvin, kuinka lyhyeltä matkalta pystyy pilaamaan vauhdilla putin. Vauhdin hallinta on kaikki kaikessa, että pallon saa breikkaamaan oikein”, Kumm pohtii.

Myös Marko tarvitsee muutaman putin, ennen kuin pallo löytää tiensä reikään oikean puttilinjan avulla. Jutun pääkuvan paikalta löytyvältä videolta voit katsoa ja kuunnella Markon kokemuksia laitteesta.

Valmentaja näkee saman kuvan kuin pelaaja

Golfopetuksen kannalta hyvä asia on se, että saman näkymän, jonka pelaaja näkee lasien läpi, saa myös valmentaja peilattua sovelluksen avulla oman puhelimensa tai tablettinsa näytölle. Näin hän pystyy antamaan arvokasta palautetta ja neuvoja oppilaalleen.

Timo Karvinen on ehtinyt uutta hankintaansa vasta muutamien valmennettaviensa kanssa. Hän näkee laitteissa selviä hyötyjä harjoittelun kannalta. Klubipelaajille oikean linjan näkeminen esimerkiksi kaltevissa puteissa voi olla silmiä avaava kokemus, kun taas kilpapelaajat saavat laitteesta enemmän apua oikean vauhdin aikaansaamiseen.

”Tuossa on tarjottu toinen puoli valmiina. Sen jälkeen pitää saada vauhti siihen kohdalleen. Laitteen avulla puttiliikkeen rytmiikkaa on päästy kehittämään pelaajilla”, hän sanoo.

Karvisen mukaan laitteesta on ollut apua myös kilpapelaajien puttiin valmistavien rutiinien parantamisessa. Ammattilaisillakin sattuu välillä viheriöillä sellaisia lapsuksia, että keskittyessään liikaa linjaan saattaa pallo vieriä selvästi pitkäksi tai jäädä auttamattoman lyhyeksi.

”Olemme pystyneet organisoimaan rutiinit tarkemmin, kun linja on valmiiksi tarjottu ja olemme pystyneet keskittymään vauhtiin”, hän perustelee.

Viheriön pinnanmuodot visualisoituvat lasien avulla

PuttView X perustuu neljän kameran käyttöön. Kamerat mittaavat viheriön topografian eli kuvaavat viheriön pinnanmuodot yksityiskohtaisesti. Halutessaan muodot saadaan näkymään lasien läpi topografia karttana.

Asetuksissa voi myös säätää putin aggressiivisuutta, jolla on iso vaikutus puttillinjaan. Esimerkiksi silloin, kun haluaa pallon putoavan viimeisillä voimillaan reikään, pitää ottaa enemmän ennakkoa kuin pyrkiessä lyömään kovaa ja keskelle -mentaliteetilla.

PuttView X:n verkkosivujen mukaan laitteen on ottanut käyttöönsä muun muassa puttiguru Phil Kenyon ja huippupelaaja Bryson DeChambeau, joka tunnetaan erilaisten teknisten apuvälineiden ja niiden tarjoaman datan puolestapuhujana ja hyödyntäjä.

MAINOS

Oletko päättänyt olla parempi golfari ensi kaudella?

Varaa paikka GoGolf-valmennuksen suosituilta talvikursseilta – ja nautit pelamisesta ensi kesänä aiempaa enemmän.

Etsi luettavaa