Hyppää sisältöön

Ryhmädynamiikka Yhdysvaltain Ryder Cup -joukkueen haasteena – kuinka toisiaan inhoavat Koepka ja DeChambeau sopeutuvat joukkuetovereiksi

Brooks Koepka ja Bryson DeChambeau inhoavat toisiaan julkisesti.

Yhdysvaltain joukkue on täynnä isoja egoja ja esimerkiksi Brooks Koepkan ja Bryson DeChambeaun keskinäinen sota voi vaikuttaa joukkueen ryhmädynamiikkaan.

Kun äärimmäisen kilpailuhenkiset ja usein itsekeskeiset yksilöurheilijat eli huippugolfarit yhdistetään joukkueeksi, jonka pitäisi puhaltaa yhteen hiilleen yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi, saadaan usein keitettyä melkoinen soppa.

Nyt on tietenkin kyse syyskuun lopulla pelattavasta Ryder Cupista.

Euroopan ja Yhdysvaltain välisen kilpailun alkuun on enää kolme viikkoa aikaa, eikä joukkueita ole vielä täysin lyöty lukkoon. Mutta esimerkiksi Yhdysvalloilla on jo kuusi pelaajaa, jotka varmuudella edustavat maata yhdessä maailman suurimmista urheilutapahtumista.

Karsintaseulan ovat jo läpäisseet Collin Morikawa, Dustin Johnson, Bryson DeChambeauBrooks Koepka, Justin Thomas ja Patrick Cantlay

Kun Yhdysvaltain joukkueen kapteeni Steve Stricker ryhtyy muodostamaan perjantain ja lauantain peleihin tästä puolikkaasta tusinasta pareja, joutuu hän ottamaan pelaajien välisiä henkilökemioita huomattavasti enemmän huomioon kuin hänen eurooppalainen virkaveljensä Padraig Harrington.

Tilanne ei ole ainutlaatuinen Yhdysvaltain Ryder Cup -historiassa. Esimerkiksi Phil Mickelsonin ja Tiger Woodsin paritusta vuoden 2004 Ryder Cupissa on pidetty suurena virheenä, eivätkä kaksikon välit olleet ihan yhtä jäiset kuin DeChambeaun ja Koepkan.

DeChambeau ja Koepka ovat ihan julkisesti sotajalalla keskenään.

Mistä Koepkan ja DeChambeaun vihanpito alkoi?

DeChambeaun ja Koepkan välinen keskinäinen inho huokuu kilometrin päähän ja on vaikea kuvitella, että kaksikko laitettaisiin pelaamaan yhdessä Ryder Cupissa – ja samaa mieltä on Koepka itsekin.

”Voit laittaa siihen, että olen melko varma siitä, ettei meitä laiteta pelaamaan yhdessä. Se on itsestään selvää. Emme tule antamaan toisillemme yläfemmoja tai käymään myöhäisillan keskusteluja”, hän jatkoi.

Toisaalta Koepka sanoi, että hän pystyy tulemaan toimeen viikon ajan ihan kenen tahansa ihmisen kanssa maailmassa.

DeChambeaun ja Koepkan vihanpito juontaa vuoteen 2019, jolloin Koepka kertoi julkisesti, että DeChambeaun hidas peli on häpeällistä. Eivätkä välit ole tuosta ainakaan parantuneet.

Mikä on Koepkan ja Johnsonin tilanne?

On mielenkiintoista nähdä, sijoitetaanko Koepkaa myöskään Dustin Johnsonin pelikaveriksi. Tämä juopa juontaa juurensa kolme vuoden päähän, kun Ryder Cup pelattiin Pariisissa.

Kilpailu päättyi Euroopan voittoon ja ainakin väitettyyn Johnsonin ja Koepkan väliseen välien selvittelyyn.

Tarina kertoo, että kaksikko olisi ollut lähellä käsirysyä kilpailun jälkeisissä juhlissa, mutta ainakin Koepka on kiistänyt tämän, ja hänen mukaansa asiaa on paisuteltu. Puhutaan myös, että Koepka olisi mennyt tuohtuneena Johnsonin ja jonkun toisen tahon väliin estämään tappelua.

Asiaa ei kuitenkaan julkisuudessa ole koskaan avattu.

Toisaalta siitä ei ole kuin vuosi aikaa, kun vahvalla itseluottamuksella lausuntoja antava Koepka olisi vähätellyt median edessä maailmanlistan ykköstä Johnsonia, koska tällä oli vielä tuolloin vain yksi major-voitto.

Muiden pelaajien kesken ylimielistä lausahdusta ei pidetty suuressa arvossa. Esimerkiksi Rory McIlroy toivoi pelaajien välille parempaa keskinäistä kunnioitusta, kun tältä kysyttiin mielipidettä Koepkan kommenttiin.

Mikäli kaksikon välit puheista huolimatta ovat kunnossa, paras konsti huhujen kumoamiseen olisi laittaa heidät pelaamaan yhdessä syyskuun lopulla.

DeChambeaun ja Cantlayn verinen taistelu

Kolmas melko epätodennäköinen pari on DeChambeau ja Patrick Cantlay. He taistelivat sunnuntaina verisesti BMW Championshipin voitosta, ja päätöskierroksella saatiin pieni kohu aikaiseksi siitä, kun DeChambeau keskeytti lyöntinsä ja pyysi pelikaveriaan pysähtymään.

Cantlayn mukaan hän on ihan sinut asian kanssa, mutta esimerkiksi tv-kommentaattorit pitivät DeChambeaun käytöstä poikkeuksellisena, eikä tämän episodin jälkeen pelaajien juurikaan nähty vaihtavan mielipiteitä keskenään kentällä.

Todennäköisesti kärpäsestä on tehty härkänen, mutta kuuden reiän mittaiseen, eeppiseen uusintaan päättyneen rajun taistelun jälkeen pelaajien keskinäinen kehonkieli ei huokunut lämpöä.

Mahtuuko ”Kapteeni Amerikka” joukkueeseen?

Yhdysvaltain joukkueen ryhmädynamiikan kannalta ongelmat näyttäisivät kiteytyvän pitkälti DeChambeauhun ja Koepkaan, mutta tilanne muuttuu erittäin mielenkiintoiseksi, jos tällä hetkellä Yhdysvaltain Ryder Cup -pisteissä 11:ntenä oleva Patrick Reed nousisi mukaan tiimiin.

Tästä hämmentäjästä kun ei oikein tunnu pitävän kukaan. Joukkuepalaverissa ei välttämättä nousisi montaa kättä pystyyn, jos siellä kysyttäisiin vapaaehtoisia Reedin pariksi.

Keuhkokuumeen vuoksi BMW Championshipin väliin jättänyt Reed on jälkeen mukana PGA Tour -kauden päättävässä Tour Championshipissä. Onnistumalla kisassa ”Captain America” saattaa raivata tiensä jo neljättä kertaa perättäin Yhdysvaltain Ryder Cup -joukkueeseen, jossa hän viime kertaa lukuunottamatta ollut varsinainen pistelinko.

Etsi luettavaa