Hyppää sisältöön

Ryder Cup: Kuusi varmaa Euroopan joukkueessa – kolme legendaa ja edellisen ottelun supertähti putoamassa

Thomas Björnin vuoden 2018 tiimistä paikkansa syksyn ottelusarjaan uusii 7-9 pelaajaa.

40+ vuotiaat USA:n kurittamisessa kunnostautuneet sankarikonkarit muodostavat kapteeni Padraig Harringtonille visaisen pulman joukkueen rakentamisessa.

Ryder Cup pelataan USA:n isännöimänä 24.-26. syyskuuta Whistling Straits Golf Clubilla Wisconsinin osavaltiossa.

Yleisön pääseminen mukaan tunnelmaa luomaan on vielä auki, mutta pelaajien osalta tavallista pidempi, kahteen osaan koronapandemian johdosta jaettu karsintavaihe on toisella puoliskollaan.

Viimeinen karsintakisa, BMW PGA Championship päättyy vain viikkoa ennen Euroopan joukkueen matkaa valtameren taakse.

Euroopan joukkueeseen on vielä potentiaalisia ehdokkaita reilusti yli 20, mutta joukkueeseen ”varmuudella pääsevien” osalta jo nyt voidaan nostaa esiin kuusi pelaajaa.

European Tourin kisoja painotetaan karsinnassa  

Euroopan karsintasysteemi on yhtä muutosta lukuunottamatta sama kuin edellisellä kerralla 2018, jolloin Euroopan joukkue ryöpytti USA:n nimivahvaa joukkuetta päätöspäivänä ylivoimaisella tavalla.

Villejä kortteja kapteenilla on neljän sijasta käytössään kolme. 

Jon Rahm pisti  Ryder Cup debyytissään Tiger Woodsin kuriin kaksinpelissä

Jon Rahm pisti Ryder Cup debyytissään Tiger Woodsin kuriin kaksinpelissä

GETTY IMAGES

ET:n listalta otetaan  joukkueeseeen suoraan viisi eniten pisteitä kerännyttä jaksolta 19.9. 2019 – 13.9. 2021.

Edellisellä kerralla neljä ensimmäistä sai suoran paikan.

Koronapandemian johdosta karsinta oli poikki  lähes kymmenen kuukauden ajan. 9.3.2020-31.12. 2020.

Tämä oli myrkkyä suomalaisista etenkin Sami Välimäelle, jonka Omanin voitto on pisteissä mukana. Kaikki loppuvuoden 2020 hienot saavutukset jäävät huomiotta.

ET:n pistelistalla pisteiden painotusta nostettiin tammikuun 1. päivänä jatkuneesta toisesta vaiheesta. (1-1,5 pistettä)

Toukokuussa 2021 pisteiden painoarvoa nostetaan toistamiseen, jolloin syyskuun 13. päivään asti pisteitä saa tuplamäärän karsinnan ensimmäiseen vaiheeseen (1-1,5-2)

Maailmanlistalta mukaan neljä pelaajaa

Toinen suora reitti Ryder Cup -joukkkueeseen kulkee samalla aikajanalla ja pisteiden jaolla maailmanlistan pisteillä mitattuna 19.9.2019- 13.9. 2021.

Kuten ET:n listalla, myös maailmanlistalla jätetään huomiotta 9.3.2020- 31.12.20 välinen jakso.

Näin suorissa pisteissä pois laskuissa molemmissa karsintasysteemeissä jäävät  suurimpina kauden 2020 kolme pelattua majoria. 

Mutkat suoriksi väännettynä: Vaikka maailmanlistan pisteet ovat voimassa samat kaksi vuotta, jonka karsinta kestää, siitä ei ole suinkaan suorana luettavissa ET:n toisen listan parhaita.

Ian Poulter on useaan kertaan sytyttänyt joukkuekaverinsa ja yleisön liekkeihin

Ian Poulter on useaan kertaan sytyttänyt joukkuekaverinsa ja yleisön liekkeihin

GETTY IMAGES

Ryder Cup -karsintojen tämän hetkiset tilanteet Euroopan osalta löytyvät täältä.

Yhdeksän pelaajaa valitaan suoraan, kapteeni Padraig Harringtonin tehtäväksi jää valita mukaan kolme pelaajaa. 

Kuusi pelaajaa jotka muodostavat joukkueen rungon

On toki rohkeaa spekuloida joukkueen kokoonpanolla, mutta teen sen tästä huolimatta. 
Euroopan  huipuista on jopa melkoisen helppoa nostaa mukaan muutama  Harringtonin luottopelaajiksi.

Tommy Fleetwood on tasaisesti kärkipäässä, mutta ruuti on ollut viimeaikoina märkää ratkaisun hetkillä

Tommy Fleetwood on tasaisesti kärkipäässä, mutta ruuti on ollut viimeaikoina märkää ratkaisun hetkillä

GETTY IMAGES

Puolet joukkueesta, kuusi pelaajaa on mukana jollei loukkaantuminen  tai muu force majeure sitä estä:

Jon Rahm, Rory McIlroy, Tyrrell Hatton, Paul Casey, Tommy Fleetwood ja ainoana ensikertalaisena Viktor Hovland.

Rahm, McIlroy ja Hatton ovat tällä hetkellä syvällä maailmanlistan kärkikymmenikössä.

Rutiintasollaankin he pitävät paikkansa karsinnoissa rajan oikealla puolella. 

Paul Casey kerää pisteitä Ryder Cupiin maailmanlistan kautta. Viikonloppuna hän oli Pebble Beachissa viides.

Paul Casey kerää pisteitä Ryder Cupiin maailmanlistan kautta. Viikonloppuna hän oli Pebble Beachissa viides.

GETTY IMAGES

Paul Casey on Euroopan Ryder Cup -joukkueissa 40+ vuotiaista sankareista ollut jo pitkään hienossa iskussa. Vaikka englantilaisen ote karsinnan loppusuoralla hieman kirpoaisikin,  yksi kolmesta villistä kortista kolahtaisi suurella todennäköisyydellä postiluukusta sisään.

Edellisen ottelusarjassa Francesco Molinarin kanssa kaikki neljä yhteistä peliä voittaneen Tommy Fleetwoodin kuoriutumista supersankarin rooliin myös majoreissa on odotettu.

Samoin ensimäistä ykköstilaa USA:ssa. Kumpikaan ei ole vielä toteutunut, pienoinen pehmeys loppusuoralla on ollut lähes kroonista. Ura on ollut jopa pienessä laskussa, samoin sijoitus maailmanlistalla

Odotukset ovat hänen osaltaan tasaisista otteista johtuen edelleen kuitenkin todella korkealla. Mennee suoralla paikalla joukkueeseen. Jollei, yleisön ja median suosikki nappaa yhden villeistä korteista.

Viktor Hovland on noussut hyvin nopeasti Pohjoimaiden parhaaksi pelaajaksi

Viktor Hovland on noussut hyvin nopeasti Pohjoimaiden parhaaksi pelaajaksi

GETTY IMAGES

Viktor Hovland nousee kaikilla listoilla junan tavoin kohden kärkeä. Kaksi voittoa USA:ssa 2020.

Pelaa äärimmäisen tasaisesti ja tasokkaasti.  Maailmanlistalla luotijunan nopeudella ja toimintavarmuudella jo 13:ksi kivunneen norjalaisen jääminen joukkueen ulkopuolelle olisi yksi kalenterivuoden 2021 suurimmista yllätyksistä Euroopan huippugolfin osalta.

Vahva uskomukseni on, että tarjolla olevista suorista yhdeksästä paikasta tämä kuusikko nappaa 5-6.

Suorille paikoille tyrkyllä nuorempaa kaartia

Maailmanlistan puhdistamaton versio, jossa on karsinnasta ulos jäävä jakso (9.3.-31.12.2020) antaa reilun osviitan pelaajien kuntopuntarista kauden 2021 ratkaiseviin kisoihin.

Matthew Fitzpatrick (20., mukana joukkueesssa 2016), Victor Perez (35.), Shane Lowry (38.), Bernd Wiesberger (42.) ja Robert MacIntyre (44.) voivat kukin olla syyskuun 13. päivä niiden yhdeksän pelaajan joukossa, jotka saavat suoran paikan joukkueeseen.

Maailmanlistalla parhaaksi vasuriksi ohi Mickelsonin ja Watsonin noussut Robert MacIntyre voitti ensimmäisen kisansa Kyproksella

Maailmanlistalla parhaaksi vasuriksi ohi Mickelsonin ja Watsonin noussut Robert MacIntyre voitti ensimmäisen kisansa Kyproksella

GETTY IMAGES

Heidän puolestaan puhuu maailmanlistan sijoituksen antama osallistumisoikeus alkukauden molempiin WGC-kisoihin, Mastersiin, Players Championshipiin, sekä suurella todennäköisyydellä kauden kolmeen viimeiseen majoriin.

Näiden jälkeen tulee ryhmä pelaajia, joilla on varmasti mahdollisuudet ansaita suorakin paikka joukkueeseen, mutta kovin todennäköisenä sitä on vaikeaa nähdä.

Alex Norenilla, Martin Kaymerilla, Danny Willetilla, Thomas Pietersilla, Rafa Cabrera-Bellolla ja Matt Wallacella on runsaasti saavutuksia, osalla näyttöjä Ryder Cupistakin.

Pappakerhon jäsenet  taistelevat villeistä korteista

Thomas Björnin neljä villiä korttia menivät 2018 todelliselle konkariketjulle.

Paul Casey(43-v), Ian Poulter (45-v), Sergio Garcia (41-v) ja Henrik Stenson 44-v).

10 kertaa pelaajana, kerran apulaiskapteenina. Sergio Garcia on ollut mukana Ryder Cupissa syksystä 1999

10 kertaa pelaajana, kerran apulaiskapteenina. Sergio Garcia on ollut mukana Ryder Cupissa syksystä 1999

GETTY IMAGES

He kaikki ovat ehdolla  tulevaan joukkueeseen, kuten myös uuteen kukkaan puhjennut, huhtikuussa 48 vuotta täyttävä Lee Westwood

Kaksi vuotta sitten maailmalistan ykkösena ollut Justin Rose (40-v) on myös kuopassa. Edellisen viikon hienosta Saudi-Arabian kisasta huolimatta tällä hetkellä toivo lepää ensisijaisesti villin kortin saamisessa.

Edellisessä ottelusarjassa täydet viisi pistettä napannut Francesco Molinari on ollut syvällä suossa pelinsä kanssa.

Hänen mahdollinen nousunsa omalle tasolle toisi vielä yhden neljänkympin rajaa lähestyvän major-voittajan ehdokkaaksi villin kortin  anojien joukkoon.

Onko Rasmus Højgaardista kauden Ryder Cupin nuoreksi sankariksi?

Viktor Hovland täyttää Euroopan joukkueessa nuoren tähtipelaajan ruutua. Robert MacIntyre olisi joukkueeseen yltäessään ensimmäinsen vasuri ainakin 50 viimeisen vuoden aikana.  Loistavasti ET-kautensa aloittanut Rasmus Højgaard (19-v) on jo amatööriaikoinaan tottunut saavuttamaan menestystä ympäri maailman. Pääsy Ryder Cupiin on mahdollista, mutta se vaatisi pelivireen jänteen pysymistä korkealla pidempiä jaksoja, kuin debyyttikaudella 2020 nähtiin.

Maaliskuussa 20 vuotta täyttävä Rasmus Hojgaard oli Saudi-Arabian ET-kilpailussa viikonlopun paras. Plakkarissa on pääkiertueelta jo kaksi ykkköstilaa.

Maaliskuussa 20 vuotta täyttävä Rasmus Hojgaard oli Saudi-Arabian ET-kilpailussa viikonlopun paras. Plakkarissa on pääkiertueelta jo kaksi ykkköstilaa.

GETTY IMAGES

Suomalaisista Kalle Samooja ( 30./28.) on korkeimmalla sijalla molemilla listoilla. Mikko Korhosen sijoitukset ovat 42. ja 34., Sami Välimäen (45./49.) parhaista esityksistä suurin osa pyyhkiytyi siis pois.

Välimäki on kauden vaisusta startista huolimatta Ryder Cupin -karsinnassakin vielä merkattu mies.

Joukkueeseen nousu vaatisi kuitenkin tukun huippusijoituksia, mielellään yhden voitonkin, kisoissa jotka ovat osallistujakatraaltaan keskimäärin huomattavasti kovempia kuin 2020 kisat.

Padraig Harrington kovan paikan edessä villejä kortteja jakaessaan

Ennustukseni on, että syksyllä syntyy ennätyksellisen paljon keskustelua ja mielipiteiteitä niistä kolmesta pelaajasta, joille Harringtonin pitäisi kapteenin valintansa lähettää.

Euroopan kokeneen sukupolven luottopelaajat Sergio Garcia, Ian Poulter, Henrik Stenson, Lee Westwood, Justin Rose, mahdollisesti myös Paul Casey saattavat olla rivissä kyselemässä keikkaa.

Mikäli samassa ehdokaslistassa on vaihtoehtoina tulevaisuuden tähtiä kuten Robert MacIntyre, Rasmus Højgaard, Victor Perez ja Matthew Fittzpatrick, menee päätöksenteko varmasti kinkkiseksi.

Ryder Cup joukkueeseen pelaajaksi vai apulaiskapteeniksi? Henrik Stenson on loukkaantumistenkin  vauhdittamana putoamassa kentän laidalle mikäli otteet eivä parane radikaalilla tavalla

Ryder Cup joukkueeseen pelaajaksi vai apulaiskapteeniksi? Henrik Stenson on loukkaantumistenkin vauhdittamana putoamassa kentän laidalle mikäli otteet eivä parane radikaalilla tavalla

GETTY IMAGES

Oma veikkaukseni Euroopan joukkueeksi tulevassa Ryder Cupissa näyttää tältä:

Suorat paikat ET:n pistelista (5) ja maailmanlista (4)

Rory McIlroy

Jon Rahm

Tyrrell Hatton

Viktor Hovland

Paul Casey

Tommy Fleetwood

Matthew Fitzpatrick

Victor Perez

Lee Westwood

Kapteeni Padraig Harringtonin villit kortit:

Justin Rose

Robert MacIntyre

Bernd Wiesberger

Ennustuksen saa pistää talteen, halutessaaan laittaa toimitukselle oma arvauksensa perusteluineen.

Kolmen legendan ura katkolla

Erittäin mahdollista on, että syksyllä vihelletään poikki, tai pistetään ainakin tauolle kolme historiallisen komeaa Ryder Cup -uraa. 

Vuodesta 1999 jokaisessa kisassa Eurooppaa edustaneen Sergio Garcian (2010 apulaiskapteeni), Henrik Stensonin, ja etenkin Ryder Cupin hengen ja taistelutahdon ilmentymän Ian Poulterin päät ovat pölkyllä.

Jollei Francesco Molinari tee todella kovaa tasonnostoa seuraavien kuukausien aikana, myös edellisessaä ottelusarjassa kaikki pelinsä voittanut italialainen on ulkona joukkueesta.

Toki myös Caseyn ja Westwoodin paikat ovat liipasimella. Westwood oli kymmenen pelaajana osallistumisen (1997-2016) jälkeen oli 2018 apulaiskapteenina.

Kuka meistä olisi uskonut ”Westyn” nousevan  vakavasti otettavaksi ehdokkaaksi kauden 2021 taistoon?

Ryder Cupissa tehdään sankaritekoja ja kasvetaan legendoiksi. Euroopan joukkue on lähtenyt 2000-luvulla poikkeuksetta altavastaajana ottelusarjaa.

Yhdeksästä tällä vuosituhannella pelatusta Ryder Cupista voitot ovat Euroopan eduksi hämmästyttävästi 7-2.

Kilpailun käynnistymiseen on enää reilut seitsemän kuukautta…

Ryder Cup

Etsi luettavaa