Hyppää sisältöön

Ryder Cup on golfin kolme parasta päivää

Ryder Cupin järjestäminen Italiassa on uhattuna?

GoGolfin Antti Vaalas on osa Viasatin Ryder Cupin selostustiimiä. Tässä Antin muistiinpanoja ja mietteitä ennen ensimmäistä kisapäivää.

RYDER CUP tarjoaa kolme parasta golfpäivää kahteen vuoteen. Mitä tapahtuukin, toivotaan tiukkaa ja tasaista ottelua.

Eurooppa on viimeksi hävinnyt kotiottelun vuonna 1993 Belfryssä. Se on myös ainoa Ryder Cup, jossa olen ollut paikan päällä.

USA:lla on paperilla ehkä kaikkien aikojen joukkue. Pelaajien keskiarvosijoitus world rankingillä on 11:s. Peräti kuusi pelaajista on alle 30-vuotiaita. Kontrasti on iso, jos verrataan nykyistä joukkuetta esimerkiksi vuoden 2006 (K Club) joukkueeseen. Silloin alle 30-vuotiaita pelaajia ei ollut ja maailmalistan keskiarvo oli 29.

Euroopalla on myös kova joukkue, paperilla selvästi parempi kuin kaksi vuotta sitten Minnesotassa. World rankingin keskiarvo on nyt 19, kun edellisessä joukkueessa se oli 28.

Euroopan vuoden 2014 joukkueen ranking-keskiarvo oli 18, vuoden 2012 joukkueen 19 ja vuoden 2010 joukkueen 18. Aika samoissa on siis menty lukuun ottamatta vuoden 2016 joukkuetta.

 

EUROOPAN JOUKKUEEN isoimmat kysymysmerkit lienevät kapteeni Thomas Björnin villeillä korteilla valitsemat pelaajat Paul Casey, Sergio Garcia, Henrik Stenson ja Ian Poulter.  Heistä vain Sergio, 38, on alle nelikymppinen.

Stensonin viimeinen top 10 -sijoitus on kesäkuun US Openista. Sitä edellinen huhtikuussa Mastersista. Kyynärpäävamman vaikutus on arvoitus, Henrik itse sanoo sen haittaavan lähinnä kuntosalilla.

Garcia voi olla avainasemassa. Mastersista alkaen Sergio on PGA Tourilla missannut 8 cuttia 11 kilpailussa. Mutta kesän paras kilpailu (9. sija)  oli tällä samalla kentällä pelattu French Open. Ja Garcia on aiemmin saanut juuri Ryder Cupissa itsestään parhaimman irti. Hän lienee niitä joka pelaa vapaammin, kun pelataan joukkueelle eikä itselle.

USA:n joukkueen isoin kysymysmerkki on Phil Mickelson. Hän hävisi Tiger Woodsille 25 lyöntiä Tour Championshipissä.

Tour Championshipin neljä huonointa pelaajaa? Brooks Koepka, Patrick Reed, Bubba Watson ja Mickelson.

 

BUBBA WATSON jäi vuonna 2016 joukkueen ulkopuolelle, vaikka oli maailmanlistalla sijalla 7. Hänet otettiin silloin ylimääräiseksi varakapteeniksi. Tuossa roolissa Bubba tajusi, minkälainen ongelma hän oli aiemmin ollut joukkueelle, aina valittamassa joka asiasta ja nirso siitä, kenen kanssa pelaa.

Dustin Johnsonin ja Paulina Gretzkyn ongelmista on kohistu siitä lähtien kun Paulina poisti Instagram-tililtään kaikki kuvat miehestään. Paulina on kuitenkin mukana Pariisissa.

Patrick Reed on harjoitellut keskiviikkona Bridgestonen pallolla. Siis samalla jolla Tiikeri pelaa, joten he luultavasti pelaavat yhdessä ainakin yhden foursome-ottelun. Muuten Tiikerin pariksi on ennakoitu jo pitkään Bryson DeChambeauta.

Aimmin hyvin toiminut pari Reed ja Spieth eivät ehkä tällä kertaa pelaa yhdessä. Reediltä kysyttiin maaliskuussa World Matchplayn yhteydessä, mikä tekee Spiethistä hyvän matchplay-pelaajan? En tiedä, oma selkäni on vielä kipeä edellisestä Ryder Cupista, vastasi Reed. Tällä hän viittasi tietenkin siihen, että joutui kantamaan Spiethiä selässään kaksikon pelatessa yhdessä.

Justin Rose ja Rory Mcllroy ovat kummatkin viidettä kertaa mukana, mutta he eivät ole kertaakaan pelanneet yhdessä. Ehkä tällä kertaa?

Rose ei ole myöskään pelannut ikinä Garcian kanssa. Olisivatko he hyvä pari foursomessa, jossa menestyminen perustuu pallonlyömiseen?

EUROOPAN KAPTEENI Thomas Björn oli pelaajana 26-vuotias ensikertalainen 1997 Valderamassa. Hänen maailmanlistasijoitus oli 73:s. Thorbjörn Olesen on nyt 28-vuotias tulokas, maailmanlistalla sijalla 45.

Björn toimi varakapteenina Minnesotassa 2016. Olesen oli hänen golfautokuski. Näin Olesen pääsi haistelemaan Ryder Cup ilmapiiriä.

Kapteeneilla Björn ja Jim Furyk on paljon yhteistä. Thomas on 47- ja Jim 48-vuotias. Björn on voittanut 15 kertaa European Tourilla ja Furyk 17 PGA Tourilla. Björn pelasi kolmessa Ryder Cup -joukkueessa, Furyk peräti yhdeksässä. Major-voittoja Furykilla on yksi, Björn on yltänyt kolme kertaa toiseksi.

Ykköstiin katsomo on kooltaan mahtava. Siihen mahtuu yli 6 000 fania. Myös kakkosväylällä (par 3 yli veden) ympärillä on valtavat katsomot.

Täytyy toivoa, että ottelut yltävät 16. reiälle asti, joka myös on par 3 veden yli.

LE GOLF NATIONALIN Albatross-kentän ovat suunnitelleet Hubert Chesneau ja Robert Von Hagge. Von Hagge oli amerikkalainen kenttäsuunnittelija, joka alkoi saada keikkoja lisättyään nimeensä etuliitteen Von. Moni suomalainen on pelannut hänen kentistä Costa Bravalla sijaitsevan Empordan (Links). Kenttiä yhdistää lukuisat vesiesteet, rakennetut kummut ja edestä taakse harvinaisen pitkät griinit.

Vuoden 2024 olympiagolf pelataan myös Le Golf Nationalissa.


Suorat lähetykset Ryder Cupista Viaplayllä ja Viasatilla

  • Pe klo 9–20.15 (aamu Teemu Tyry ja Petteri Nykky, iltapäivä Nikke Tyry ja Antti Vaalas)
  • La klo 9–20.15 (aamu Nikke Tyry ja Antti Vaalas, iltapäivä Teemu Tyry ja Kim Koivu)
  • Su 13–20.15 (Nikke Tyry ja Antti Vaalas)

 

Etsi luettavaa