Hyppää sisältöön

Ruotsin suurin golfseura on pilvessä – herraklubeilla pelataan alhaisimmilla tasoituksilla

Ullna Golf & Country Clubilla pelaajien keskimääräinen tasoitus on 13
Jack Nicklauksen remontoima Ullna Golf & Country Club on yksi Tukholman lukuisista huippukentistä. KUVA: TEEMU TYRY

Golfseuran jäsenyyden huokea hinta on Ruotsissa vähemmän yllättävästi tärkeä myyntiargumentti. Lähes viisi prosenttia ruotsalaisista kuuluu seuraan, jonka jäsenyyden vuosihinta jää alle 30 euron.

Golfia harrastavien määrä kasvoi päättyvän kauden aikana Ruotsissa edellisvuoden tavoin. Kaudella 2020 länsinaapurissa puhkaistiin 500 000 jäsenyyden haamuraja, jonka paremmalla puolella Ruotsissa on toki oltu ennen harrastajamäärien notkahduksiakin.

Ruotsin Golfliiton kauden 2021 jäsenyyksiin liittyvässä loppuraportissa jäsenten määräksi tuli 522 540, jossa on kasvua 12 kuukauden aikana 16 772 henkilöä.

Merkillepantavaa golfmarkkinan kehittymisessä  Ruotsissa on kevytjäsenyyksien, ”postilaatikkoseurojen” suosion kasvu. 
Jäsenmäärältään ylivoimaisesti suurin seura , Cloud Golf Club toimii nimensä mukaisesti pilvessä. Seuralla ei ole omaa kenttää tai klubitaloa.

Myyntiargumenteistä tärkeimmät ovat Ruotsin huokein jäsenyys, 29,66 €, sekä nopeus.

Muutaman minuutin päässä maksusuorituksesta uusi jäsen voi pelata ympäri Ruotsin niillä kentillä, joille tasoitukseen liittyvät vaatimukset täytttyvät.  Cloud Golf tekee tiivistä yhteistyötä maan suurimman golfkenttiä operoivan yrityksen, GolfStarin kanssa

Cloud Golf Clubin jäsenmäärä on 25 217.

Toisena listalla on Ekholmsnäs Golf Lidingö, joka isännöi yhdekäsnreikäistä kenttää Tukholman arvostetuimpiin asuinalueisiin kuuluvalla saarella.
Jäseniä on yli 15 000, joista arvatenkin vain murto-osa pelaa kotikentällään. 
Sen naapurustossa on Lidingö Golf Klubb, maan ensimmäisiin ja arvostetuimpiin luokiteltava klassikko, jolla on vuosikymmenten ajan järjestetty kansainvälisiä ja kansallisia huippukisoja.

Happy Golfers on listan kolmas (14 089 jäsentä), Cloud Golfin tavoin myöskään sillä ei ole omaa kenttää.

Eksklusiivisilla kentillä tasoitukset ovat pienimmät ja jäsenkunnasta valtaosa miehiä

Ruotsi on tasa-arvoasioissa maailmalla monella rintamalla edelläkävijä. Naisten golfissa maa on Euroopassa ylivoimainen ykkönen pitkässä juoksussa kilpailulliselta menestykseltään etenkin silloin, kun sitä suhteutetaan väkimäärään.

Ruotsalaiset ovat kunnianhimoisesti kirjanneet tavoitteekseen golfin harrastajamäärissäkin 50/50 ajatusta sukupuolijakauman osalta kykenemättä juurikaan muuttamaan 70/30 prosentin jakaumaa miesten hyväksi.

Keskimääräinen tasoitus ruotsalaisilla golfareilla on 25,1.

Vaihteluväli seurojen välillä ovat luonnollisesti suuria. Yllä listatuilla suurilla seuroilla on jäseninään paljon vasta-alkajia sekä harvakseltaan pelaajia.

Ruotsin Golfliiton listauksissa keskimäärin alhaisimmat tasoitukset löytyvät golfseuroista, joiden liittymis- ja vuosimaksut ovat hintahaitarin yläpäässä.

Seuroja, joissa tasoitusten keskiarvo jää alle 15:n on neljä. Viidentenä oleva Hills Golf & Sports Club toimii samalla kentällä kuin listan kakkonen, Hills Golfklubb.
Ne kaikki kuuluvat maan arvostetuimpiin ja kuuluisimpiin klubeihin, joiden kentät ovat tulleet tutuiksi suurista kilpailuista, ja ovat suosituimpia yritystilaisuuksien järjestäjistä.

Huomiota herättävää viiden seuran osalta on se, että sukupuolijakauman osalta ne ovat melkoisia herrakerhoja.
Kun jäsenmäärät lasketaan yhteen, miesten osuus on 85,2 prosenttia. Naisten osuus jää siis näissä seuroissa puoleen siitä, mitä ne ovat  Ruotsissa keskimäärin.

Listan kärkipäähän sijoittumista sukupuolijakauma toki tukee, sillä miesten tasoitukset ovat näissä seuroissa, kuten yleisestikin huomattavasti naisten tasoituksia pienempiä.

Ruotsalaiset golfseurat, lista alhaisimpien tasoitusten osalta:

  • 1. Bro Hof Slott Golf Club, Tukholma 10,9
  • 2. Hills Golfklubb, Göteborg  11,9 
  • 3. PGA Sweden National, Malmö 11,9
  • 4. Ullna Golf & Country Club 13,9
  • 5. Hills Golf & Sports Club 15,0

Cloud Golf Club

Ruotsin Golf, kausi 2021

Etsi luettavaa