Hyppää sisältöön

Ruotsin golfin suurlupauksella epilepsia: ”Puhelin lensi kädestä, kaaduin maahan ja vintti pimeni”

Marcus Kinhultin tavoite on jatkaa ammattilaisuraansa

Marcus Kinhult sai sairaskohtauksen puhuessan Facetimessa avovaimonsa Agneksen kanssa. Agneksen hälyttämä ystävä riensi herättämään Kinhultin, joka kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan.

24-vuotias Marcus Kinhult  on ollut teini-ikäisestä  Ruotsin lupaavin golfari ja maailmanlaajuiseti ykkösketjuun sijoitettu talentti.
Hän teki läpimurtonsa European Tourilla 2019  voittamalla supertähtien nenän edestä British Mastersin ja taipumalla vasta uusinnan jälkeen kakkoseksi Tommy Fleetwoodin voittamassa ”Afrikan majorissa”, Nedbank Challengessa.
Samana vuonna hän pelasi US Openissa Pebble Beachin kentällä päätöspäivän parhaan tuloksen 66.

Amatöörinä hän sijoittui vuoden 2014 nuorten olympialaisissa hopealle ja voitti Ruotsille maan ensimmäisen olympiakullan parikisassa yhdessä Linnea Strömin kanssa.
Hän johti Ruotsin ET-kisaa 36-reiän jälkeen vain 19-vuoden ikäisenä ja oli parhaimmillaan amatöörien maailmanlistalla kakkosena. Korkeammalla kuin kukaan ruotsalainen mies.

Kinnhultin sisko Frida oli amatöörinä listan ykkönen, hän pelaa nykyään LPGA Tourilla.

Avovaimon neuvokkuus toi avun paikalle

Repaleinen koronakausi 2020 oli paria hyvää väläystä lukuunottamatta vaikea Marcus Kinhultille.
Ruotsissa on uskottu hänen tekevän  paluun kärkikamppailuihin alkaneen vuoden aikana.
Matkaan tuli kuitenkin huhtikuun 6. päivä dramaattinen käänne. Espanjan La Manganssa harjoitusleirillä tulevia kisoja varten harjoitellut Kinhult puhuin Facetimessa avovaimonsa kanssa tapahtumaketjun käynnistyessä.

”Olin yksin asunnollani. Ehdin kertoa Agnekselle voivani huonosti. Tämän jälkeen puhelin lensi kädestäni takaviistoon ja vintti pimeni kaatuessani maahan”, Kinhult muistaa.
”Hätääntynyt Agnes soitti välittömästi entiselle caddielleni Adam Einevingille, jonka asuu samalla seudulla. Adam oli viidessa minuutissa asunnollani herättelemässä minua. Eli tässä kohtaa oli onnea.”

Marcus Kinhultilla oli sairaskohtauksensa yhteydessä vahvoja, pitkäkestoisia kramppeja. Hänet vietiin ambulanssilla sairaalaan.
Viikon kestäneiden hoitojen ja tutkimusten jälkeen Kinhult pääsi takaisin asuntoonsa.

Hänellä diagnosoitiin epilepsia.

”Tunnen oloni kognitiivisesti melko hyväksi, selkeäksi. Vartalossa on kipukohtia,  etenkin yläselän ja hartioiden alueella. Lääkärit arvelevat niiden johtuvan krampeista. Mahdollista on sekin, että ne juontuvat kaatumisestani ”, Kinhult kertoi Svensk Golfllle.

Kinhult suuntaa heti tarvittavat  matkustamiseen  liityvät asiapaperit kuntoon saatuaan Espanjasta Ruotsiin.
”Etsimme neurologin, jonka kanssa rakennamme strategian lääkitykselle sekä käytännön asioille, joita epilepsiaa sairastavan on huomioitava .”

Goflin pelaamiseeen tulee väistämättä taukoa,  jonka pituutta Kinhult ei vielä osaa arvioida.

”En usko epilepsian olevan esteenä ammattilaisurani jatkumiselle. Olen päättänyt, että tästä noustaan ylös.”

Epilepsiaa sairastaa Suomessa noin 6 000 ihmistä. 
Tunnetuimpiin epileptikkoihin maailmalla kuuluvat jo edesmenneet Lenin, laulaja Prince sekä pikajuoksija Florence Griffith-Joyner.

Kuoleman jälkeen tehdyissä tutkimuksissa on selvinnyt, että epilepsiaa sairastivat suurella todennäköisyydellä myös filosofi Sokrates, Rooman keisari Julius Ceasar sekä Ranskan keisari Napoleon.

Lähde: Svensk Golf

Etsi luettavaa