Hyppää sisältöön

Ruotsi ja Tanska vahvasti edustettuina Ryder Cupissa – Ilosen valinnalla spekuloitiin vuonna 2014

Alex Noren ja Henrik Stenson edustivat Eurooppaa EurAsia Cupissa tammikuussa.

Peräti kymmenen ruotsalaista on valittu Euroopan joukkueeseen Ryder Cupissa. Tanskalaisia Ryder Cup -pelaajia on kolme, mutta suomalaisia ei vielä yhtään.

JOAKIM HÄGGMANISTA se lähti. Hän oli ensimmäinen ruotsalainen, joka valittiin mukaan Ryder Cupiin. Tuolloin elettiin vuonna 1993, ja Häggman oli napannut yhden uransa kolmesta European Tourin voitosta. Samana vuonna hän sijoittui yhteensä 11 kertaa kärkikymmenikköön.

Häggmanin jälkeen Ruotsilla on ollut pelaaja Ryder Cupissa joka kerta vuotta 2004 lukuunottamatta. Yhteensä kymmenen ruotsalaista on edustanut Eurooppaa Ryder Cupissa. Kuusi kertaa länsinaapureillamme on ollut peräti kaksi edustajaa samaan aikaan kisassa mukana.

Niin on tänäkin vuonna. Lisäksi Ruotsista on myös yksi joukkueen apukapteeneista, vuosina 2006 ja 2008 pelaajana mukana ollut Robert Karlsson

Tänä vuonna Ruotsia edustaa pelaajina Henrik Stenson ja Alex Noren. Stensonille edustustehtävä on jo ura viides, Noren on untuvikko.

Toiseksi eniten edustustehtäviä on ollut Jesper Parnevikilla, joka valittiin joukkueeseen kolme kertaa. Myös Per-Ulrik Johanssen ja Peter Hanson ovat edustaneet Ruotsia kaksi kertaa.

Kuten tiedämme, suomalaisia pelaajia Ryder Cup -joukkueeseen ei ole vielä valittu, mutta sentään yksi Suomessa syntynyt. Hän on imatralaislähtöinen Jarmo Sandelin, joka kantoi Euroopan värejä vuoden 1999 ottelussa.


Ruotsalaiset Ryder Cup -pelaajat

  • Joachim Häggman 1993
  • Per-Ulrik Johanssen 1995 ja 1997
  • Jesper Parnevik 1997, 1999 ja 2002
  • Jarmo Sandelin 1999
  • Niclas Fasth 2002
  • Pierre Fulke 2002
  • Robert Karlsson 2006 ja 2008
  • Peter Hanson 2010 ja 2012
  • Henrik Stenson 2006, 2008, 2014, 2016 ja 2018
  • Alex Noren 2018

RUOTSIN LISÄKSI Tanska on toinen Pohjoismaa, josta on valittu pelaajia Euroopan Ryder Cup -joukkueeseen. Tänä vuonna Euroopalla jopa tanskalaiskapteeni: Thomas Bjørn. Hän on edustanut Eurooppaa Ryder Cupissa kolmella eri vuosikymmenellä: 1997, 2004 ja 2012

Juuteilla on kipparin lisäksi myös yksi pelaaja matkassa mukana, sillä Thorbjørn Olesen pelaa ensimmäisen kerran joukkuekisassa.

Bjørnin ja Olesenin lisäksi myös Søren Hansen (2008) on päässyt kokemaan Ryder Cup -huuman pelaajana.

 

SE MIELENKIINTOISIN kysymys kuitenkin kuuluu, milloin Suomi saa ensimmäisen kerran pelaajan mukaan maailman yhteen suurimmista urheilutapahtumista.

Lähimpänä Ryder Cup -paikkaa on ollut Mikko Ilonen, joka oli mukana vuonna 2014 ennakkospekuloinneissa villin kortin saajaksi, sillä hän oli voittanut Irish Openin ja sijoittunut PGA Championshipissä seitsemänneksi. 

Ilonen olisi voinut hyvinkin olla Euroopalle hyvä syömäase reikäpeleissä semminkin, kun hän voitti lokakuussa Volvo Match Play Championshipin.

Finaalissa kaatui Henrik Stenson, joka toi kuukausi aiemmin Ryder Cupissa Euroopan joukkueelle peräti kolme pistettä neljästä pelaamastaan ottelusta.

Ilosen sijaan villin kortin vuoden 2014 Ryder Cupiin saivat Steven Gallacher, Ian Poulter ja Lee Westwood.

Ryder Cupin näyttää suorana lähetyksenä Viasat ja Viaplay

Etsi luettavaa