Hyppää sisältöön

Ruotsi Euroopan ykkönen naisten golfissa – Tanska niukasti Suomen edellä

Länsinaapurimme uusi, nuorten pelaajen sukupolvi on pian valmis haastamaan maailmanhuiput. Suomalaiset ovat menneet Matilda Castrenin ja Sanna Nuutisen johdolla vauhdilla eteenpäin, mutta kansainväliselle huipulle matkalla olevia nuoria lupauksia on Suomessa on varsin vähän.

Ruotsi nousi jo 1980-luvun lopulla Liselotte Neumannin US Openin voiton myötä otsikoihin naisgolfin osalta.

Annika Sörenstam käynnisti aivan uuden aikakauden saavuttamalla 1995-2006 peräti kymmenen major-voittoa ja 72 ykköstilaa LPGA:lla.
Sörenstamin vanavedessä muutkin ruotsalaiset saivat itseluottamusta ja nousivat maanosan tähdistöön sekä voittajiksi LPGA:lla.

Kuvaavaa on se, että Solheim Cupissa ruotsalaispelaajia on sen käynnistymisestä alkaen (1990-) ollut kussakin joukkueessa vähintään kaksi, parhaimmillaan kuusi sekä kapteeni.

Major-voittoihin ovat Sörenstamin ja Neumannin lisäksi yltäneeet Helen Alfredsson, Pernilla Lindberg sekä nykyinen ykköspelaaja Anna Nordqvist, jolla on kolmen eri majorin voitot ansiolistallaan.

Euroopan maista Ruotsi on 1990-luvulta laskien ylivertainen ykkönen major-voitoissa (16), LPGA:n ykköstiloissa (118) sekä pelaajien määrässä Solheim Cupissa.

Nuori sukupolvi nousee leveällä rintamalla

Annika Sörenstam näytti maannaisilleen esimerkkiä USA:n kiertueen valloittamisesta. LET on toki ollut suurelle osalla ruotsalaisista hetken aikaa kasvualusta, jolta parhaat ovat ponnistaneet LPGA:lle.

Maja Stark on voittanut ammattilaisena pelaamistaan LET:n kolmesta kisasta kaksi
Maja Stark tavoittelee sunnuntaina Saksassa jo lyhyen ammattilaisuransa neljättä voittoa.
KUVA LET

Ruotsin naisten maajoukkue voitti 2018-2020 kolme kertaa peräkkäin EM-kilpailut. Tuon joukkueen tähdet Linn Grant, Maja Stark, Ingrid Lindblad sekä Frida Kinhult ovat antaneet jo kovan luokan näyttöjä ammattilaiskentillä.

Yhteistä lähes kaikille ruostalaishuipuille on se, että he ovat amatöörivuosinaan jalostuneet USA:n parhaissa golfyliopistoissa.

Edellämainitun nelikon kohdalla on erityisesti syytä muistaa se, että he kaikki ovat verrattain nuoria, 22-23-vuotiaita.

Stark ja Grant kisaavat ensimmäisellä täydellä ammattilaiskaudella LET:n pistelistan kärkipaikasta, amatöörinä vielä jatkava Lindblad on loistanut jo majoreissa. Maailmanlistalla hän on vain kuusi kisaa pelattuaan sijalla 254.

Ruotsin naisgolfin tulevaisuus näyttää erittäin hyvältä, kansainväliseen tähteyteen on eväitä monella nuorella pelaajalla.

Solheim Cupin karsinta käynnistyy loppukesästä

Matilda Castren on päässyt seitsemässä kahdeksasta majoristaan jatkoon.
KUVA: PETRI TIMONEN

Matilda Castren on järjestänyt vuoden 2019 syksystä alkaen suomalaisille ilonaiheita ympäri maailman.

Nousu kohden huippua käynnistyi LPGA:n karsinnan läpäisemisestä.

Kahdella ensimmäisellä kaudellaan LPGA:lla näytöt olivat nousujohtoisia, kruunuina voitto ja kakkostila, Solheim Cupissa tähtirooliin nousu, Gant Ladies Openin ykköstila sekä vakuuttavan tasaiset esitykset majoreissa.

Kuluva kausi on ollut vaikeampi, huippuvirettä ei ole toistaiseksi löytynyt.

Heinä-elokuu ovat Castrenille Euroopassa pelattavissa majoreissa merkittäviä näytönpaikkoja.

Solheim Cupin karsinta käynnistynee elokuussa, maailmanlistan pisteet, jotka kalenterivuoden 2022 aikana ansaitaan, ovat osa valintrakriteereitä.

Sanna Nuutinen ja Daniel Da Silva ovat viimeisissä kisoissaan joutuneet pois pelistä ennen kahta viimeistä kierrosta. KUVA: LET

Sanna Nuutisen juna puksutti kahden menestyksekkään LET-kauden jälkeen karsintojen kautta suunnitelman mukaan LPGA:lle.

USA:ssa kausi käynnistyi hienosti neljällä cutin selvittämisellä, LET:lla hän ei ole löytänyt lainkaan askelmerkkejään.

Viisi missattua cuttia perättäin molemmin puolin valtamerta nostavat esiin kysymysmerkkejä. Taitoa ja asennetta, harjoitusintoa, pursuvaa paneutumista itsensä päivittäiseen kehittämiseen Nuutiselta löytyy ihailtavan paljon.

Syyskauden alkuun Nuutinen tarvitsee paitsi itseluottamuksen palauttamiseksi, myös työpaikkojensa turvaamiseksi huomattavasti nähtyjä parempia esityksiä, jottei menestymättömyyden putki mene korvien väliin.

Nuutisen tavoitteet ovat luonnollisesti huomattavasti korkeammalla.

Muistaa sopii sekin, että Nuutiselle tarjottiin syksyn 2021 Solheim Cupiin joukkueen mukana kisapaikalla olleen varapelaajan paikkaa.

Nuutinen kieltäytyi kunniasta, hänen paikkansa täytti Alice Hewson.

Tiia Koivisto on aloittanut golfin ja kypsynyt menestykseen keskimääräistä myöhäisemmällä iällä. Kehitys on ollut todella vakuuttavaa viimeisten kolmen vuoden aikana.

LET:n kisan voitto tuli suurimmalle osalle suomalaisista melkoisena yllätyksenä.

”Tavoitteeni on voittaa major-turnaus ja nousta maailmanlistan ykköseksi”, ilmoitti Koivisto tuoreeltaan Ranskassa saavuttamansa voiton jälkeen GoGolfin haastattelussa.

Naisten kotimaiseen kärkiviisikkoon kuuluvat maailmanlistan perusteella myös Ursula Wikström (41-v) ja Krista Bakker (28-v).

Wikström on suomalaishuipuista vanhin, Castren 27-vuotiaana nuorin.

Kiira Riihijärven läpimurtoa odotetaan

Kiira Riihijärvellä on loppukaudella paljon voitettavaa. Rahalistalla kymmenen joukkoon kiilaaminen toisi paikan LPGA:lle.
KUVA: Epson Tour

Edellä listattujen takana suurimmat odotukset kohdistuvat Kiira Riihijärveen. Castrenin tavoin hän pelasi hienon amatööriuran Floridassa.

Voitto ensimmäisellä kaudella Epson Tourilla antaa toiveita LPGA:lle nousemisesta.

25-vuotiaana Riihijärvi on myös nuorin kotimaisista pelaajista, joilla on kovia näyttöjä ulkomailla menestymisestä.

Häntä nuoremmista naispelaajista maailmanlistalla seuraavina ovat amatööri Anna Backman sekä tuore ammattilainen Kerttu Hiltunen, jonka menestyksiä on syytä peilata amatöörinä saavuttamiinsa.

Backman ja Hiltunen antoivat teini-ikäisinä kovia kansainvälisiä näyttöjä. Kehitystä ei kuitenkaan viimeisten vuosien aikana ole tullut odotetulla tavalla.

Juuri tällä hetkellä alle 25-vuotiaista suomalaispelaajista on vaikea poimia superlupausta, jollaisia Ruotsilla on useita.

Ruotsi-Suomi-Tanska, top 5-naiset vertailussa

Pohjoismaisesssa viiden kärkinaisen vertailussa Ruotsi on selkeä ykkönen, Tanska kahden huippupelaajan myötä Suomea edellä kolmen ensimmäisen vertailussa.

Norja on edellisiä niin paljon perässä, että se on jätetty vertailun ulkopuolelle. Maan paras pelaaja on sijaluvulla 242.

ruotsalaispelaajan nimimaailmanlistan sijasuomalaispelaajan nimimaailmanlistan sijatanskalaispelaaan nimimaailmanlistan sija
Anna Nordqvist23.Matilda Castren60.Nanna Koerstz Madsen27.
Madelene Sagström30.Sanna Nuutinen170.Emily Kristine Pedersen90.
Maja Stark78.Tiia Koivisto269.Nicole Broch Estrup299.
Linn Grant102Ursula Wikström347Cecilie Leth-Nissen725.
Johanna Gustavsson150Krista Bakker434Amalie Leth-Nissen 743.
  • Suomalaisista kuudentena oleva Kiira Riihijärvi (479.) on pelannut vain 15 kisaa jotka lasketaan listalla. Muilla määrä on välillä 40-55 kilpailua.
  • Myös Ruotsin Maja Starkin (25) Linn Grantin (14) kilpailujen määrä ennakoi sitä, että kisojen määrän kasvaessa heidän sijoituksensa listoilla nousee nopeasti. Molemmat ovat voittaneet reilun kymmenen kuukauden aikana jo kolmasti LET:lla.

Parhaillaan he pelaavat Saksan kilpailua.

Tulospalvelu German Masters

Etsi luettavaa