Hyppää sisältöön

Royal Portrush isännöi The Openia jo 2025 – Rory McIlroy saa revanssin kotimaisemissaan

Rory McIlroylle The Open Pohjois-Irlannissa oli täydellinen waterloo

R&A ilmoitti viikolla, että Euroopan ainoa major järjestetään vain kuusi vuotta edellisen kerran jälkeen Pohjois-Irlannissa. Irlannin Shane Lowry juhli 2019 voittoa, Rory McIlroy mureni jo avausreiällä.

R&A  on yhdessä USGA:n kanssa toinen kahdesta golfin mahtijärjestöstä. Kilpailujen osalta sen ehdoton lippulaiva on The Open, maailman perinteikkän major.

Järjestön pääsihteeri Martin Slumbers ilmoitti keskiviikkona  yhdistyksen päätöksestä viedä kahta poikkeusta lukuunottamatta Skotlannissa ja Englannissa järjestetty kisa kolmannen kerran Pohjois-Irlantiin, Royal Portrushiin. 

”Golfin ystävien keskuudessa kisa tulee  herättämään valtavasti mielenkiintoa, sen aikana jännitystä sekä tunnelmaa maailman parhaiden kokoontuessa Royal Portrushin upealle links-kentälle”, Slumbers julisti.

Kisa oli 2019 valtava menestys. Paikalla oli katsojia viikon aikana 237 000. The Openin historian aikana korkeampia lukuja on kyetty kirjaamaan vain St. Andrewsin ollessa järjestelyvuorossa.
Pohjois-Irlannin taloudelle välillisten tuottojen määrän on laskettu olleen 2019 vuoden kisasta yli 120 miljoonaa euroa. 

Royal Portrush on seuraavien vuosien aikana The Openin johdosta tavanomaista suositumpi bongauskohde golfareille ympäri maailman

Royal Portrush on seuraavien vuosien aikana The Openin johdosta tavanomaista suositumpi bongauskohde golfareille ympäri maailman

GETTY IMAGES

Koronavirus 2020- vei alueelta kisan tuoman julkisuushyödyn golfturismin kehittymisen osalta. Tämän johdosta kisan palaamisen ennätyksellisen nopeasti takaisin Pohjois-Irlantiin uskotaan kasvattavan merkittävästi golfturismin kasvua vihreän saaren pohjoisosissa. 

Pohjois-Irlannissa on noin 90 kenttää. Näistä Royal Portrushia kuuluisampikin olisi ilman The Openin vaikutusta The Royal County Down, joka on muun muassa Golf Digestin listoilla ollut maailman ykkönen.

Pohjois-Irlannin golfkentät

Ensimmäisen kerran Royl Portrush isännöi The Openia 1951. Toinen kerta (2019) oli perinteitä kunnioittavalle R&A:lle rohkea ja onnistunut veto myös taloudellisesti. 

Aiheellinen kysymys kuitenkin on, kuinka pohjois-irlantilaiset saavat kisan jo kuusi vuotta edellisen kerran jälkeen?
Yhtä selkeää vastausta tähän tuskin on olemassa, ainakaan julkaistavissa Varmaa on ainakin se, että paikalliset viranomaiset, liike-elämän edustajat, poliitikotkin sekä matkailumarkkinoinnista vastaavat tahot ovat yhdessä R&A:n kanssa löytäneet yhteisen sävelen. 

St.Andrewsilla on erikoisasema isännistä. Vuodesta 1990 alkaen se on isännöinyt käytännössä joka viides vuosi. Ilman koronaa se olisi järjestänyt laskelmoidusti 150:n The Openin 2021. Tämä siirtyi vuodella eteenpäin.
Kaikki muut kisan isännöinnin rotaatiossa mukana olevat kentät joutuvat odottamaan usean vuosikymmenen ajan vuoroaan 7-12 vuotta.

Rory McIlroy saa uuden mahdollisuuden

Irlannin Shane Lowry voitti vakuuttavaan tapaan vuoden 2019 The Openin. Pohjois-Irlannin kaikkien aikojen parhaan golfarin,  Rory McIroyn odotukset ja paineet kisan osalta olivat valtavat. Ne purkaantuivat väärällä tavalla. Hän teki avausreiällä tuplaparin (8), kierroksen tulos oli masentava 79. Toisella kierroksella oli vain voitettavaa, edes tulos 65 ei tuottanut jatkopaikkaa.

McIlroyn voitotonta jaksoa majoreissa on kestänyt jo yli seitsemän vuotta. 2025 heinäkuussa The Open Roya Portrushissa tulee olemaan McIlroylle melkoinen miehuuskoe.

The Open, seuraavien vuosien kisakentät:

  • 2022  Old Course St Andrews
  • 2023  Royal Liverpool Golf Club
  • 2024  Royal Troon Golf Club
  • 2025. Royal Portrush

The Open

  

 

Etsi luettavaa