Hyppää sisältöön

Royal Bled: Kuninkaallisin palvelu koko golfmaailmassa?

Royal Bledin kakkosen viheriöltä näkyvät alpit selkeästi

Sain eilen kunnian tutustua Slovenian parhaaseen golfkenttään. Royal Bled on vuonna 1937 perustettu golfklubi, jossa moni asia poikkeaa normeista. Yksi tärkeimmistä on kriteerit: kaikesta pyritään tekemään täydellistä – myös palvelusta.

Slovenia hämmästyttää ja kummastuttaa pientä kulkijaa. Neljän päivän aikana olen päässyt tutustumaan kulttuuriin, paikallisten elämäntapoihin ja maan parhaaseen golfkenttään. Tällä kertaa etätoimisto sijaitsee jossain Ljubjanan keskustan ravintolassa. Terassilla on liian kuuma, joten siirryin suosiolla sisätiloihin. 

Eilen pääsin pelaamaan kierroksen Royal Bledin Kings Coursella. Kenttä laitettiin täysin uusiksi kolmen vuoden aikana. Sain ilokseni seuraani kentällä työskentelevän Aljusan, joka johti projektia kentän remontoimisesta. Ei suunnitellut, vaan vastasi rakennuspuolesta.  Royal Bledissa on myös yhdeksänreikäinen Lakes Course, jonka hinta on 45 euroa yhdeksältä reiältä. 

Sain viettää aikaa klubin golfmanagerin kanssa, joka kertoi kentän bisnesstrategiasta. Sain nähdä näyttävät hotellihuoneet, joita löytyy kymmenen kappaletta suuresta ja tyylikkäästä klubitalosta. Sain keskustella työntekijöiden kanssa paikallisesta tavasta työskennellä – Suomessa kyseiset tunnit eivät tulisi kuuloonkaan. Työstä Sloveniassa ei makseta kovinkaan paljoa – kaikki oli kuulemma paremmin ennen siirtymistä euroon. 

Kenttä on legendaarinen luonnollisiin maisemiin istutettu puistokenttä. Se on ollut käytössä vuodesta 1937 lähtien. Sen väylät ovat kohtalaisen selkeitä, mutta osittain haastavia – ennenkaikkea kauniita. Suurin osa viheriöistä on korotettuja ja erittäin muodokkaita. Kentällä vallitsee jokatapauksessa leppoisa ilmapiiri. Jos ollaan rehellisiä, en nähnyt kuin yhden ryhmän pelaajia kentällä meidän lisäksemme. 

”Tänään on normaalia hiljaisempaa, mutta täällä ei panostetakaan kentän täyttämiseen. Toki pelaajia saisi olla enemmän, mutta asiakaskokemuksenkin kannalta on tärkeää, että kentällä saa olla melko rauhassa”, Manageri kertoi. 

Rahat kentältä eivät tule loppumaan kesken. Varakas serbialainen pariskunta omistaa kentän ja investoivat peräti 15 miljoonaa euroa sen uudelleenrakennukseen. 

Kenttä avattiin vasta 11.4. kauden 2018 osalta. Se on paljon normaalia myöhäisempi ajankohta. Normaalisti kausi alkaa maaliskuun puolivälissä ja jatkuu vähintään lokakuun loppuun. 

”Meillä talvi tuli todella kovaa vuoden alussa. Lunta oli paljon ja se myöhästytti avaamista”, Manageri Aljosa Berc kertoi. 

Pääsin kentälle hieman ennen kello neljää iltapäivällä yhdessä kenttätyöntekijän Aljosa Golobin kanssa. Nelikymppinen kaveri tekee omien sanojensa mukaan unelmatyötään, mutta tykkää ottaa muutaman kuukauden irtiottoja muun muassa surffamisen parissa eri puolella maailmaa – luonnollisesti tulimme kohtalaisen hyvin juttuun! Euron skinit it is!

Kenttä saapuu yhteen kauneimmista kohdista heti kakkosen viheriöllä. Itse olin luonnollisesti hävittänyt jo pari palloa kyseisellä väylällä, joten maisemista nauttiminen lievän harmituksen keskellä saattoi olla haastavaa. Teki mieli sanoa, että vuoret on jo nähty, koska opin lyömään golfpalloa suorempaan. Maisemat olivat kylläkin henkeäsalpaavat vuoriston kohotessa taustalla parin kilometrin korkeuteen. 

Aljosa Golob on yksi hauskimmista pelikavereista, jota kentälle voi saadao

Aljosa Golob on yksi hauskimmista pelikavereista, jota kentälle voi saadao

Nikke Tyry

”Kaikki yksityiskohdat pyritään hiomaan täydelliseksi”

Joka ikinen yksityiskohta on pyritty hiomaan kentällä täydelliseksi. Kentällä työskentelevä Aljosa Golob, joka kiersi kenttää kanssani myönsi pienen perfektionismin. 

”Kun ajan kenttää ympäri, haluan kaiken olevan täydellistä. Jos näen tiimerkin olevan vinossa tai oksan penkillä, käyn korjaamassa sen. Asiakkailla on oikeus vaatia meiltä täydellisyyttä, sillä myös hinnat ovat korkeat. Meiltä ostetaan luksusta”, Aljosa kertoi. 

Kentällä työskentelevä Aljosa on näyttelija Matthew McConnagheyn kaksoisolento. Kaveri, joka todella osaa ottaa ilon irti elämästään. Golfkierroksen aikana kerkesimme käymään hänen surffireissunsa läpi eri puolella maapalloa. Miehen elämänrytmi on seuraava: 8-9 kuukautta täysillä töitä ja 3-4 kuukautta aikaa tuhlata kaikki säästöt: repeat! 

”Sloveniassa tehdään paljon töitä. Itse herään neljän jälkeen aamulla ja teen töitä yleensä noin viiteen asti iltapäivällä. Kun kenttää remontoitiin, tein pari kuukautta 400 tuntia töitä kuukautta kohde. Se oli aika hurjaa aikaa. Mietin, että pitäisin välivuoden, mutta täällä minä vieläkin olen”, hän kertoo. Suomessa viranomainen olisi todennäköisesti jo puuttunut työaikoihin? 

Aljosa lyö hienoja suoria draiveja ja pysyy jatkuvasti niskanpäällä euron skineissämme. Pysyn pinnalla tekemällä kauden ensimmäisen birdien 12:nnelle väylälle. Tässä vaiheessa Royal Bledin kentälle on hävinnyt jo viisi GoGolfin logopalloa. ”It´s called marketing”, perustelen vinoja lyöntejäni pelikaverilleni. 

Pelikaverini suosikkikohta kentästä on helppo kertoa. Väylät 14 ja 16. Niiden tilalla sijaitsi aikanaan metsä, jossa oli tasan sata puuta. Nämä kaikki kaadettiin ja tilalle rakennettiin neljä tekojärveä. Tekojärviä tehtiin remontin myötä kentälle muutamia kymmeniä. Ja jokaiseen yhdeksän reikää kerralla tehtyyn remonttiin kului vain puolisen vuotta. 

”Työtahti Sloveniassa on uskomattoman kova. Me tiedämme, että vain kovalla työllä voimme saada taloutemme kasvuun ja ihmisillä riittää motivaatiota työskentelyyn”, Aljosa kertoo ripaus kansalaisylpeyttä äänessään. Kertoessani Suomen kahvi- ja lounastaukokulttuurista Aljosa naurahtaa kepeästi. Silti hän miettii, että haluaisi joku päivä työskennellä Skandinaaviassa. 

”Olen kuullut paljon hienoja asioita sieltä päin, olisi mahtavaa joskus työskennellä kesän ajan Suomessa, Ruotsissa tai Norjassa – ehkä sieltä jäisi vähän enemmän rahaa säästöönkin”, hän naurahtaa. 

Näin leveät hymyt odottavat Royal Bledin asiakaspalvelussa

Näin leveät hymyt odottavat Royal Bledin asiakaspalvelussa

Nikke Tyry

Kuninkaallista palvelua – asiakkaan tyytyväisyys on kunnia-asia

Kun Royal Bledin klubitalolle astuu sisään, on vastassa vähintään kaksi erittäin kauniisti hymyilevää naista. Asiakaspalvelu on slovenialaisten veressä. Ensimmäinen reaktio asiakkaalle on kaikki kaikessa. 

”Kun asiakas tulee sisään, pyrin toivottamaan heidät tervetulleeksi, kuin he tulisivat minun kotiini illalliselle. Me panostamme kaiken siihen, että asiakas tuntee olonsa erittäin tervetulleeksi klubillemme”, vastaanotosta vastaava Dijana Garibovic kertoo. 

Yksityiskohdat ovat hiottu loppuun asti. Kun olet varannut ajan, sinua odottaa omalla nimellä varustettu pukukaappi, sekä pieni giveaway paketti, joka sisältää muun muassa väyläoppaan, tiitä ja greenihaarukan. 

”Viihtyvyys jo ennen kierrosta on yksi tärkeimmistä asioista. Meille ei tulla vain pelaamaan kierrosta golfia, vaan elämys on kokonaisvaltainen. Aina siitä hetkestä kun astuu ulos autosta, siihen asti, että on matkalla pois kentältä. Täällä asiakas saa tuntea läpi päivän olevansa kuningas”, Dijana täsmentää. 

Kuvaa ottaessa ei tarvinnut juurikaan vitsejä kertoa kun koko vastaanottokolmikolla oli leveä ja kaunis hymy kasvoillaan. Kaikki puhuivat loistavaa englantia ja olivat myös aitoja sekä aidonoloisesti iloisia. 

Dijana myöntää, että päivät venyvät pitkäksi. Normaali työpäivän kesto kauden aikana on noin 12 tunnin luokkaa. 

”Työtä on paljon. Teemme yhteistyötä eri turistitoimistojen kanssa, otamme vastaan varauksia yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä, sekä luonnollisesti palvelemme niin hotellin kuin kentän asiakkaita. Rakastan työtäni, tuskin tätä muuten jaksaisi näin pitkiä päiviä”, iloinen Dijana pohtii. 

Royal Bledin auringonlasku on kohtalaisen näyttävä!

Royal Bledin auringonlasku on kohtalaisen näyttävä!

Nikke Tyry

Kuinka saada suomalaisia alueelle?

Nopeasti keskustelut kääntyvät niin golfmanagerin kuin Dijanan kanssa suomalaisiin. Alkuviikosta kentällä oli käynyt suomalaispariskunta. Varsinaista massaa suomalaisia tai pohjoismaalaisia ei ole Royal Bledissa näkynyt. Hinta ja sijainti lienevät suurimmat haasteet. 

”On totta, että 150 euron kierroshinta on varmasti yksi suurin syy, että golfmatkaajat valitsevat toisen kohteen. Me pyrimme kuitenkin muistuttamaan jo messuilla, että Bled -järven alue on ehdottomasti koettava ”once in a lifetime” -kohde, jonne kannattaa matkustaa. Siinä samalla on hyvä hetki kokea yksi maailman kauneimmista golfkentistä. Slovenia on pieni maa, täällä pääsee näkemään paljon muutamassa päivässä – ehkei pelkän kentän takia, mutta myös kaiken muun mitä meillä on tarjota”, Dijana pohtii. 

Golfmanageri muistuttaa, että golfbongaajalle Bledin alue on ihanteellinen sijainti. Miksei kokeilisi neljän päivän aikana golfia esimerkiksi kolmessa eri maassa? 

”Tältä alueelta on 25 minuutin ajomatka Itävaltaan ja reilut puoli tuntia Italiaan. Vuokra-autolla voi saada kolme, jopa neljä tai viisi golfmaata itselleen bongatuksi hyvin nopeassa ajassa. Uskon, että golfmatkailu on siirtymässä entistä enemmän elämysmatkailun suuntaan ja tämä voisi olla yksi vaihtoehto harkita”, Aljosa Berc pohtii. 

Myönnän, syötin edellisen idean hänelle, jonka keksin GoGolfin tykypäivillä Vierumäellä. Joten Golfreseptin tytöt toimistolla: Alkakaahan paketoimaan! 

Plussat ja miinukset

Mitä olisi kunnon kenttä- ja aluearvio ilman legendaarisia plussia ja miinuksia. Käydään siis asiaan. 

+++: Palvelu, vastaanotto ja tyylikkyys. Pelaaja tuntee olonsa kuninkaaksi saapuessaan Royal Blediin

++: Kenttä. Täysin huippuvireessä, vaikka auki vasta reilun viikon. Näköalat ja vaihtelevat väylät tekevät pelaamisesta todella mielekästä.

+: Bledin kylä. Jos et ole käynyt Bled-järvellä, varaa lennot heti. Alue on yksi kauneimmista mitä Euroopasta löytyy. Kenties muutama päivä riittää, mutta Sloveniassa on paljon muutakin! 

—: Hinta. 150 euroa on paljon rahaa. Kenttä on loistava, mutta se ei jaa alennuksia. Sadepäiväksi ei kannata varata pelejä, sillä rahoja ei palauteta tai alennusta ei anneta. 

–: Tunnettuus: Kenttä tai alue ei ole suomalaisille vielä kovin tunnettu. Sloveniaan matkustamisen sijasta turhan moni valitsee suosikkikohteeksi muodostuneen Kroatian.

-: Vuokra-auto lähes must make: Paikalliset julkiset kulkuvälineet ovat kohtalaisen kaukana nykykehityksestä. Julkisilla pääsee, mutta taksi lienee helpompi ratkaisu. Vuokra-auto on erittäin suositeltava.

 

Etsi luettavaa