Hyppää sisältöön

Rory teki historiaa – nousi kuuden lyönnin takaa uransa kolmanteen FedEx Cupin voittoon

Rory McIlroy on voittanut Tour Championshipin. Pohjoisirlantilaisesta tuli ensimmäinen pelaaja, joka on voittanut FedEx Cupin kolme kertaa.

Sen piti olla Scottie Schefflerin kisa ja kausi. Maailmanlistan ykkönen oli voittanut huhtikuussa Mastersin ja yhteensä neljä kilpailua PGA Tourilla.

Sitä paitsi kun ukkonen oli keskeyttänyt lauantaina FedEx Cupin huipennuksen Tour Championshipin kolmannen kierroksen ja sitä päästiin jatkamaan vasta sunnuntaina, nousi Scheffler pirteän loppukirin ansiosta peräti kuuden lyönnin johtoon ennen viimeistä kierrosta.

Mutta mitä vielä. Schefflerin kanssa kärkiryhmässä neljännen kierroksen pelannut Rory McIlroy oli eri mieltä. Hän nousi kuuden lyönnin takaa voittoon ja samalla pohjoisirlantilainen voitti ensimmäisenä pelaajana koskaan FedEx Cupin kolmannen kerran.

Aiemmat voitot ovat tulleet vuosina 2016 ja 2019.

Rory McIlroy on voittanut FedEx Cupin nyt kolme kertaa. KUVA: GETTY IMAGES

Hapuileva alku

Neljännen kierroksen molemmat kärkiryhmän pelaajat aloittivat hapuillen, sillä sekä McIlroy että Scheffler tekivät bogin. Mutta siinä missä Scheffler jatkoi epävarmoja otteita, McIlroyllä alkoi kulkea. Hän teki birdiet rei’ille 3, 4, 5 ja 7, kun taas Scheffler sortui bogeihin rei’illä 4 ja 6.

Kun seitsemän reikää päätöskierrosta oli takana, peli olikin yhtäkkiä tasan. McIlroy oli kuronut Schefflerin kuuden lyönnin etumatkan nopeasti umpeen.

Kahdeksannella reiällä Scheffler siirtyi kierroksen ensimmäisellä – ja samalla ainoalla – birdiellään takaisin johtoon, mutta McIlroy oli haistanut veren.

Hän tasoitti pelin jälleen 12. reiän birdiellä, mutta 14. reiän bogin myötä hän antoi edun jälleen Schefflerille. Voiton kannalta kenties merkityksellisimmän birdien Rory teki heti perään 15. reiälle (par 3), jolla hän upotti putin noin kymmenestä metristä.

Kun Scheffler teki 16. reiälle bogin, antoi maailmanlistan ykkönen ensimmäistä kertaa koko kilpailun aikana johdon itseltään pois. Eikä McIlroy sitä enää luovuttanut takaisin.

Paineet näkyivät päätösreiällä

Viimeisellä reiällä näkyi suuren voittosumman aiheuttama paine pelaajien otteissa. East Lake Golf Clubin 18. reikä on tämän tason pelaajille melkoinen birdie-automaatti, sillä par 5 -reiällä pääsee toista lyöntiä iskemään päälle usein raudalla.

Niin tälläkin kertaa, mutta molempien pelaajien lähestymiset olivat kehnot. Scheffler löi ensin pahasti vinoon oikealle viheriöbunkkeriin. Sen jälkeen Roryn jatkolyönti sujahti vasemmalle katsomorakenteiden viereen.

Puttaaminen oli yksi osa-alueista, joka petti Scotte Schellerin sunnuntaina. KUVA: GETTY IMAGES

Lyöntivuorossa oli ensin Scheffler, jonka liian pitkäksi mennyt bunkkerilyönti karkasi viheriöltä, joten McIlroyllä riitti kolme lyöntiä lyhyeltä matkalta voittoon. Eikä hän jättänyt tilaisuutta käyttämättä, vaan löi chipin karheikosta varman päälle jokusen metrin pitkäksi ja lypsi ensimmäisen puttinsa muutaman sentin päähän reiästä ja merkkasi pallonsa.

Myös Schefflerin par-putissa oli vielä panosta, sillä hän tarvitsi parin pysyäkseen kakkosena yhdessä Korean Sungjae Imin kanssa. Noin reilun metrin par-putti upposi, ja onnistumisen arvo oli 750 000 dollaria.

Kun Rory napautti mitättömän mittaisen voittoputin sisään, hän ei aloittanut villiä juhlintaa, vaan huomioi pieksemänsä kilpakumppanin tunteet ja tyytyi ottamaan tältä vastaan onnittelut toki iloinen ilme kasvoillaan.

TOUR CHAMPIONSHIPIN Top 5

SijoitusPelaajaLähtötilanneKierroksetLopputilanne
1.Rory McIlroy-467-67-63-66-21
2.Scottie Scheffler-1065-66-66-73-20
2.Sungjae Im-467-65-66-66-20
4.Xander Schauffele-666-63-70-69-18
5.Justin Thomas-367-68-63-68-17
5.Max Homa-271-62-66-66-17

Voittopuheensa ensimmäiset lauseet hän käytti Schefflerin kehumiseen.

”Scottie, puolet tästä kuuluu sinulle”, hän sanoi FedEx Cupin pokaali kädessään.

”Hänellä on ollut uskomaton kausi. Minusta tuntuu jopa hieman pahalta, että voitin hänet niukasti. Hän on loistava kilpailija ja vielä parempi tyyppi. Minulla oli kunnia ja etuoikeus taistella hänen kanssaa tänään ja uskon, että meillä riittää niitä myös tulevaisuudessa.”

PGA Tourin suurin palkinto

Tour Championshipin voitto toi McIlroylle peräti 18 miljoonan dollarin bonuksen. Kaikkiaan hän tienasi tällä kaudella PGA Tourilla yli 28 miljoonaa dollaria.

Voittohaastattelun lopussa hän otti voimakkaasti kantaa edustamansa kiertueen puolesta.

”Uskon golfiin pelinä. Uskon tähän touriin ja sen pelaajiin. PGA Tour on paras paikka maailmassa pelata golfia – ja minä olen pelannut kaikkialla maailmassa”, Rory sanoi.

Vuosi on kieltämättä ollut värikäs huippugolfin kannalta, kun Saudi-Arabian valtion rahoittama LIV Golf -kiertue on järisyttänyt miesten huippugolfin rakenteita ja noussut uhmaamaan PGA Tourin hegemoniaa.

Rory McIlroy kertoi, että hänestä tuntui jopa pahalta päihittää Scottie Scheffler, koska tämä oli pelannut niin huikean kauden. KUVA: GETTY IMAGES

”Tämä on erittäin ylpeä hetki minulle, mutta sen pitäisi olla sitä myös PGA Tourille. Kiertueella on ollut erittäin rankka vuosi, mutta voitamme vaikeudet. Tänään nähtiin spektaakkeli. Kaksi maailman parasta pelaajaa taistelivat mies miestä vastaan PGA Tourin suurimmasta palkinnosta ja toivon, että kaikki kotona nauttivat siitä”, McIlroy päätti voittohaastattelunsa.

Seuraavaksi McIlory pelaa puolentoista viikon kuluttua Englannissa pelattavassa DP World Tourin lippulaivakisassa. Rory johtaa myös Race to Dubai -rankingia, joten hänellä on mahdollisuus voittaa tänä vuonna paitsi FedEx Cup myös DP World Tourin kokonaiskilpailu.

Lopputulokset

Etsi luettavaa