Hyppää sisältöön

Rory McIlroyn caddiella on ollut monta roolia: ”Harry tutustutti tyttöihin ja alkoholin käyttöön”

Harry Diamond ja Rory McIlroy ovat kulkeneet yhteisiä polkuja golfin parissa ja siviilissä pian 25 vuotta polkuja  pian 25 vuotta

Rory McIlroylla käynnistyy Augusta Nationalilla jo seitsemäs yritys puuttuvan majorin ja Career Grand Slamin saavuttamiseksi.

Amatööriaikojen pelikaveri Harry Diamond ilmestyi kuin tyhjästä Rory McIlroyn caddieksi kesällä 2017 JP Fitzgeraldin saatua potkut Open Championshipin jälkeisenä tiistaina.
Alkuun  puhuttiin väliaikaisratkaisusta, mutta kaveruussuhde toimi myös kentällä ja matkoilla. 
Ensimmäisessä yhteisessä kisassa, WGC:n jo historiaan jääneessä lyöntipelikisassa Ohiossa, McIlroyn pelikavereina olivat maailmanlistan kärkikolmikon kaksi muuta pelaajaa, Jason Day ja Jordan Spieth.

”Heitit minut sitten heti kärkeen altaan syvään päähän”, Harry Diamond muistaa leukailleensa McIlroylle.

Hyvään ystävää voi aina luottaa. McIroy katseli ensimmäisinä vuosina Harry Diamondia ylöspäin ja suurella kunnioituksella.

Parivaljakko tapasi McIlroyn kotikaupungissa Pohjois-Irlannin Holywoodissa puttiviheriöllä tämän  ollessa seitsemän vuoden ikäinen.

”Olin käytännössä pieni lapsi, Harrysta (12-v) tuli minulle pian kuin isoveli. Siltä se tuntui ja maistui juniorivuosiemme aikana. Hän oli se, joka tutustutti minut alkoholiin, ja esitteli tytöille”, Rory McIlroy kertoi Irish Independent -lehdelle antamassaaan haastattelussa vuonna 2020.

Rory McIlroyn  kausi käynnistyi Abu Dhabissa viimeisen kierrroksen typerryttävällä sulamisella, jollaiset ovat läpi uran olleet hänelle valitettava tavaramerkkii

Rory McIlroyn kausi käynnistyi Abu Dhabissa viimeisen kierrroksen typerryttävällä sulamisella, jollaiset ovat läpi uran olleet hänelle valitettava tavaramerkkii

GETTY IMAGES

Lapsuuden yhteiset muistot ja  hankittu luottamus kestävät läpi elämän

McIlroy ja Diamond harjoittelivat ja pelasivat yhdessä, McIlroy toimi myös ystävänsä caddienä kisoissa. He voittivat yhdessä nelinpelikisan (Ulster Boys). Ikäeron vuoksi Diamond oli pitkään nykyistä työnantajaansa edellä tuloslistoilla, voittaen muun muassa arvostetun West of Ireland -kilpailun, edustaen Irlantia maajoukkueessa, ja päästen pelaamaan myös Irish Openiin.

”Tämä on se taustatarina, jonka vain harvat tietävät. Meistä kasvoi  juniori-ikäisinä hyvin läheisiä. Harry oli häissäni bestman.”

Kaudella 2017 McIlroylla oli ongelmia kylkensä kanssa, ja hänen suunnitelmansa oli pelata vain muutama kisa syksyllä. Kun yhteistyö JP Fitzgeraldin kanssa päättyi, McIlroy  pyysi  Diamondia väliaikaiseksi caddiekseen.

”Love to do it”, oli Diamondin vastaus.

Kauden päättyessä Rory McIlroy oli vakuuttunut siitä, että että  jatko seuraavalla kaudella olisi järkevää molemmille.

”Yhteistyömme toimii, haluan että sinusta tulisi tärkeä ja vakinainen osa tiimiäni ja saavuttaisimme yhdessä isoja menestyksiä ”, hän ehdotti Diamondille. 

Vajaan neljän yhteisen vuoden aikana McIlroyn peli on kulkenut tuttua rataa. Parhaimmillaan hän on maailman paras palllonlyöjä ja kykeneväinen voittamaan kenet tahansa.

Pelaajana, nimenomaan tuloksentekijänä McIlroy on todella ailahteleva. Kun joku osanen pelissä ei toimi, muuttuu tekeminen käsittämättömän vaikeaksi.

 2019 oli huippuvuosi, jolloin hän voitti neljä kertaa, muun muassa Players Championshipin.

Yhteistyön alkaessa McIlroy oli neljäntenä, kauden 2019 menestykset sekä hyvä startti vuodelle 2020 nostivat hänet hetkeksi maailmanlistan ykköseksi. Seitsemännen kerran urallaan. 

Alamäki käynnistyi heinäkuussa 2020  ja se on ollut ennätyksellisen jyrkkää.
Rory McIlroy on ollut viimeistenkin kuukausien aikaan usein kisojen kärkipäässä viimeisille kierroksille asti, jolloin hän on mitä moninaisimmin tavoin menettänyt otteensa.

Rory McIlroy (vas.) on ottanut osaksi valmennustiimiään yhden maailman kokeneimmista huippujen valmentajista, Pete Cowenin (oik.)

Rory McIlroy (vas.) on ottanut osaksi valmennustiimiään yhden maailman kokeneimmista huippujen valmentajista, Pete Cowenin (oik.)

GETTY IMAGES

Mastersiin lähtiessään sijoitus maailmanlistalla on 12. Se on heikompi kuin kertaakaan kauden 2009 jälkeen. 
Kalenterivuosi 2021 käynnistyi Abu Dhabissa viimeisen kierroksen täydellisenä sulamisena johtopaikalta. 

USA:n seitsemän kisaa ovat tuottaneet McIlroyllle vain kaksi sijoitusta kymmenen joukkoon.
Aiempina vuosina McIlroy on poikkeuksetta lukeutunut Mastersin suurimpiin suosikkeihin. 

Suosikkien kärkiviisiisikko Dustin Johnson, Justin Thomas, Jon Rahm, Bryson DeChambeau ja Jordan Spieth,  muutama muukin top 20-pelaaja ovat paperilla huomattavasti itseluottamuksensa kanssa taistelevan McIlroyn edellä.

Onko Harry Diamondissa riittävästi särmää auttaa McIlroyta kentällä?

Asiantuntijat ovat säännöllisin väliajoin kyseenalaistaneet McIlroyn ja Diamondin yhteistyön.

Kaveripohjan on katsottu kaventaneen sitä ammatillista perspektiiviä, josta Diamondin pitäisi kyetä pelaajaansa tukemaan, saamaan hänestä parastaan irti. 

JP Fitzgeraldin viimeiseksi palvelukseksi McIlroylle jäi Open Championship, jossa monen muunkin maailmantähden kanssa työskennellyt caddie yritti herättää päämiehensä hänelle tyypillisestä ensimmäisten reikien koomasta muistutuksella: 

”Sinä olet Rory McIlory, mitä v….a oikein olet tekemässä?”

McIlroy ei ole julkisesti maininnut tätä hetkeä potkujen syynä, vaan muita nimeämättömiä kohtia ex-caddiensä käytöksessä myös kentän ulkopuolella.

McIlroy on varsin järkevin sanankääntein kertonut perustelujaan sille, miksi hän edelleen uskoo saavuttavansa nimenomaan Harry Diamond mailapoikanaan suuria tavoitteitaan.

”Minulle tärkeää caddien kanssa on se, että hänen kanssaan on ehdotoman hyvä olla. Tämä osanen Harryn kanssa toimii hienosti.”

Career Grand Slamista uupuu vain The Masters. Kalenterivuoden 2021 tapahtumat, McIlroyn täydellinen hiipuminen sekä useiden tähtien voitot kuluvalla kaudella (Johnson, Thomas, DeChambeau, Spieth, Koepka) eivät paljon Roryn faneille lupaile.

Helppo veikkaus olisi sanoa 31-vuotiaan McIlroyn jäävän lopullisella tuloslistalla ynnä muut. Ehkä aiempaa paineettomampi tila, huomion keskittyminen muihin pelaajiin vapauttaa McIlroyn loppuviikosta näyttämään parasta osaamistaan.

The Masters

Lähde: Irish Independent

The Mastersin näyttää yksinoikeudella kertamaksulla Ruutu. Selostus on sekä englannin että suomen kielellä. Suomenkielisestä selostuksesta vastaa Antti Vaalas ja kommentaattorina toimii Karri Kakko.

Etsi luettavaa