Hyppää sisältöön

Rory McIlroy suosikkina Shanghaissa – voitto puuttuu European Tourilta

Rory McIlroyn kausi lähenee loppuaan

Maailmanlistan kakkosella on loistava mahdollisuus kaventaa eroa Brooks Koepkaan torstaina Sheshan Golf Clubilla käynnistyvässä HSBC Championshipissa

Rory McIlroy on pelannut monella mittarilla fantastisen kauden.

-Hän voitti kolme kertaa PGA Tourilla, ja nimettiin pelaajien äänestyksessä kauden parhaaksi kiertueella

-McIlroyn statistiikka Strokes Gained-listalla oli tiiltä griinille kategoriassa häikäisevän ylivoimainen. Vastaavaaan tai parempaan on yltänyt vain Tiger Woods.

-McIlroy on kerännyt maailmanlistalla eniten pisteitä (420), eikä hänelle ole näkyvissä lopppuvuodesta uhkaajaa Brooks Koepkan potiessa jalkaansa. Nousua on tapahtunut, vaikkei tasaisesti, jo kahden vuoden ajan, sillä kalenterivuoden 2017 päättyessä McIlroy oli 11:s, nyt vankka kakkonen.

Miinuspuoleltakin löytyy huomioita:

-Majorit menivät jälleen kerran poskelleen. McIlroylla on  niistä neljä voittoa vuosien 2011-2014 välillä, sen jälkeen 20  kisaa ilman ykköstilaa. Päättyvällä kaudella paras sijoitus oli kahdeksas, kotimaisemissaan pelatusta  The Openista pohjois-irlantilainen karsiutui puolivälisssä häpeällisen huonon avauskierroksen (79-65) seurauksena.

-Euroopassa pelaamissaaan viidessä kisassa McIlroy oli Sveitsin kakkostilaa lukuunottamatta täysin hampaaton. Suurimmat otsikot hän sai paitsi The Openin karsiutumisestaaan, myös kiukuttelustaan liian helpoista kentistä, jotka tekevät McIlroyn mielestä tapahtumista puttikisoja.

Race to Dubai-listan voiton mahdollisuus on  luokkaa teoreettinen. Shanghaissa hän on edellisvuoden 54:sta sijastaan huolimatta ykkössuosikki, Turkin ja tämänhetkisen tiedon mukaan myös Etelä-Afrikan kisan McIlroy jättää väliin.

Edelliskaudella hän oli karmivasti Shanghain surkean kisan lisäksi Etelä-Afrikassa 21:s ja Dubaissa 20:s. Kausi päättyi siis pannnukakkuun, jollaista maailmantähti ei luonnollisestikaan halua kokea uudestaan.

Maailmanlistalla Brooks Koepka on vielä karkuteillä, eikä McIlroy ilman mahdollisia Kiinan ja Dubain kilpailujen ykköstiloja pääse enää tämän kauden puolellla koputtelemaan listaykkösen kantapäille.

Vaikeaa kotimantereellaan, ja kotimaassaan (Italian Open MC) on ollut myös Race to Dubain edellisvuoden voittajalla Francesco Molinarilla, jolla oli Shanghaissa vain ajoittain kivaa kaudella 2018. Italialainen ei ole yhdessäkään Euroopassa pelaamassaaan kisassa ollut kymmenen joukossa, RTD:n voiton uusimiseen uskoo enää hyvin harva.

Japanin kisassa McIlroy (3.) jäi luonnollisesti  Tigerin varjoon.  Sheshan International Golf Clubilla hänelle sälytetään jälleen kerran sankarin viittaa. Loistavalle draivaajalle erinomaisesti istuvalla kentällä McIlroy pääsee pelaamaan vahvuuksillaan, peliseurankin pitäisi motivoida McIlroy parhaimmilleen.

Xander Schauffele on edellisvuoden ykkönen, kauden 2017 voittaja Justin Rose on takellellut ympäri maailman tammikuun lopulta asti, mutta kovimman vaihteen päälle saadessaan Rose on kivikova ja sitoutunut tavoittelemaan vielä myös Race to Dubain kärkipaikkaa. 

Englantilainen matkaa Kiinasta Turkkiiin, josa hän voitti vuosina 2017-2018.

Shanghaissa vuodesta 2005 alkaen pelattu kisa käynnistyy varhain torstaiaamuna.

Tulosseuranta 

Viasat ja Viaplay näyttävät kisan suorina lähetyksinä. Selostuksesta vastaa Nikke Tyry

Etsi luettavaa