Hyppää sisältöön

Rory McIlroy palasi vanhan valmentajansa hoteisiin – voitto Dubaissa toisi ennätyksiä meriittilistaan

Rory McIlroy ja Michael Bannon juhlahumussa 2014 Liverppolissa

Rory McIlroyn valmennussuhde Pete Cowenin kanssa jäi kahdeksan kuukauden mittaiseksi. Michael Bannon, jonka kanssa McIlroy on työskennellyt kahdeksanvuotiaasta palaa ruoriin.

Rory McIlroyn kausi 2021 on ollut menestyksen osalta varsin kaksijakoinen. Hän on toki voittanut kaksi PGA Tourin kisaa, mutta vastaavasti majorit, Ryder Cup ja olympialaiset ovat menneet pahasti vihkoon.
Talvella McIlroy ilmoitti aloittaneensa valmennussuhteen Pete Cowenin kanssa. Englantilaisvalmentaja on ollut, ja on edelleen usean muunkin maailmanhuipun koutsi.
32-vuotta keväällä täyttäneellä McIlroylla oli tätä ennen ollut vain yksi svingivalmentaja, hänen maanmiehensä Pohjois-Irlannnista, Michael Bannon.

Bannon ja McIlroy aloittivat yhteistyön Holywood Golf Clubilla nelinkertaisen major-voittajan ollessa kahdeksanvuotias. Bannon siirtyi myöhemmin Bangor Golf Clubille, kunnes vuodesta 2012 eteenpäin alkoi työskennellä pelkästään Rory McIlroyn kanssa ympäri maailman.

Pete Cowenin kanssa McIlroy haki uusia tuulia, ratkaisumalleja siihen, mitä ominaisuuksia hänen pitäisi kehittää Bryson DeChambeaun tuotua lajin huipulle pitkälle lyömisen entistä merkityksellisemmäksi tekijäksi.

Pohjois-Irlannin ylivoimaisesti paras golfari kautta aikojen on selkeästi ollut paitsi svinginsä, myös itsensä kanssa etsiskelyvaiheesa, josta kertoi myös hänen kyynelten täyttämä purkautumisensa TV-kameroiden edessä  Ryder Cupin päätytttyä. 
Oleellisin viesti katselijoille olikin se, että hän ei tunnekuohunsa johdosta pysty puhumaan.

Rory McIlroylle meni syvälle tunteisiin se, että hän ei kyennyt auttamaan joukkuettaan toivotulla tavalla Ryder Cupin kahtena ensimmäisenä päivänä jolloin USA karkasi tavoittamattomaan johtoon

Rory McIlroylle meni syvälle tunteisiin se, että hän ei kyennyt auttamaan joukkuettaan toivotulla tavalla Ryder Cupin kahtena ensimmäisenä päivänä jolloin USA karkasi tavoittamattomaan johtoon

GETTY IMAGES

Myöhemmin syksyllä yhteistyö Cowenin kanssa päättyi.

”Kyllä, Michael ja minä työskentelemme taas yhdessä. Minulla on aina ollut keskusteluyhteys Peten kanssa.  Pyydän jatkossakin häneltä apuja, jos siltä tuntuu. Michael on kuitenkin jatkossa taas valmentajani”, McIlroy tiedotti asiasta Golfweeklyn välityksellä.

Merkittävä syy Bannonin ja McIlroyn yhteistyön katkeamiselle alkuvuodesta 2021 oli se, että valmentaja ei päässyt USA:han  koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vuoksi. Rajojen avauduttua Bannon suuntasi valmistamaan suojattiaan seuraavalla viikolla Dubaissa pelattavaa Race to Dubain -finaalikisaa varten.

Kolmas voitto Dubaissa nostaisi ET:n kaikkien aikojen rahalistan kärkeen

McIlroy ja Bannon ovat tehneet yhteistyötä jo yli kuukauden ajan pääasiassa Palm Beach Gardensin alueella Floridassa, jossa McIlroy asuu.
Jo tulevana torstaina käynnistyy Dubaissa Jumeirah Estatesin Earth Coursella ET:n finaalikisa, DP World Tour Championship.

Vaikka McIlroylla ei olekaan mahdollisuutta voittaa pistelistaa, hän voi mennä historian kirjoihin kahdella tavalla.
Vuodesta 2009 pelatussa kisassa on neljä pelaajaa, jotka ovat voittaneet kisan kahdesti.

Jon Rahm, Matt Fitzpatrick ja Rory McIlroy (2012,2015) tavoittelevat kolmatta voittoaan, neljäs kahden voiton mies Henrik Stenson ei mahtunut mukaan.
Mikäli joku kolmesta edellämainitusta saavuttaa kolmannen ykköstilan, menee se ET:n toistaiseksi viimeisenä kisana tavanomaistakin isommmin historian kirjoihin.

McIlroylla on toinenkin porkkana.

European Tourin kaikkien aikojen rahalistalla hänellä on mahdollisuus syrjäyttää Lee Westwood ykkösmiehen pallilta voittamalla kisan. Miesten välistä eroa on 796 000 euroa. 
Voittajan osuus kahdella viimeisellä kerralla on ollut hulppea. 2019 Jon Rahm kuittasi yli 2,7 miljoonaa euroa, Matt Fitzpatrick edellikaudella 2,481 miljoonaa.

Kun kokonaispottia on tulevaan kisan nostettu 875 000 €:n edestä, voittaja kuitannee viikon päästä sunnuntaina arvatenkin vielä paksumman siivun euroja, kuin aiemmin on tapahtunut.

Suomalaisilla on DP World Tour Champioshipissa aiemmilta vuosilta seitsemän osallistumiskertaa. Mikko Ilonen on nostattanut siniristilipun lippurivistöön kolmasti. Mikko Korhosella on kaksi osallistumiskertaa, Sami Välimäellä ja Kalle Samoojalla edelliskaudelta toistaiseksi ainoansa.

Tuoreimmalla Career Moneylistilla Lee Westwoodin ansiot ovat 38 237 000 €, Mikäli Rory McIlroy  (37 241 000 €) pokkaa ykköstilan, hän saattaa ylittää ensimmäisenä ET:lla 40 miljoonan euron rajan.

European Tour, Career money list

Etsi luettavaa