Hyppää sisältöön

Rickie Fowler teki kymmenen birdieä ja otti nimiinsä U.S. Openin kierrosennätyksen: ”Olen lähellä urani parasta virettä”

Rickie Fowlerilla (kesk.) oli hymy herkässä kierroksen loppuvaiheilla. Pelikavereina perjantain kierroksella (klo 23.32) ovat Jason Day (oik.) sekä Justin Rose. Kuva: Getty Images

Kotiosavaltiossaan kilpaileva Fowler johtaa Los Angeles Country Clubilla kauden kolmatta majoria yhdessä Xander Schauffelen kanssa. Fowler on ensimmäinen pelaaja U.S. Openissa joka on tehnyt samalla kierroksella kymmenen birdieä.

U.S. Openin avauspäivän tulostaso oli yksi kisan historian kovimmista. Kaikkien osallistujien keskiarvo oli hätkähdyttävästi 71,39.

Kaikki 156 pelaajaa alittivat 80 lyönnin rajan. Vastaavaa ei ole tapahtunut koskaan aiemmin yksittäisellä kierroksella vuodesta 1895 pelatun majorin historiassa.

Ennätyksiä rikottiin enemmänkin.

Peräkkäisissä ryhmissä pelanneet Rickie Fowler (62, 8) ja Xander Schauffele (62, -8) paransivat Jack Nicklauksen aiempaa kisan kierrosennätystä (63) yhdellä lyönnillä.

Kolmatta sijaa jakavat Dustin Johnson (-6) ja Wyndham Clark (-6). Hattua päästä Johnsonille, joka nousi Tiger Woodsin rinnalle major-kisojen kierroksissa, joilla tulos on 65 tai parempi.

Molemmilla on näitä nyt kymmenen. Jack Nicklaus (9) putosi kolmanneksi, Rory McIlroy (8) on torstain tuloksensa jälkeen neljäntenä.

McIlroy (-5) oli jo ensimmäisen yhdeksikkönsä jälkeen viisi alle. Toinen puolisko tuotti yhden birdien ja viimeisellä bogeyn.

Kärkikymmenikössä suosikeista ovat myös Scottie Scheffler (-3 ja Bryson DeChambeau (-3).

Melkoisia ”kummajaisia” lähellä kärkeä ovat seitsemättä sijaa jakava Paul Barjon (-3) ja 14:ntenä oleva Jacob Solomon (-2). Barjonin maailmanlistan sijoitus on 537:s, Solomonin 737:s.

Epäonnistuneiden listalla ovat ensimmäisinä Matt Fitzpatrick (+1), Patrick Cantlay (+1), Brooks Koepka (+1), Jordan Spieth (+2), Justin Thomas (+3) ja Tyrrell Hatton (+4).

Fowler teki birdie-ennätyksen

Rickie Fowler on ollut amatööriajoistaan asti yleisön suuri suosikki. Melkoinen tähtikin, joka parhaimmillaan oli maailmanlistalla neljäntenä.

Los Angeles on hänen syntymäkaupungistaan Murrietasta vain 150 kilometrin päässä, joten maisemat ja kenttä ovat tuttuja, yleisön kannustus tavanomaistakin runsaampaa. Siitäkin huolimatta, että lukuisten muiden huippujen tavoin Fowler on jo vuosia asunut Etelä-Floridassa, Jupiterin kaupungissa West Palm Beachin kupeessa.

Useat muistavat Fowlerin siitä, että kaudella 2014 hän oli U.S. Openissa ja The Openissa toinen, The Mastersissa kolmas ja PGA Championshipissa viides.

Vastaavaa sarjaa on 2000-luvulla esittää vain Tiger Woodsilla ja Jordan Spiethillä.

Kymmenen vuotta sitten yleinen mielipide oli se, että on vain ajan kysymys, milloin Fowler voittaisi majorin.

Tätä ei kuitenkaan ole tapahtunut. Sen sijaan kalifornialainen vajosi golfinsa kanssa syviin vesiin. Viimeisten kolmen kauden aikana maailmanlistan sijoitus nousi pahimmillaan päälle sadan.

Ennen U.S. Openia pelatuista yhdeksästä viimeisestä majorista Fowler mahtui mukaan vain kolmeen.

Kuluva kausi on sujunut taas huomattavasti paremmin, neljä sijoitusta kymmenen joukkoon voivat saada jatkokseen viidennen U.S. Openista.

Torstain aamukierrokselleen Fowler pääsi lähes tyynessä kelissä kentälle, jonka viheriöt olivat U.S. Openissa totuttuja huomattavasti pehmeämmät.

Fowler sai hengen päälle, oli erityisen terävänä putteri kädessään ja teki ensimmäisellä yhdeksiköllään (10-18) viisi birdieä ja kaksi bogia. Sisääntulon ilotulitus tuotti myös viisi birdieä, bogeyt hän jätti pois.

Tulos 62 on uusi U.S. Openin ennätys. Majoreissa 62 pelattiin vasta toisen kerran, Branden Grace iski luvut ensimmäisenä tauluun vuoden 2017 The Openin kolmannella kierroksella.

Puttitilaston ylivoimainen ykkönen

Fowler teki tuloksensa pitkälti viheriöillä. Strokes Gained -tilaston luku putissa oli +4.76. Kaikilla muillakin pelin osa-alueilla 34-vuotias konkari oli plussan puolella.

Edelliskaudella hän oli U.S. Openin avauspäivänä ensimmäinen varamies, joka turhaan odotti klubilla ja harjoitusalueilla toisen kilpailijan poisjääntiä. Kauden päätteeksi hänen sijoituksensa kaikilla listoilla oli uran heikoin.

Tälle kaudelle Fowler vaihtoi cadddieä sekä pestasi valmentajakseen toiseen otteeseen Butch Harmonin.

”Butch on loistava. Se, että hän on jälleen ”minun nurkassani” muistuttamassa asioista ja tuomassa itseluottamusta, on hyvin merkityksellistä. Butch huolehtii siitä, että tekemiseni pysyy riittävän yksinkertaisena ja keskityn kentällä golfin pelaamiseen”, Fowler kiitteli valmentajavelhoa.

Harmonin oppilaisiin kaikkien aikojen parhaista ovat lukeutuneet muun muassa Tiger Woods ja Greg Norman.

Torstain kierroksen jälkeen Fowler antoi varsin positiivisen määritelmän vireestään.

”Sanoisin, että alamme olla hyvin lähellä sitä tilaa, jossa olin parhaiden vuosieni aikana.”

Xander Schauffele (vas.) ja Rickie Fowler (oik.) lähtevät perjantain kierroksilleen klo 23.32. (Fowler) ja 23.54 (Schauffele)

U.S.Openin voittoon on vielä melkoisesi matkaa. Hyvä on muistaa sekin, että läpi uransa Rickie Fowlerilla on ollut perisyntinä vaikeus kääntää voittotaistot edukseen.

Maailmanlistaan vaikuttavissa kisoissa hänellä on uransa aikana yhdeksän ykköstilaa, 17 sijoittumista toiseksi ja kymmenen kolmatta tilaa.

Elisa Viihde Viaplay näyttää kisan kaikki neljä päivää suorina. Perjantain lähetysaika on 22.00–7.00. Selostuksesta vastaavat Antti Vaalas ja Riku Soravuo.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa