Hyppää sisältöön

Rautapeli on tulosten avain – Kolme mittaa yhdellä mailalla

Rautalyöntien tarkkuus saa aikaan suurimmat erot tuloskortissa eri pelaajaryhmien välillä. Puttaaminen on tärkeää mutta on vielä tärkeämpää mistä ensimmäinen putti lähtee ja monesko lyönti on kyseessä.

Rautapelin merkitystä ei käy kiistäminen. Strokes Gained tilastot todistavat, että lähestymislyönnit vastaavat noin 40% eritasoisten pelaajien lyöntimääräisestä tasoerosta.

Eli jos pelaajan A kierroskeskiarvo on 70 ja pelaajan B 80 niin keskimäärin pelaaja B häviää 4 lyöntiä per kierros lähestymislyönneissä. Lähestymispeli on siis golfin eri osa-alueista tärkein. Toiseksi tärkein on draivaaminen, joka kattaa 30% lyöntimääräisestä tasoerosta. Chippi ja putti hoitavat loput 30% ja näistä kahdesta putteri (17%) on hieman tärkeämpi. 

Nyt joku saattaa ajatella, että miksi sitten aina käsketään kehittämään lähipeliä? Tähän on olemassa helppo selitys. Lähes kaikki golffarit omaavat fyysiset edellytykset tour tason lähipelin kehittämiseen. Taas harva tulee koskaan saavuttamaan 265 metrin draivikeskiarvoa (PGA Tourin keskiarvo) tai tour tason rautapeliä. Lähipelin kehittäminen on helpoin tapa parantaa tuloksia. Toisaalta jos haluat pudottaa kierroskeskiarvosta viisi lyöntiä tai enemmän tämä tuskin onnistuu pelkän lähipelin avulla. 

Parantamalla lyömistä voit saada aikaan suurempia muutoksia tulostasossa. Lyömisen kehittäminen voi vaatia uudistuksia vartalossa, välineissä, tekniikassa ja pelistrategiassa. Pelistrategia on hyvin laaja käsite, josta saattaa kuitenkin löytyä ne helpoimmat ja nopeimmat avaimet tulosten parantamiseksi. Strategiaan kuuluu tärkeimpänä tekijänä pelaajan lyöntivalinta. Mitä paremmin pelaajan valitsema lyönti sopii tilanteeseen sitä parempi lopputulos. Mitä useampia lyöntejä pelaaja hallitsee sitä monipuolisempi ja tehokkaampi strategia. 

Lähes kaikki eliittitason pelaajat harjoittelevat eri mittaisten lyöntien pelaamista samalla mailalla. Tämä tuo reilusti lisää valintoja oikean lentokaaren ja pituuden saamiseksi lähestymisissä.

Tästä toimiva esimerkki rautakasilla olisi seuraava:

Henrik Stenson oli Open Championshipin paras rautapelaaja ja griiniosumatilaston ykkönen

Henrik Stenson oli Open Championshipin paras rautapelaaja ja griiniosumatilaston ykkönen

GettyImages

1. 1/2 svingi, jolla pallo lentää matalana ja vähäkierteisenä 115 metriä.

2. 3/4 svingi, joka lennättää pallon matalalla mutta pehmeällä kaarella 130 metriä.

3. Täysi svingi, jolla pallo lentää korkealla kaarella 145 metriä. 

Kuvittele kuinka monta lyöntivalintaa bägistä löytyy kun harjoittelet nämä kolme lyöntiä bägin jokaisella mailalla. Esimerkin lyöntipituuksilla pelaaja voisi toteuttaa 130 metrin lähestymisen kolmella eri mailalla tilanteesta riippuen. 1/2 svingi rautaseiskalla, 3/4 svingi rautakasilla, tai täysi svingi rautaysillä.

Hyödyt näkyvät tietysti wedge lyönneissä kun etäisyys griinistä pakottaa pelaamaan vajaalla svingillä. Eripituisten svingien oppiminen ja toteuttaminen myös parantaa tekniikkaa, sillä se paljastaa mailan liikkeessä ja voimantuotossa piileviä virheitä.

Kun harjoittelet eri pituisten svingien tekemistä toimi omien vahvuuksien ehdoilla. 1/2 svingi ei täydy olla tasan puolikas jos tämä pituus tuntuu vaikealta. Tutki millä svingin pituuksilla saat parhaat lyönnit aikaiseksi ja käytä niitä. Mittaa eri lyöntien pituudet ja kirjoita ne muistilapulle.

Etsi luettavaa