Hyppää sisältöön

LIV Golfin tv-sopimuksessa rahaliikenne menossa normaalista käytännöstä poikkeavaan suuntaan

Dustin Johnson on ollut vasta lyhyen aikaa pystyssä olleen LIV Golfin menestyksekkäinen pelaaja. KUVA: GETTY IMAGES

Golfweekin mukaan LIV Golf on saamassa tv-sopimuksen Fox Sports -kanavan kanssa. Julkaisun mukaan LIV Golf joutuu kuitenkin maksamaan televisioajasta, eikä tv-kanava kiertueen tv-oikeuksista.

Kesällä käynnistynyt LIV Golf on lähellä päästä sopimukseen yhdysvaltalaisen Fox Sports 1 -kanavan kanssa. Näin kertoo Golfweek-julkaisu, joka perustaa uutisensa useisiin eri lähteisiin.

Diili poikkeaa kuitenkin monista urheilun tv-sopimuksista siinä, että rahaliikenne tässä tapauksessa menee siten, että Saudi-Arabian valtionrahaston PIF:n rahoittama LIV Golf olisi maksava osapuoli eikä televisiokanava.

Toisin sanoen LIV Golf on ostamassa kaapelikanava Fox Sportsilta itselleen lähetysaikaa. Esimerkiksi LIV Golfin kilpailijalle PGA Tourille tv-oikeuksien myynti on merkittävimpiä tulonlähteitä.

Vaikka LIV Golfin toimitusjohtaja Greg Norman väitti vielä muutama viikko sitten, että mediayhtiöt ovat osoittaneet suurta kiinnostusta LIV Golfia kohtaa, totuus taitaa olevan toinen.

Tv-yhtiöille LIV Golf ei ole kiinnostava tuote, ja syy tähän lienee se, että LIV Golfin lähetyksiin voisi olla vaikea myydä mainosaikaa, koska yritykset eivät halua yhdistää brändiään voimakkaita ristiriitoja herättävään golfkiertueeseen.

”Mikä tahansa mainostaja, joka koskee siihen (LIV Golfiin), tulee saamaan pahasti näpeilleen. Kyseessä paitsi heikko mutta myös turmeltunut tuote”, eräs Golfweekin haastattelema pitkäaikainen tv-pomo sanoi.

Foxille omistajan mahtikäskystä

Golfweekin mukaan myöskään Fox Sports -kanavan johto ei ollut alun alkaen kiinnostunut LIV Golfista, mutta joutui tiettävästi muuttamaan mielipidettään emoyhtiö Fox Corpin hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan Lachlan Murdochin käskystä.

LIV Golf kietoutuu vahvasti myös Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin ympärille. Sen lisäksi, että kiertueen osakilpailuja pelataan myös hänen omistamillaan golfkentillä, hän puhunut julkisuudessa kiertueen puolesta.

Sports Business Journal lehden mukaan Trumpin Ivanka-tyttären aviomies Jared Kushner on ollut tv-yhtiöihin yhteydessä ja yrittänyt luoda kiinnostusta LIV Golfin televisiointisopimusta kohtaan. Lehti kertoi, että Kushnerin perustama pääomasijoitusyhtiö Affinity Partners olisi sijoittunut viime vuonna peräti kaksi miljardia dollaria LIV Golfin omistamaan Saudien PIF-rahastoon.

Golfweekin tietojen mukaan LIV Golfin ja Fox Sportsin sopimusta ei ole vielä allekirjoitettu, mutta se on hyvin lähellä toteutua lähiaikoina. Vielä ei ole varmaa, alkaisiko kaapelikanava näyttää kilpailuja jo tämän vai vasta ensi vuoden puolella.

Tähän asti LIV Golf on näyttänyt kilpailujaan ilmaiseksi esimerkiksi YouTubessa ja omilla nettisivuillaan. Sen lisäksi se on tiettävästi tarjonnut suoraa kuvavirtaa ilmaiseksi eri puolille maailmaa. Esimerkiksi Suomessa LIV Golf -kisoja on voinut seurata Elisa Viihde Viaplay -palvelusta.

Etsi luettavaa