Hyppää sisältöön

R&A käänsi odotetusti LIV Golfin osalta peukun jyrkästi alas: ”Ei ole olemassa ilmaisia lounaita”

Dustin Johnsonin ansiolistalla on voitot US Openist ja Mastersista. The Openissa hän oli toinen vuonna 2011.KUVA: GETTY IMAGES

R&A:n pääsihteeri Martin Slumbers antoi keskiviikon tietotusilaisuudessa LIV Golfin toimintatavoille täyslaidallisen kritiikkiä, mutta muistutti, että The Open on jatkossakin avoin kaikille golfareille, jotka sinne paikkansa ansaitsevat.

PGA Tour sai keskiviikkona neljännen ja viimeisen tukijan major-kilpailuja järjestävistä yhteisöistä.

The Openin lisäksi pariakymmentä muuta Brittein Saarten arvokilpailua järjestävä mahtijärjestö R&A otti pääsihteensä puheenvuoron kautta vahvasti kantaa huippugoflin kehityssuuntiiin ja erityisesti LIV Golfiin.

”Ammattilaisgolfareilla on oikeus päättää missä he haluavat pelata, ja ottaa vastaan rahaa, jota heille tarjotaan. Minulla ei ole mitään sitä vastaan. Mutta ilmaisia lounaita ei ole olemassa”, Martin Slumbers muistutti tiedotustilaisuudessa.

”Se malli jonka olemme nähneet kilpailuissa Centurion Clubilla ja Pumpkin Ridgessa ei ole paras tapa kehittää golfia, vaan liittyy käytännössä rahaan”, hän viittasi LIV Golfin tapahtumiin.

”Meidän mielestämme se on vastoin golfiin juurtunutta kulttuuuria ja vapaan kilpailun mallia, joka tekee golfista niin poikkeuksellisen”, Slumbers määritti.

”Väitteet, että (LIV GOLF) kyseessä on tapa kehittää golfia eteenpäin eivät ole perusteltuja, vaan tämä malli vahingoittaa urheiluamme ja työtä, jonka eteen teemme jatkuvasti työtä kehittääksemme golfia urheiluna”, Slumbers jatkoi viitaten lajin järjestöjen yhteistyöhön.

The Open on jatkossakin avoin kisa

PGA Tour on ottanut LIV Golfiin DP World Touria määrätietoisemman ja jyrkemmän kannansulkien kilpailevalla Tourilla pelaajat ulos toiminnastaan.

Se on hakenut ja saanutkin kolmelta muulta majoreita järjestävältä taholta jo suotuisia kommentteja siitä, että nykyistä huippugolfin rakennetta ei murrettaisi.

USGA (US OPEN), PGA of America ( PGA Championship) ja Augusta National (The Masters) ovat jo aiemmin kannanotoissaan puoltaneet PGA Tourin näkemyksiä siitä, että nykyinen malli on erittäin toimiva.

Yksikään majoreita järjestävistä ei ole vielä ollut sulkemassa portteja LIV Golfin pelaajilta, mutta tahtotilastaan ne ovat antaneet kommenteissa selviä näkemyksiä.

PGA of America ja Augusta National ovat muistuttaneet nykyisen mallin toimivuudesta.

USGA on ilmoittanut harkitsevansa osallistumiskategorioidensa muuttamista.

Samoilla linjoilla oli keskiviikkona R&A:n Slumbers.

”Meilta on kysytty sitä, suljemmeko pelaajia jatkossa pois The Openista. Tämä ei ole suunnitelmissamme. Mutta tulemme tarkastelemaan kriteerejä kategorioiden ja The Openin karsintoihin liittyen. Tämä on jokavuotinen prosessi joka antaa meille mahdollisuuden tehdä niitä muutoksia, joita Open Championshipin kilpailukomitea pitää hyvinä.”

”Pelaajien on ansaittava paikkansa The Openiin. Tulemme pitämään kilpailumme kaikille avoimena, kuten tähänkin asti”, Slumbers summasi.

Maailmanlista on järjestöjen ase LIV Golfia vastaan

Tiger Woods on voittanut The Openin St Andrewsissa vuosina 2000 ja 2005 viiden ja kahdeksan lyönnin marginaaleilla.

Golfin maailmanlistan (OWGR) hallitus kokoontui tiistaina St Andrewsissa.

Se sai käsiteltäväkseen LIV Golfin anomuksen siitä, että Saudi-Arabian 48 pelaajan kilpailut pääsisivät osaksi systeemiä, jonka perusteella pisteitä jaetaan ja paikkoja majoreihin sekä muihin suurkilpailuihin ansaitaan.

Hallituksen jäsenet ovat kahden pääkiertueen ja majoreiden järjestäjien edustajia.

Viimeistään R&A:n ulostulon jälkeen kyse on vain siitä, millaisin perustein anomuksen hylkäys tullaan julkaisemaan.

PGA Tour, DP World Tour, USGA, R&A, PGA of America sekä Augusta National torppaavat yksimielisesti Greg Normanin johtaman LIV Golfin toiveet kielteisellä päätöksellään.

Tulevaa päätöstä on oikeussaleissakaan vaikea kyseenalaistaa ja saada kumottua, joten LIV Golfin sopimuspelaajat, etenkin uraansa vakavasti rakentavat ovat tulevaisuutensa osalta nurkassa.

Kauden 2023 majoreihin LIV Golfin pelaajista riittävä kategoria on varmuudella vain tuoreillamajor-voittajilla, joihin lukeutuvat Phil Mickelson, Brooks Koepka, Bryson DeChambeau, Patrick Reed ja Sergio Garcia.

Kuvaavaa maailmanlistan merkitykselle on sekin, että LIV Golfin kahden ensimmäisen kisan voittajat Charl Schwartzel ja Branden Grace eivät mahtuneet The Openiin.

The Open

Etsi luettavaa