Hyppää sisältöön

Puttikunkku Jordan Spiethin käsi tärisee lyhyillä matkoilla – pitkät kolahtavat reikään tarkasti

Jordan Spieth on menettänyt vireensä

PGA Tourin kauden paras pallonlyöjä oli Rory McIlroy, Jon Rahm oli lähes erehtymätön lyhyissä puteissa, Jordan Spiett tuuletteli muita useammin pitkien puttien uppoamista.

PGA Tourin kausi 2018–2019 on pulkassa. Tilastoja syntyy valtavasti, ja niiden kautta peli aukeaa monella yllättävällä tavalla.

Strokes gained -tilaston mukaan PGA Tourin ylivoimaisesti paras pelaaja tiiaupaikoilta viheriöille oli Rory McIlroy. Hän voitti avauksissa tourin keskivertopelaajaa 2,251 lyöntiä kierroksella. Luku on korkein ero keskiarvoon kymmeneen vuoteen. Kaudesta 2004 pidetyllä tilastolla McIlroyta paremman keskiarvon on tehnyt vain  Tiger Woods.

 

Majoreissa Rory McIlroy koki taas neljä pettymystä, mutta kausitilastoissa hän teki historiaa

Majoreissa Rory McIlroy koki taas neljä pettymystä, mutta kausitilastoissa hän teki historiaa

GETTY IMAGES

Hämmästyttäviä yksityiskohtia löytyy etenkin puttitilastoista. Kauden pisin upotettu putti oli mitaltaan 25,8 metrinen, tässä onnistui Mackenzie Hughes.  Ennätykseksi jääneen onnistumisen mitta on yllättävänkin lyhyt. PGA Tourillakin on mammuttikokoisia viheriöitä tarjolla läpi kauden. 

Pisin onnistumisten sarja viheriöillä menee Brian Stuardille, joka upotti 17:lla perättäisellä viheriöllä pallonsa reikään yhdellä putilla.

Jordan Spieth tunnetaan puttikoneena, joka hengen päälle saatuaan on lähes pysäyttämätön. Tämä näkyy erityisesti  hänen kyvyssään upottaa putteja pitkiltä matkoilta. Spieth upotti kauden aikana peräti 28 kertaa matkalta, joka oli pidempi kuin 7,5 metriä.

Vakuuttava on myös kolmen majorin voittajan onnistuneiden puttien keskimitta koko kaudelta. Se on näet 1,47 metriä, joka on tavispelaajalle pidemmissä sarjoissa täysin utopistinen mitta. 

Tätä taustaa vastaen Spiethin haparointi 1,2–1,5 metrin matkoilta on shokeeraavaa. 

Kauden aikana hänelle osui näitä putteja 75, joista hän missasi lähes neljäsosan eli kaikkiaan 18 kappaletta, Onnistumisprosentiksi tuli 76,2 %. Spiethin puttitilastot löydät täältä.

Vertailun vuoksi, tilaston ykkönen Jon Rahm pisti tältä matkalta sisään 98,2 prosenttia yrityksistään. Ero kahden maailmanhuipun välilllä on käsittämättömän suuri.

Golf Digest poimi päättyneen kauden tilastoista 21 mielenkiintoista nostoa, jotka löydät täältä.

Etsi luettavaa