Hyppää sisältöön

Puttijipsi ajoi norjalaistähden hätkähdyttävään muutokseen: ”Se tuntui alkuun kauhealta, aivan hirveältä”

Marianne Skarpnord on voittanut ympäri maailman 12 ammattilaiskilpailua. Jo kaudella 2007 hän oli paras Felix Finnish Ladies Openissa Aura Golfin kentällä. Kuva: Ladies European Tour

Marianne Skarpnord kärsi alkukaudella putissa jipsistä ja vaipui viheriöillä toivottomuuden tilaan missattuaan jatkuvasti jopa 60-senttisiä putteja. Puttisuunnan 180 asteen vaihdos tuntui alkuun kauhealta, mutta toinen ja kolmas kilpailu saivat hänet uskomaan muutoksen parantavaan voimaan.

37-vuotias Norjan Marianne Skarpnord on yksi LET:n kokeneimmista pelaajista, myös ansioitunut voittaja.

Kansainväliseksi tähdeksi hän nousi jo 2003 voitettuaan Girls Amateur Championshipin. Ennen ammattilaiseksi siirtymistään Skarpnord ratkaisi Juniorien Solheim Cupin voiton Euroopalle upottamalla ratkaisevan putin vajaan kahden metrin matkalta.

Ykköstiloja LET:lta Skarpnordilla on viisi eli yhtä paljon kuin suomalaispelaajilla yhteensä.

Skarpnord on pelannut tavanomaista LET:n kiertäjää huomattavasti enemmän ympäri maailman. Tämä johtuu ainakin osittain siitäkin, että hänen ex-elämänkumppaninsa oli samaa ammattia harjoittava aussi Richard Green.

Green on ollut maailmanlistalla parhaimmillaan 30:n joukossa. Arvokkain voitoista on 1997 Dubai Desert Classicista, jossa vasuri kukisti uusinnassa supertähdet Greg Normanin ja Ian Woosnamin.

”Sain luottamuksen puttipeliini”

Meneillään olevalla kaudella Skarpnord on pelannut omiin standardeihinsa nähden heikosti.

Puttipelin täydellinen sakkaus on tulokselliseen lamaan päällimmäinen syy.

Ladies European Tourin artikkelissa Skarpnord listaa asioita, jotka ajoivat hänet tekemään hyvin dramaattisen ratkaisun puttaamisen kohdalla.

”Minulla on ollut kuluvalla kaudella todella paha puttijipsi. Viikkoa ennen Irlannin LPGA -kisaa päätin tekeväni muutoksen, vaikka oletinkin vasemmalta puttaamisen tuntuvan epämukavalta.”

”Arveluni osui oikeaan. Se oli alkuun kauheaa, yksinkertaisesti hirveää”, Skarpnord kuvailee.

Ensimmäisessä kisassa, jossa norjalainen puttasi vasemmalta, hän oli tuloslistalla viimeisten joukossa. Toisessa sijoitus (40.) oli jo huomattavasti parempi.

Hollannin kilpailussa Skarpnord sijoittui 29:nneksi.

”Ensimmäisellä kierroksella löin keskinkertaisesti, mutta uusi putterini pelasti minut muutaman kerran. Puttien vauhdit ovat osuneet jo paremmin kohdilleen. Puttaaminen tuntuu erilaiselta, ihmeelliseltäkin, mutta se paranee jatkuvasti.”

Puttijipsista kärsivillä vakavin oire ovat etenkin ranteiden ylimääräiset ohjausliikkeet, joita pelaaja ei kykene hallitsemaan.

Muutoksen tehtyään hän on hyvin lyhyessä ajassa huomannut päässeensä eroon jipsistä.

”Vasemmalta putatessani saan palloni sisään kahden jalan matkalta (60 cm). Se antaa itseluottamusta myös kenttäpeliin. Kun missailet lyhyitä putteja jatkuvalla syötöllä, tämä vaikuttaa tainnuttavasti myös pelin muihin osa-alueisiin”, Skarpnord kertoo omista kokemuksistaan.

”Tehtyäni muutoksen en enää stressaa puttejani. Pelaan parhaani mukaan ja toivon tekeväni muutamia birdejä.”

Menestyjät hakevat uusia ratkaisuja

Marianne Skarpnord puttasi yli 20 vuoden ajan menestyksekkäästi kansainvälisissä kisoissa oikealta puolelta, kunnes jipsi sai hänet kääntymään viheriöillä vasuriksi. Vasemmalta lyöminen on entisen elämänkumppanin Richard Greenin normipuoli lyödä ja putata. KUVA: GETTY IMAGES

LET:n artikkelissa ei mainita Skarpnordin ja Richard Greenin pitkäaikaista yhteiseloa siviilissä ja golfkentillä.

Suhde on GoGolfin saamien tietojen mukaan päättynyt koronavuosien aikana. He harjoittelivat ja pelasivat paljon yhdessä, toimivat useasti kisoissa myös toistensa caddeinä.

Vasemmalta puolelta pelaavalla ja erinomaisesti parhaina vuosinaan putanneella Greenilläkin saattaa erosta huolimatta olla sormensa pelissä Skarpnordin radikaalin ratkaisun taustalla.

Skarpnord ei toki ole ainoa golfammattilainen tai osaava amatööri, joka pelaa ja puttaa eri puolilta, mutta hyvin harvinainen esimerkki aiheesta kuitenkin.

Norjalaistähden ratkaisusta voi oppia ainakin sen, että seinän noustessa eteen jonkun osa-alueen, esimerkiksi putin osalta, menestyksen tavoittelijat hakevat rohkeasti ratkaisuja poikkeavillakin tavoilla.

Jipsin kanssa taistelleista kuuluisin tähti on Saksan Bernhard Langer, joka on joutunut useaan otteeseen etsimään ratkaisuja puttipelinsä pitämiseksi kilpailukykyisenä.

Vasemmalta puolelta puttaaminen on kokeilemisen arvoista ja hauskaa, vaikkei jipsi vaivaisikaan.

Useimmille se on myös hyödyllistä oman normiputin peilaamiseksi ja uusien tuntemusten herättämiseksi.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa