Hyppää sisältöön

Puttaaminen on taidetta ei tiedettä

Brad Faxon oli aikakautensa legendaarisin puttaaja

Hyvä puttaaminen tekee golfista ihanaa. Ongelmat griineillä voivat taas tuottaa täyttä tuskaa, joka joskus ajaa vartalon aina pakkoliikkeisiin asti.

Jokainen golfia pelannut on kärsinyt huonoja jaksoja griineillä. Vaikeudet voivat alkaa tekniikkaviasta, mutta esiintyvät pahimmillaan henkisenä ongelmana, kun luottamus griineillä katoaa. Luotto on mahdollista saada takaisin, mutta se vaatii oikean asenteen ja lähestymistavan. 

Kun putti ei kulje, pelaajan luonnollinen reaktio on yrittää kontrolloida tilannetta entistä enemmän. Pelaaja valitsee linjan yhä tarkemmin, miettii lavan asentoa enemmän ja yrittää kontrolloida putterin liikettä. Nämä keinot voivat antaa hetkellisen helpotuksen ongelmiin, mutta eivät vapauta puttiongelmien kahleista.

Huomaan usein, että huonot puttaajat keskittyvät putin linjaan lähes pakkomielteisesti. He tiuskivat, että jokainen putti on joko työntö tai veto.

Keskity pituuskontrolli tärkeämpi kuin linja

Jos haluat tulla paremmaksi puttaajaksi, ala arvostamaan putin pituuskontrollia enemmän kuin linjaa. Tähän kontrolliin vaikuttavat tärkeät asiat, kuten liikkeen rytmi ja osuma palloon. Tunne lyönnin pituudesta antaa pelaajalle huomattavasti enemmän tärkeää palautetta kuin oikeaan linjaan osuminen.

Lyhyissä puteissa pituuskontrolli on aivan yhtä tärkeää kuin pidemmissä puteissa. Kun oikea pituus löytyy joka kerta, alkaa myös reikä löytyä useammin. 

Pituuskontrollin löytämiseksi on pelaajan syvennyttävä golfarin tärkeimpään aseeseen eli tuntumaan. Kun tiedät, miltä oikeanpituinen lyönti tuntuu, onnistuu myös sen toteuttaminen. Tämän tuntuman taas löydät keskittymällä tuntemuksiin, joilla pituuskontrolli onnistuu helpoiten. 

Puttaa tuntemustesi mukaan

Millä otteella saat parhaan tuntuman lapaan ja osumaan? Millä liikkeellä on helpointa tuottaa eri pituisia putteja? Mikä putteri antaa parhaan palautteen pituudesta?

Parhaimmillaan puttaaminen on taidetta ei tiedettä. Monet loistavat puttaajat eivät edes valitse linjaa tai tähtää lapaa. He vain näkevät griinin kallistukset ja reagoivat niihin tuntuman avulla. Putterin liike ei välttämättä ole sama jokaisessa putissa, vaan saattaa vaihdella kallistusten mukaan. 

Ajattele putteria herkkänä instrumenttina, jota sinä hallitset. Älä yritä tehdä ihmisestä mekaanista heiluria.

Kokeile tätä harjoitetta

Hyvänä ”puhdistavana” harjoituksena toimii seuraava:

Aloita puttaaminen 30 senttimetrin matkalta reiästä ja yritä putata niin, että pallo kuolee reikään todella pehmeällä vauhdilla. Kun tämä alkaa onnistua, siirry 10 senttimetriä taaksepäin 40 senttiin ja kun se onnistuu jatka matkaa aina 10 sentin välein.  Kun kuoletukset alkavat onnistua kolmen metrin sisältä, voit lisätä vauhtia ja tutkia, millä nopeudella puttien upotus onnistuu parhaiten pelaamillasi griineillä. Lisää putin vauhtia mieluummin pidemmällä taakseviennillä kuin kovemmalla kiihdytyksellä.

Jos tuntuma välillä katoaa aloita kuoletusten tekeminen alusta 30 senttimetrin matkalta. Muista, että alle kolmen metrin matkalta tapahtuvat suurimmat erot hyvien ja huonojen puttaajien välillä.

Etsi luettavaa