Hyppää sisältöön

Punkki tartutti mieheen puutiaisaivotulehduksen golfkierroksella – puoliso kirjoitti varoituksen sanoja St. Laurence Golfin verkkosivuilla

Puutiaisaivokuumetta varten kannattaa suojautua golfkentällä pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin alueella

Mies sairastui puutiaisaivotulehdukseen todennäköisesti golfkierroksella aikana tulleesta punkinpuremasta. Mies on nyt toipumassa vaarallisesta taudista, jota vastaan voi suojautua rokotteella.

Punkin eli puutiaisen levittämä puutiaisaivotulehdus eli puutiasaivokuume on harvinainen mutta vaarallinen tauti, joka voi jättää pysyvät jäljet tartunnan saaneeseen.

Lohjalla miesgolfari sairastui tautiin todennäköisesti golfkierroksella saamansa punkinpureman takia. Sairastumisesta kerrottiin St. Laurence Golfin verkkosivuilla, jossa asiasta kirjoitti miehen puoliso nimettömänä.

Mies oli havainnut kaksi punkkia ihollaan erään golfkierroksen jälkeen, ja oireet alkoivat kolme viikkoa kierroksesta. Ensin miehelle iski kova päänsärky. Seuraavana päivänä nousi korkea kuume. Puolison mukaan kuumetta alentavan lääkkeen ansiosta kuume sahasi ylös ja alas, ja kolmen päivän potemisen jälkeen mies vietiin terveyskeskukseen, jossa hänet otettiin heti sairaalahoitoon.

”Hän oli erittäin sekava, pelasi golfia pyyhkeellä sängyn laitojen välistä. Hänelle oli laitettu sairaalassa lepositeet, joita hän hikisenä ja sekavana yritti saada irti”, puoliso kirjoittaa.

Miehen tila huononi jatkoi huononemistaan. Tajunnan taso laski, ja hänet siirrettiin tehovalvontaan. Seuravana päivänä hänet vietiin Meilahteen tehovalvonnan osastolle, jossa kriittisessä tilassa olleelle miehelle laitettiin hengitysputki ja hänet nukutettiin. Meilahdessa vahvistui myös diagnoosi eli puutiaisaivotulehdus.

”Oli uskomatonta katsoa miestä, joka oli pelannut jo 101 kierrosta golfia tänä kesänä ja oli kävelevä ja hyväkuntoinen. Nyt hän makasi sairaalan sängyssä tajuamatta tästä maailmasta mitään”, puoliso kirjoittaa.

Puolitoista viikkoa sairastumisen jälkeen miehen tila rupesi kohenemaan. Hän muun muassa pystyi jo hengittämään itse. 

”Nyt melkein kolmen viikon kuluttua sairastumisesta, hän on alkanut pikku hiljaa puhua, vaikka aika paljon sekavia. Hän istuu kerran päivässä, eikä pysty seisomaan. Kädet eivät liiku paljoa ja siksi hänet joudutaan syöttämään. Hän näkee harhoja ja puheet on välillä hölynpölyä. Lääkärin mukaan pitkä toipuminen on edessä ja ei tiedetä, toipuuko hän kokonaan”, puoliso kirjoittaa.

Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi rokottautua

Punkit levittävät Suomessa kahta eri tautia: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Näistä jälkimmäinen on vakavampi, mutta sitä vastaan voi hankkia rokotteen.

”Meilahden neurologin mukaan kaikki ihmiset eivät edes tiedä olleensa punkin kanssa tekemisissä, vaikka sairastuvat puutiaisaivokuumeeseen. Hänestä Suomessa kaikki Oulun alapuolella asuvat tarvitsevat rokotteen. On helppo olla hänen kanssaan samaa mieltä, kun on seurannut läheisensä huononemista hyväkuntoisesta tiedottomaksi. Nyt mennään päivä kerrallaan ja iloitaan pienistä edistymisistä”, puoliso kirjoittaa.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan puutiaisaivotulehdus tarttuu nopeasti, sillä TBE-virus tarttuu muutamassa minuutissa punkin syljestä jo pureman alkuvaiheessa. Myös punkkien nymfit ja toukat voivat levittää virusta, niiden puremaa ei yleensä havaita. 

Puutiaisaivotulehdus on virustauti eikä siihen ole tarjolla lääkehoitoa. Aivotulehduksen hoito vaatii sairaalahoitoa.

Golfkentällä ja luonnossa liikkuessa punkkeja vastaan kannattaa suojautua pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin. Punkkeja vastaan on myös karkotteita, joita voi levittää paljaaksi jäävälle ihoalueelle.

Perintinen punkkisyyni ei auta puutiaisaivotulehdusta vastaan, koska tartunta tapahtuu niin nopeasti. Borrelioosin takia punkkitarkastus kuitenkin on syytä tehdä aina kun on liikkunut luonnossa.

Suomessa puutiaisaivokuumetta esiintyy tietyillä alueilla enemmän kuin toisilla. Esimerkiksi Lohjalla THL suosittelee, että paljon luonnossa liikkuvat ihmiset ottaisivat rokotteen puutiaisaivotulehdusta vastaan.

THL:n sivuilta löytyvät riskialueet rokotussuosituksineen.

Tietoa puutiaisaivotulehduksesta

  • Puutiaisaivotulehdus on taudinkuvaltaan kaksivaiheinen. Oireita ilmenee vain 10─30 prosentilla tartunnan saaneista. Aika puremasta ensimmäisiin oireisiin voi vaihdella 4─28 vuorokauden välillä. Yleensä noin viikon kuluttua puremasta potilaalla on kuumeilua, epämääräistä pahaa oloa ja sairauden tunnetta. Tämä vaihe kestää yleensä noin 4─7 päivää. Valtaosa infektioista päättyy tähän.
  • Noin viikon (3–21 vuorokauden) kuumeettoman jakson jälkeen 20─30 prosenttia sairastuneista saa varsinaisen aivotulehduksen. Aivotulehdusjakson aikana potilaalla on kuumetta, päänsärkyä, niskajäykkyyttä, valon arkuutta, pahoinvointia ja mahdollisesti muita neurologisia oireita, kuten tajunnanhäiriöitä, kouristuksia tai halvausoireita.
  • Kuolleisuus puutiaisaivotulehdukseen on hyvin pieni, noin 0,5─1 prosenttia. Suurelle osalle varsinaiseen aivokuumeeseen sairastuneista jää kuitenkin pitkäkestoisia ja 2─10 prosentille jopa pysyviä keskushermosto-oireita. Jälkioireista tavallisia ovat ärtyneisyys, muisti- ja keskittymisvaikeudet, kuulovauriot, raajan halvaukset ja lihasheikkous.
  • Puutiaisaivotulehdus on virustauti eikä siihen ole tarjolla lääkehoitoa. Aivotulehduksen hoito vaatii sairaalahoitoa.
  • Puutiaisaivotulehdusta vastaan on olemassa rokote.

Etsi luettavaa