Hyppää sisältöön

Premier Golf Leaguen takana on saudi-rahaa: johtaja kertoi 180 miljoonan taalan kiertueen taustoista

Rory McIlroy on sanonut

Premier Golf Leagueta pusketaan tosissaan ja taustalla on muun muassa Saudi-Arabian valtiollinen rahasto. Ratkaisevaa on kuitenkin maailman huippupelaajien tuki hankkeelle, sillä ilman pelaajia ei ole kiertuetta.

Tässä kehitteillä olevan Premier Golf Leaguen faktat lyhyesti: 48 pelaajaa, 18 turnausta ja 10 miljoonan dollarin palkintopotti. Pelaajat pelaisivat paitsi toisiaan vastaan myös nelimiehisissä joukkueissa.

72 reiän sijaan kisat kestäisivät yhden kierroksen vähemmän eli 54 reikää, eikä kisoissa olisi cutia.

Golfliigan takana on samoja tahoja kuin Englannin Valioliigassa. Golfhanketta vetää Andrew Gardiner, joka työskentelee lontoolaisen Barclays Capitalin johtajana. Barclays on Valioliigan eli Premier Leaguen pääsponsori.

Huhuja uuden liigan perustamisesa on ollut liikkeillä jonkin aikaa. Viime viikolla Rory McIlroy ilmoitti, että hän jättää uuden kiertueen väliin. Tässä vaiheessa Gardiner katsoi parhaaksi tulla ulos ja kertoa organisaattorien näkemyksiä kiertueesta.

”Halusimme, että ihmiset saavat tietoa taustat riittävän nopeasti”, Gardiner sanoi Golf Digestille.

Gardinerin mukaan uuden golfkiertueen olisi tarkoitus alkaa tammikuussa 2022. Palkintorahaa 18 kisassa on siis jaossa yhteensä 180 miljoonaa dollaria.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

The Premier Golf League brings together everything we, as fans, love about the game, and combines it with the excitement and passion of a team format. #premiergolfleague #PGL #goodofthegame #thebestvsthebest #golf

Henkilön Premier Golf League (@premiergolfleague) jakama julkaisu Helmi 24, 2020 kello 2.05 PST

Määrä on suuri, sillä esimerkiksi European Tourilla kaudella 2018-19 rahaa jaettiin 49 turnauksessa 230 miljoonaa dollaria. Tähän määrään on laskettu mukaan myös major-turnaukset eli yhteensä noin 40 miljoonaa dollaria, joten käytännössä kiertueet olisivat yhtä suuria palkintopotiltaan, vaikka Premier Golf Leaguessa turnauksia on selvästi vähemmän.

PGA Tourilla palkintorahaa on edelleen selvästi enemmän jaossa: noin 380 miljoonaa dollaria.

Gardinerin mukaan Premier Golf Leagueta on tukemassa 60 tahoa, joista hän mainitsi haastattelussa kaksi: Saudi-Arabian valtiollinen rahasto ja maailmanlaajuisesti toimiva sijoituspankki Raine Group. Saudi-Arabian valtiollisessa rahastossa on varoja yli 300 miljardia dollaria.

Kilpailuja pelattaisiin eri puolilla maailmaa siten, että Yhdysvalloissa kisoja olisi kymmenen, Aasiassa neljä, Euroopassa kolme ja Australiassa yksi.

Vaikka taustalla olevat tahot ovat vakuuttavia, paljon on kysymyksiä ilmassa. Mielenkiintoisin niistä koskee tietenkin pelaajia, joita ainakaan vielä ei ole ilmoittautunut mukaan tukemaan hanketta. Pelaajat toisivat mukanaan fanit, ja fanit toisivat mukanaan sponsorit ja televisiontisopimukset.

Gardiner ei ollut ihan vielä valmis hyväksymään esimerkiksi maailmanlistan ykkösen Rory McIlroyn ilmoitusta siitä, että hän ei olisi lähdössä mukaan uuteen kiertueeseen.

”Tämä ei ole yhdestä henkilöstä kiinni, enkä ole täysin varma siitä, mitä hänen ”Olen ulkona” tarkoittaa. Mutta sanoisin, että tässä on kyseessä keskustelusta enkä ole tuskin puhunut Roryn kanssa viimeisen kuuden vuoden aikana”, Gardiner sanoi.

Hän kuitenkin vihjaili, että muiden pelaajien kanssa hän on käynyt keskusteluja.

PGA Tourin komissaari Jay Monahan sanoi taannoin, että pelaajat voivat osallistua vain joko PGA Tourille tai Premier Golf Leagueen. 

Etsi luettavaa