Hyppää sisältöön

Pienen rahan kisat eivät houkuta ET:n tähtiä – Jeff Winther johtaa Mallorcalla

Jeff Winther nousisi voitolla lähes varmasti mukaan kauden päätöskisan

Espanja on ollut koko ET:n historian ajan Englannin jälkeen toiseksi ahkerin kisojen järjestäjä. Tällä kaudella kisojen määrä on peräti kuusi, joista Mallorca Golf Open on viimeinen. Se on myös palkintopotiltaan Espanjan kisoista pienin, miljoonan euron kokonaissummasta voittaja vie kuudesosan.

Tässä vaiheessa kautta myös pisteet, joiden perusteella 60 parasta saa paikan kauden päätöskisaan ovat huomion kohteena. Jäljellä ovat Mallorcan lisäksi vielä ennen Dubain 10 miljoonan taalan kisaa Portugal Masters, sekä Dubai Championship.

Tanskan 33-vuotias Jeff Winther löi torstaina Santa Poncan kentällä tauluun luvut 62,-8.
Winther on pelannut  ET:n lisäksi uransa aikana runsaasti myös Challenge Tourilla ja Nordic Leaguella. Pääkiertueelta kakkostiloja on jo kaksi, kolmosia neljä. 179 kisaa ET:lla ovat tuottaneet lähes 1,9 miljoonaa euroa, joten taloudellisesti hän on tehnyt kohtuullista tulosta.

Mahdollinen Mallorcan kisan voitto tekisi meneillään olevasta kaudesta juutin ylivoimaisesti parhaan. Se nostaisi hänet Race To Dubai -listalla 47:ksi, joka käytännössä varmaistaisi paikan Dubain finaaliin.

Osallistujalista on hämmästyttävänkin kevyt. Ainoa maailmanlistalla sadan joukossa oleva on edellisviikolla selvän johtopaikkansa Valderramassa sössinyt Laurie Canter  (97.). 
26:n ensimmäisen joukkoon torstain jälkeen kivunneista korkeimmalla maailmanlistalla on Andrew ”Beef” Johnston (188.)

Kilpailun huomioarvo, medianäkyvyys ja TV-katsomisen luvut jäävät kauas tähtien ryydittämistä taistoista.

Mallorcalla on pelattu aiemmilla vuosikymmenillä lukuisia ET:n kisoja. Edellisestä on kuitenkin aikaa tasan kymmenen vuotta. Nimet ovat yhteistyökumppaninkin mukaan vaihtuneet tiiviiseen tahtiin.

ET:n markkinointiosasto pyörittää mielellään Mallorcan historiikeissään videoita ja kuvia ajoista, jolloin saarella pelattujen kisojen voitoista pelasivat supertähdet, kuten Sergio Garcia, Jose-Maria Olazabal ja Darren Clarke.Meneillään olevaan kisaan ei omia tai vieraita kansansuosikkeja ole saatu suositeltua mukaan.

Suomalaispelaajista kaikki neljä vahvalla kortilla kiertävää jättivät kisan väliin, Janne Kaske ei mahtunut mukaan.

Koranavirus on kasvattanut European Tourilla pienten kisojen osuutta

Kun kolmea viimeistä kautta vertailee ET:n osalta keskenään palkintopottien suuruudella, vähemmän yllättävää on se, että pienten kisojen osuus on kasvanut.

Koronan aiheuttama vaikutus pienten, maksimissaan 1,5 miljoonan euron  kisojen suhteelliselle kasvulle valottuu seuraavasta:

  • Kaudella 2019 ET:lla oli kymmenen kisaa, joissa palkintopotti oli miljoona euroa tai alle.
  • Koronavuonna 2020 näiden kisojen määrä tuplaantui (21). Joukkkoon mahtui myös 500 000 euron kisoja. Syynä olivat isojen kisojen peruutukset, sekä palkintopottien leikkaukset joita paikattiin minikisoilla.
  • Kuluvalla kaudella määrä putosi kolmasosaan, seitsemään.
Kalle Samooja huusi tuskaansa missattuaan uusinnassa putin 2020 Kyproksella. Aphrodite Hills Resortissa järjestettiin kaksi miljoonan euron korvaavaa kisaa peruutettujen tilalla.

Kalle Samooja huusi tuskaansa missattuaan uusinnassa putin 2020 Kyproksella. Aphrodite Hills Resortissa järjestettiin kaksi miljoonan euron korvaavaa kisaa peruutettujen tilalla.

GETTY IMAGES

  • Pieniin luokiteltavisssa 1,1-1,5 miljoonan euron kisoissa 2019 ja 2020 kilpailujen määrä oli molemmissa kuusi
  • Kuluvalla kaudella määrä pompppasi kuudesta 14:ään. Tämä ei ole positiivista kehitystä, vaan seurausta palkintopottien hyvinkin voimakkaista leikkauksista, joka selittyy suurempien kisojen määrän hurjalla pudotuksella.

 Koronan jäljet näkyvät selkeästi jo  keskisuurten (1,6-3,0 milj.€) kisojen määrän kehityksessä:

  • 1,6-3,0 milj. € kisoja oli 2019 peräti 12. Koronavuonna 2020 vain yksi. Meneillään olevan vuoden aikana määrä on puolet (6)  kauteen 2019 verrattuna.

Yli kolmen miljoonan euron potin tarjoavissa kisoissa ET:n pelaajat ovat kokeneet kaikkein kovimman pudotuksen:

  • 2019 suuriksi luokiteltavien kisojen määrä oli 11. Koronan vaikutuksesta se putosi (2020) käytännössäkin kuin veitsellä leikaten viiteen.  Meneillään olevalla kaudella lukumäärä on kuusi. Nähtäväksi jää palautuuko tämä kategoria 2022 ja seuraavina vuosina 2019 tasolle.
  • Karkeasti laskettuna kahden vuoden takaisesta pelkästään tämän rastin euromääräinen pudotus on palkintosummmissa yli 30 miljoonaa euroa.

Kaikista luvuista on otettu pois vuosittain normaalisti järjestetyt majorit sekä WGC:n kisat.

Elisa Viihde Viaplay ja V Sport Golf näyttävät suoraa kuvaa Mallorcan kisasta perjantaina kello 14.30-20.00

Tulospalvelu

Etsi luettavaa