Hyppää sisältöön

Pickalan LET-kisan komeetta on 17-vuotias saksalaisteini – Chiara Noja matkalla tähtiin

Tommy Fleetwood sai Chiara Nojasta peliseuraa edelliskaudella ennen Dubaissa pelattua DP World Tourin finaalikisaa. Kuva: Getty Images

Kahden viikon päästä käynnistyvää Ladies Open by Pickala Rock Resortia tähdittää kaksi nuorta komeettaa. Nopeaa läpimurtoa kohden huippua tekevä Chiara Noja on monella mittarilla LET:n kisan mielenkiintoisin pelaaja. Pauline Roussin on myösmenestystä saavuttanut huippulupaus, joka janoaa menestystä ja paikkaa Solheim Cupiin.

Pickalan LET-kisaan kisaan mahtuu mukaan126 pelaaja, joista arviolta 15-20 on kotimaisia. Kahtena edellisvuonna Aura Golfissa ja Ålands Golfklubbilla järjestetyissä kisoissa pelaajamäärät jäivät yllättäen vajaiksi.

Pickalan kisan kohdalla tätä uhkaa ei ole, sillä ilmoittautumisajan ollessa loppusuoralla varapelaajia viivan alapuolella on peräti 54.

Jo siinä vaiheessa, kun kilpailun päivämäärä asetettiin, tiedettiin, että tapahtuman molemmin puolin pelataan major-kilpailut Yhdysvalloissa. Tästä johtuen Euroopan suuria tähtiä ei ole mukana.

Matilda Castrenia ei Suomen kisassa nähdä. Hän pääsee mukaan ennen Pickalaa pelattavaan Women´s LPGA Championshipiin. U.S. Women´s Openiin paikan valtaaminen vaatisi Castrenilta supersuoritusta kahdessa jäljellä olevassa kisassa.

Myös Kiira Riihijärven suunnitelmat kilpailujen osalta liittyivät keväällä vahvasti USA:n puolella pelaamiseen.

Chiara Nojalla hurjat näytöt

Pickalan kisan osallistujalistalla on jo kaksi pelaajaa, jotka ovat maailmanlistalla sadan joukossa. Hyvin mahdollista, jopa todennäköistä on se, että Saksan Chiara Noja ja Ranskan Pauline Roussin ovat tällä mittarilla Suomen osakilpailun kuumimmat pelaajat.

17-vuotias Chiara Noja (91.) on voittanut LET:lla yhden kisan, 22-vuotias Ranskan Pauline Roussin (93.) jo kahdesti.

Chiara Noja siirtyi ammattilaiseksi 15-vuotiaana syksyllä 2021. Seuraavalla kaudella hän hätkähdytti voittamalla Letas Access Seriesin kolmen kierroksen mittaisen kilpailun yhdeksän lyönnin marginaalilla. Jo 16-vuotiaana hän oli yksinkertaisesti liian hyvä pelaamaan ammattilaisten haastajakiertueella.

Marraskuussa Noja kohautti Jeddahissa voittamalla LET:n Aramco Team Seriesin kivikovan henkilökohtaisen sarjan. Uusinnassa kukistui Englannin kiintotähti, Solheim Cupin -vakipelaaja Charley Hull.

Meneillään olevalla kaudella Noja on kiertänyt LET:n kisoja, sekä suorittanut debyyttinsä LPGA:n edellisviikon kisassa New Jerseyssa.

183-senttisen bighitterin tasosta kertoo se, että seitsemästä kisastaan kuudessa sijoitus on ollut välillä 2-12.

Ykköstila on vielä kuluvalla kaudella kuittaamatta. Se saattaa tulla jo torstaina käynnistyneessä German Mastersissa – tai Pickalalassa 29.6-1.7.

Solheim Cupin paikoista syntyy kova kisa

Women´s PGA Championshipin kriteerejä Noja ei vielä täyttänyt, vaikka maailmanlistan sijoitus ennakoi hänelle realistisia mahdollisuuksia saavuttaa paikka Euroopan Solheim Cup -joukkueessa.

Eurooppalaispelaajista Noja on maailmanlistalla 16. Joukkueeseen valitaan 12 pelaajaa, joista kuusi villillä kortilla.

Hän pääsee varmuudella mukaan Euroopan toiseen Majoriin, Women´s Openiin. Portti avautuu myös Evian Championshipiin, mikäli Noja voittaa LET:n kisan ennen heinäkuun lopussa käytävää majoria.

Sunnuntaina päättyneessä uran ensimmäisessä LPGA:n kisassa Noja oli 12:s.

Pauline Roussin ansaitsi uran toisesta LET:n kisan voitostaan Singaporessa yli 70 000 €. KUVA:LET

Nojan lisäksi myös Pauline Roussin kuuluu siihen sarjaan pelaajia, joille LET on vain lyhytaikainen pysäkki matkalla LPGA:n taistoihin.

Roussin oli amatöörinä 34 viikkoa maailmanlistan ykkönen. Siirryttyään ammattilaiseksi loppukesästä 2021 hän kävi näyttämässä Ruotsin tähdille, mukaan lukien toiseksi sijoittuneelle Linn Grantille kaapinpaikan LET:n kisassa.
Maaliskuussa 2023 saavutti toisen ykköstilansa Aramco Team Seriesin henkilökohtaisessa kisassa. Tällä kertaa toiseksi jäi maailmantähti Danielle Kang.

Myös Roussin omaa mahdollisuudet Solheim Cupissa pelaamiseen. Hänen sijoituksensa maailmanlistalla on eurooppalaisista 17.

Ladies Open by Pickala Rock Resort kilpailu pelataan Pohjoismaiden suurimman golfkeskuksen Park-kentällä. Palkintopotin suuruus on 300 000 euroa.

Ladies Open by Pickala Rock Resort, osallistujalista

Chiara Noja

Etsi luettavaa