Hyppää sisältöön

Pickalan LET-kisa oli menestys – 5 nostoa kisaviikolta

Ladies Open by Pickala Rock Resort tarjosi hyvää golfia ja jännnittävän loppuratkaisun, jossa voittajaksi selvisi Carmen Alonso. KUVA: LET

Kotimaisen golfkauden päätapahtuma, Ladies Open by Pickala Rock Resort onnistui ukkoskuuroista aiheutuneista keskeytyksistä huolimatta erinomaisesti. Järjestelyt saivat pelaajilta ja katsojilta syystäkin kiitosta, lämminhenkisen tapahtuman kruunasi viimeiselle viheriölle huipentunut taistelu voitosta.

1. Kokemus oli valttia

Pickalan LET-kilpailussa oli mukana 126 pelaajaa, näiden joukossa kaksi maailmanlistan sadan joukossa olevaa pelaajaa.

Pääkiertueella runsaasti kokemusta omaavia oli tavanomaistakin enemmän, muun muassa jo 2005 Suomen ensimmäisessä LET-kisassa pelanneet Becky Brewerton, Linda Wessberg, Louise Stahle, Ursula Wikstöm sekä Pickalassa voiton saavuttanut Carmen Alonso.

Carmen Alonso pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan LET:lla 18 vuotta sen jälkeen, kun hän aloitti uransa pääkiertueella. Kuva: TOMI NATRI

Kärkikolmikkoon Park -kentällä ylsivät myös kaudesta 2012 ammattilaisena kiertänyt Johanna Gustavsson sekä edelliskaudella Ladies Open 100 by Ålandsbankenissa voiton yllättäen napannut Anne-Charlotte Mora.

Kokeneiden sarjaan kotimaisista pelaajista kuuluvat Wikströmin lisäksi etenkin kärkikymmenikköön yltäneet Linda Osala, joka debytoi pääkiertueella Talissa jo 2006, sekä Noora Komulainen, jolle meneillään oleva kausi LET:lla on 11.

Noora Komulaisen yhdeksäs tila Pickalassa oli uran 13:s kärkikymmenikössä. LET:n pistelistalla hän on parhaana suomalaisen 36:s.
Kuva: TOMI NATRI

LET:n kestomenestyjistä vielä ilman voittoa oleva Johanna Gustavsson saavutti Pickalassa jo viidennen kakkostilan kahden kauden aikana.

Ursula Wikströmillä on kokemusta yhdeksästä kerrasta, jolloin hän on maistellut tappion karvasta kalkkia. Viikonlopun kisassa Wikström jäi kärkipään tahdista jo kahden ensimmäisen päivän aikana. Sijoitus oli 26.

LET:lla yhteensä 14 kertaa toiselle sijalle yltäneet Johanna Gustavsson (vas.) ja Ursula Wikström (oik.) pelasivat Pickalassa kaksi ensimmäistä kierrosta yhdessä. Kuva: Tomi Natri

2. LET:n nuoret tähdet eivät onnistuneet

Pickalan kilpailussa oli mukana kolme nuorta tähteä, jotka ovat yltäneet voittoihin pääkiertueella uransa alkumetreillä. Näistä Slovenian Pia Babnik on ollut jo pitkään pelinsä kanssa sivuraiteella. Karsiutuminen oli kohtalona myös Pickalassa.

Maailmanlistalla sadan joukkoon nousseista 22-vuotias Pauline Roussin on voittanut jo kahdesti, 17-vuotias Chiara Noja kerran.
Pickalan kisan alla heiltä odotettiin todella vahvaa panosta, mutta toisin kävi Roussin karsiutui kahden kierroksen jälkeen.

LET:n pistelistalla kahdeksantena oleva Noja pelasi mainion avauskierroksen, mutta putosi kahdella viimeisellä keskikastiin. Erittäin pitkälle palloa lyövä saksalainen herätti huomiota paitsi avauksillaan, myös todella hitaalla pelillään etenkin viheriöillä.

Nuorten lupausten, ulko-ja kotimaisten pelaajien vahvat esitykset jäivät Pickalassa valitettavan vähiin.

Pauline Roussin on paitsi yksi LET:n lupaavimmista pelaajista, myös kiitollinen kuvattava. KUVA:LET

3. LET:n suomalaismenestyjän paikka on avoinna

Kotimaisten pelaajien menestys oli vaatimattoman alkukauden huomioiden erinomainen.

Kaikki seitsemän LET:lla päätyönään pelaava suomalaista selvittivät cutin. Näiden lisäksi amatööri Katri Bakker väläytti ensimmäisellä kierroksella päästen jatkoon.

Linda Osalan viides sija oli uran paras, se toi hänelle paikan myös 1,5 viikon päästä pelattavaan Aramco Team Seriesin kisaan Lontooseen.

”Olen onnellinen, vaikka voittoa ei tullutkaan. Menestys antaa uskoa loppukauden peleihin. Tavoite on pelata vielä kausi 2024 LET:lla ja tämän jälkeen päästä mittaamaan osaamista LPGA:lle”, Osala kertoi kisan tauottua.

Linda Osalan LET:n kisojen määrä koko uralla on vielä varsin pieni, 40 joista kahdessa kotimaassa pelatussa sijoitus on ollut kymmenen joukossa.
KUVA: JUHA HAKULINEN

LPGA:lla ja LET:lla edellisellä kaudella aikansa jakanut Sanna Nuutinen teki hyvät nousut finaalipäivän toiseksi parhaalla tuloksella 68,-4. Sijoitus (18.) oli kauden paras.

Viisi seitsemästä suomalaisesta (Komulainen, Wikström, Koivisto, Osala, Nuutinen) on LET:n pistelistalla kauden puolivälissä 80:n joukossa. Lukumäärän osalta tilanne on hyvä.
Iso kysymys kuitenkin kuuluu, kuka tai ketkä nostavat loppukaudesta päätään noustakseen listalla voitolla tai hyvillä sijoituksilla?

Pariisin olympialaisten karsintapisteitä (maailmanlista) jaetaan vielä vuoden verran. Matilda Castren on tällä hetkellä omilla luvuillaan, etenkin toisesta paikasta käytävä kisa voi loppumetreillä mennä hyvinkin tiukaksi.

4. Nuorten kotimaisten pelaajien läpimurtoa odotetaan

Pickalan kisassa oli mukana viisi kotimaista amatööriä. Katri Bakker pääsi ainoana cutista läpi. Hän aloitti väkevästi, mutta hiipui viimeisellä kierroksella (68-72-76,par) sijalle 51.

Katri Bakkerin tavoitteena on kuluvan kauden päätteeksi osallistua LET:n karsintoihin ja ryhtyä ammattilaiseksi.
Kuva:TOMI NATRI

Muut neljä karsiutuivat 1-8 lyönnin marginaalilla. Edellisvuonna vaativammalla Ahvenanmaan kentällä yksikään kotimainen ei pelannut viimeisenä päivänä, eroa cut-rajaan oli huomattavasti enemmän.

Naisten huippugolfissa lupaavat ja ikäistensä kisoissa menestyvät nuoret pelaajat ovat Suomessa harvassa. Amatöörien maailmanlista on vain yksi, mutta paljon kertova mittari.

Listan ykkönen on Ruotsin Ingrid Lindblad.

50:n ensimmäisen joukossa on viisi länsinaapurin pelaajaa.
Suomen kolme parasta, Katri Bakker, Anna Backman ja Krista Junkkari ovat sijaluvuilla 247-260.

Kansainvälinen kilpailu on todella kovaa, LET:lle tulee amatöörisarjoista vuosittain monista maista pelaajia, jotka ovat valmiita menestymään.

Kirkkaimmat tähdet (Linn Grant, Maja Stark) pelaavat LET:lla vain lyhyen jakson matkallaan kohden LPGA:n kisoja.

Suomi-golfin suurimpia haasteita onkin jalostaa nykyisten LET:n ja DP World Tourilla kiertävien seuraksi uusia menestyjiä.

5. Pickala onnistui järjestelyissä – LET:n kilpailulle on tilausta

Naisten pääkiertueen kisa järjestettiin Suomessa kymmenettä kertaa. Poikkeuksetta osallistuvat pelaajat, LET:n organisaatio sekä katsojat ovat antaneet kisalle positiivista palautetta.

Suomessa golfkentillä osataan ja huolehditaan tunnollisesti sovitusta, sekä välitetään vieraiden hyvinvoinnista.

Kisan voittaja Carmen Alonso (oik.) ja hänen caddiensä Maria Beautell (vas.) saivat finaalipäivänä kannustusta Satu Eckhardtilta, joka on majoittanut espanjalaiset useaan otteeseen kotiinsa näiden aiempien kisamatkojen aikana. Kuva: Teemu Tyry

”Minulle on moni ulkomaalainen pelaaja tullut kiittelemään siitä, kuinka lämminhenkinen paikka Pickala on. He ovat kokeneet olleensa lämpimästi tervetulleita”, painotti Linda Osala.

”On aina mukava pelata Suomessa. Etukäteen pystyy luottamaan siihen, että palvelut pelaavat. Vieraspelaajatkin saavat kannustusta. Pickalasta jää minulle erittäin hyviä muistikuvia”, vakuutti Finnair Mastersin vuonna 2010 Talissa voittanut Solheim Cup -tähti Caroline Hedwall GoGolfille.

Sanna Nuutinen, Gabriella Cowley, Laura Beverage, Linda Osala ja Anne-Charlotte Mora nostivat kesälle ja kilpailulle maljaa Ladies Openin harjoituspäivänä. Kuva:LET

LET:n kilpailujen jatkumisesta Suomessa ei vielä ole mustaa valkoisella, mutta ennusmerkit ovat hyvät.

Pääkiertueen kisalla on valtava merkitys naisten golfin ja LET:lla pelaavien suomalaisten kannalta.

Golfliiton lisäksi kenttäyhtiöillä ja järjestelyihin osallistuvilla seuroilla on laajaa kiinnostusta tapahtuman järjestämiseen. Pickalassa järjestelyihin osallistui 250 vapaaehtoista.

Kilpailun nimisponsorin, Pickala Rock Resortin taustalla olevan Rock-yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Kari Karvinen oli myös erittäin tyytyväinen tapahtumaan.

”Tunnettuisuutemme on kasvanut kisaprojektin aikana valtavasti. Halusimme olla mahdollistamassa naisten pääkiertueen kilpailua Pickalassa. Ratkaisu osoittautui oikeaksi”, Karvinen tiivisti tuntemuksensa.

Amatöörien maailmanlista, naiset

Tulospalvelu Ladies Open by Pickala Rock Resort

Pickala Rock

Etsi luettavaa