Hyppää sisältöön

Phil Mickelsonilla on mahdollisuus tehdä historiaa

Phil Mickelson johtaa PGA Championshipiä kolmen kierroksen jälkeen.

Parhaiden golfareiden uraa arvioidaan major-voittojen kautta. Phil Mickelsonilla on sunnuntain PGA Championshipin viimeisellä kierroksella mahdollisuus tehdä historiaa. Antti Vaalas kirjasi seuraavat muistiinpanot valmistautuessaan illan lähetykseen.

Golfareiden urat ovat monesti erittäin pitkiä. Phil Mickelson pelasi ensimmäisen PGA Championshipinsä jo 27 vuotta sitten vuonna 1993. Hän jakoi silloin 6. sijaa.

Tuolloin peliareenana toiminut Inverness Club oli lähes 800 metriä Kiawah Islandia lyhyempi. Palkintorahaa jaettiin kaikille pelaajille yhteensä noin 400 000 dollaria vähemmän kuin tämän vuoden voittajan osuus on. Se oli eri aikakausi.

Paul Azinger otti uransa ainoan majorin. Uusinnassa tappion kärsineestä Greg Normanista tuli toistaiseksi ainoa pelaaja, joka oli taistellut jokaisen neljän majorin voitosta play offissa – ja hävinnyt sen.

Kaikkien aikojen vanhin voittaja

Phil Mickelson täyttää ensi kuussa 51 vuotta. Ykkössija tekisi hänestä golfhistorian vanhimman major-voittajan. Julius Boros, jonka tunnettu sanonta kuului swing easy, hit hard oli 48 vuotta voittaessaan PGA Championshipin vuonna 1968. 

Jack Nicklaus oli 46-vuotias saavuttaessaan vuoden 1986 Masters-voiton, kuten oli Old Tom Morris viedessään The Openin 1867. 

Sam Snead sijoittui kolmanneksi vuoden 1974 PGA Championshipissä 62-vuotiaana. Greg Norman johti vuoden 2008 The Openia kolmen kierroksen jälkeen 53-vuotiaana jääden lopulta jaetulle kolmannelle sijalle. Tom Watsonilla oli reilun metrin mittainen voittoputti vuoden 2009 The Openissa 59-vuotiaana. Hän hävisi uusinnassa Stewart Cinkille.

Monikaan ei odottanut Phil Mickelsonin kamppailevan voitosta tällä viikolla. Silti hänen menestymisensä on huomattavasti vähemmän yllättävää kuin Normanin ja Watsonin edellisissä esimerkeissä. 

Phil Mickelson on koko ajan pelannut aktiivisesti toisin kuin Norman ja Watson. Hän on hyvässä fyysisessä kunnossa, hoikempi kuin koskaan. Hän ei ole myöskään menettänyt lyöntinsä pituudesta juuri mitään. Eikä Mickelsonin edellistä PGA Tour voittoa tarvitse hakea kauempaa kuin helmikuulta 2019 (Pebble Beach Pro-Am).

Silti Philin voitto olisi uskomaton saavutus aikakaudella, jolla golf on kovemmin kilpailtua kuin koskaan. Ja onhan sinne tietenkin pitkä matka. Järki ja vedonlyöntitoimistot pitävät lyönnin päästä lähtevää Brooks Koepkaa suosikkina.

Mickelsonin edellinen top 10 -sijoitus majoreissa on vuoden 2016 The Openista. Hän hävisi silloin kaksinkamppailun Henrik Stensonille.

Koepka on ollut majoreiden paras pelaaja sitten 2017. Hänellä on 31-vuotiaana jo 4 major-voittoa, Philin ensimmäinen tuli 2 vuotta vanhempana (Masters 2004).

Jos Phil nyt voittaisi, se olisi hänen kuudes majorinsa. Kaikkien aikojen listalla hän nousisi mm. Nick Faldon ja Lee Trevinon rinnalle. Kun sunnuntain kärkiryhmässä pelaavat Koepka ja Mickelson, tarkoittaa se sitä, että ensimmäistä kertaa 40 vuoteen molemmilla kärkimiehillä on vyöllään vähintään neljä major-voittoa.

Tulospalvelu

PGA Championship on katsottavissa suorana Elisa Viihde Viaplaystä. Lähetyksen selostavat suomeksi Antti Vaalas ja Timo Karvinen.

Etsi luettavaa