Hyppää sisältöön

Phil Mickelson PGA Championshipin sankari : ”Uskoin että majorin voitto on vielä mahdollista”

Phil Mickelson johti PGA Championshipia perjantain aamukierroksen lopusta alkaen

Kauden 2021 paras major. Phil Mickelson teki majorien historiaa johtaen Kiawah Islandilla toisen kierroksen lopulta asti. Brooks Koepka ja Louis Oosthuizen jäivät kahden lyönnin päähän.

Reilua kolmea viikkoa ennen 51-vuotissynttäreitään ”Lefty järjesti varsinaisen ilotulituksen ja kansanjuhlan. Mickelson nousi kauden ylivoimaisesti juhlituimmaksi majorin voittajaksi, osoittaen samalla, että unelma puuttuvasta US Openin ykköstilasta voi vielä hyvinkin toteutua.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 24.5.2021.

Phil Mickelson teki mahdottomasta mahdollisen Kiawah Islandin Ocean Coursella.

PGA Championship oli hänen uransa 113:s major-kilpailu. Hänellä oli ansiolistallaan jo viisi viisi voittoa, sekä unohtumaton taistelu Henrik Stensonin kanssa vuoden 2016 Open Championshipissa, jossa Lefty jäi hopealle.

Viiteen vuoteen hän ei ollut sijoittunut majoreissa kymmenen joukkoon. Viimeisen kymmenen kuukauden aikana Mickelson oli sijoittunut vain kerran  PGA Tourin kisassa 20:n joukkoon, toiseksi WGC:n kisassa. 

Viikonloppuna Phil Mickelson (70-69-70-73,-6)  teki  kuitenkin jättiyllätyksen voittamalla PGA Championshipin ja samalla majorin ensimmäisenä yli 50-vuotiaana pelaajana.

Mickelson karkasi kahdesti viiden lyönnin johtoon

PGA Tourin tavalliset kisat huomioiden ykköstila oli kahdeksas seniori-ikäisen, 50+ ikäisen saavuttama. 
Sam Snead on  ikäpresidentti, hän voitti 52 vuoden, kymmmenen kuukauden ja kahdeksan päivän ikäisenä.
Tuorein nimi listalla ennen Mickelsonia on Davis Love III, joka oli jo täyttänyt 51 vuotta kaudella 2015 voittaessaan.

Kaikkien aikojen vanhimpien voittajien listalla Mickelson kipuaa kuudenneksi.

Edelllinen majorien ennätys oli Julius Borosin nimissä. Hän voitti PGA Championshipin 48 vuoden iässä kaudella 1968. 
Jack Nicklaus oli Mastersin valtias 46-vuotiaana 1986. 
US Openin iäkkäin ykkönen on Hale Irwin, joka nosteli pokaalia 45-vuotiaana 1990. 

Mickelson karkasi kisassa jo lauantaina hetkeksi viiden lyönnin johtoon yhteistuloksella 10 alle parin. 
Sunnuntain kierrokselle hän pääsi lyönnin johdossa pelikaveriinsa Brooks Koepkaan nähden.

Monet uskoivat Mickelsonin menestysjunan jo pysähtyneen, kun Koepka siirtyi heti ensimmäisen reiän birdiellään kolme puttia ottaneen Mickelsonin ohi.

Tilanteet kääntyivät kärkiparin ja heidän edessään pelanneiden haastajien kesken useaan otteeseen kierroksen aikana.

Koepka hapuili onnensa ohi erityisesti par-viitosilla, jotka hän pelasi järkyttävästi kolme yli parin. 

Mickelson siirtyi muutama reikä ennen loppua kolmannen kierroksen tavoin viiden lyönnin johtoon, joka kutistui ennen viimeistä väylää kahteen.

Suuri juhla käynnistyi  jo 18:lla lähestymisten jälkeen. Yleisömassa pääsi kävelemään johtoparin perässä kohden viheriötä, jolla Mickelson varmisti kahdella putilla parin ja kisan voiton.

Voitto avaa mahdollisuuden uudelle nousulle

”Minun on vaikea kuvat tuntemuksiani, sitä jännitystä jota kisan aikana koin, sekä tyydytystä jota tavoitteen saavuttaminen tuottaa. Uskoin mahdollisuuteeni voittaa, vaikka suuri osa ihmisistä sitä epäili”, Mickelson totesi palkintojenjaon yhteydessä.

Mediatilaisuudessa Mickelson filosofoi voiton merkitystä ja tulevaisuutta laajemmin.

”On hyvin mahdollista, että tämä on viimeinen kisa jonka (PGA Tourilla) voitan. Mutta on myös erittäin mahdollista että se työ jota olen menestyksen eteen tehnyt, nostaa minut uuteen nousuun.”

”Oleellinen asia on kuitenkin se, että voitollani osoitin, ettei ole mitään esteitä sillle, ettenkö minä tai joku muu voisi yltää ykköseksi majoreissa 50 vuotta täytettyäänkin. Se vaatii vain hieman enemmän työtä.”

Seuraavan kerran Mickelson esittelee taitojaan Champions Tourin kisassa. Kesäkuun puolivälissä on vuorossa US Open kotikaupungissa San Diegossa. 
Odotettavissa on melkoinen hulabaloo yleisön kannustaessa kuudesti kakkoseksi sijoittunutta suosikkiaan.

Mickelson lukee kenttiä ja hahmottaa entistä paremmin lyöntejään

Phil Mickelson on ikäisekseen fyysisesti erinomaisessa kunnossa.
Hän on ottanut avukseen fysiikan ja henkisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi eri alojen ammattilaisia ja muuttanut radikaalisti ruokailutottumuksiaan. 

Aurinkolasit paitsi suojaavat säteiltä, antavat Mickelsonille myös yksityisyyden hänen valmistautuessaan lyönteihinsä silmät suljettuina niitä etukäteen visioidessaan. 

Mickelsonin myöhemmissä menestyksissä, sekä 50+ vuotiaina majoreita kolmen kierroksen jälkeen johtaneiden Greg Normanin (2008 6.) ja Tom Watsonin (2009 2.) kohdalla merkityksellistä on se, että ne on pelattu links-kentillä.

Mickelsonin edellinen major-voitto on 43-vuotiaana saavuttamansa Open Championshipista (2013).
Uran huippukohtiin lukeutuu myös 2016  kaksintaistelu Henrik Stensonin kanssa samassa kisassa.

Kiawah Islandin Ocean Course ei  toki ole puhdas links-kenttä, mutta siinä on paljon samoja piirteitä. Kovat pinnat, tuulta, kentässä normaalia enemmän muotoja.
Pallo rullaa, kokemuksella ja kentän lukemisella on tavanomaista suurempi merkitys. 

Kiawah Islandilla sekä Open Championshipin kentillä isoilla kierteillä pelaava Mickelson on kuin kotonaan. Lyönnin näkeminen ja suunnittelu on tuulisessa kelissä tyyntä helpompaa. 

PGA Championshipissa kiinnitti huomiota hänen erittäin rauhallinen, tyyni olemuksensa. Ennen suoritusta hän sulkeutuu omaan kuplaansa.
Veli Tim Mickelsonin tultua caddieksi työskentelymalli on muuttunut oleellisesti Jim ”Bones Mackayn ajoista, jolloin parivaljakon äänekkäät keskustelut ja lyönnin suunnittelut olivat ryhmätyötä. 

Veljelleen Phil Mickelson oli avautunut muutama viikko aiemmin kertoen olevansa pian valmis menestymään PGA Tourilla

”Uskon voittavani seuraavien viikkojen aikana”, oli Philin toteamus veljelleen.

”Rauhoittelin häntä muistuttamalla siitä, että meidän on oltava siinä tapauksessa kolmen kierroksen jälken asemissa, josta se on mahdollista”, Tim Mickelson jatkoi viitaten siihen, kuinka usein meneillään olevan kauden aikana Phil Mickelson on pelannut yhden loistavan kierroksen kisaa kohden, harvoin kahta, eikä kertaakaan kolmea ennen sunnuntaita.

PGA Championshipissa kierrostulokset (70-69-70,-7) antoivat kärkipaikan jonka Phil Mickelson hyödynsi.
Hurmoksellisin vaihe, 18 perättäistä reikää kentän etuysillä  sekä kolmannen kierroksen 10:n birdie (yhteensä 19 reikää -10) antoivat avaimet käteen.

Mickelson oli tiiltä viheriölle Strokes Gained -tilastoissa ykkönen, vaikka ei noussutkaan parhaaksi yhdelläkäään kolmesta tilaston osa-alueella (avaukset, lähestymiset, viheriön ympäristö)

Par-viitosilla hän jakoi kärkitilan (-11) yhdessä Charlie Hoffmanin kanssa.

Kilpailu voiton kannalta ratkaisevaksi muodostui avausreiän jälkeen kärkeen nousseen Brooks Koepkan tunarointi sunnuntaina par-viitosilla.

Kolmella ensimmäisellä niistä hän teki yhden tuplan ja kaksi bogia. 
Päätöskierroksella Koepka hävisi pelikaverilleen neljällä par-viitosella kuusi lyöntiä (Koepka +3/Mickelson -3), koko kilpailussa viisi.

Harrington täydensi pappaosaston menestystä

Kiawah Islandilla tehtiin suurella todennäköisyydellä toinenkin majorien ennätys.  
Kisan voittajan ja toistaa sijaa jakaneen pelaajan (Phil Mickelson (50-v), Louis Oosthuizen (38-v) lisäksi keski-ikäisiä edustivat neljännen tilan jakaneet Padraig Harrington (49-v) sekä Paul Casey (43-v).

Suku on paras. Padraig Harringtonin caddienä on pitkään toiminut hänen sisarensa mies, Ronan Flood

Suku on paras. Padraig Harringtonin caddienä on pitkään toiminut hänen sisarensa mies, Ronan Flood

GETTY IMAGES

 

Harvoin, todennäköisesti ei koskaan, kärkinelikössä olleiden neljän vanhimman pelaajan keski-ikä ole ollut täysinä vuosina laskettuna päälle 45 vuoden, kuten PGA Championshipissa tapahtui.

Harringtonin osalta menestystä varmasti siivitti tottumus ja rakkaus links-kenttiin.
PGA Championshipin vuoden 2008 voittajalle neljäs tila oli uran toiseksi paras tässä kisasssa.
Voittonsa jälkeen yleisin merkintä on ollut MC. 

Ryder Cupissa kapteenina syksyllä toimiva Harrington oli siis  Caseyn ja hallitsevan Open Champioshipin voittajan Shane Lowryn rinnalla paras eurooppalainen. Justin Rose ja Jon Rahm jakoivat kahdeksatta sijaa.

Ocean Course tiedettiin etukäteen kovaksi ja reiluksi haasteeksi. Todella ilahduttavaa oli se, että jyvät erotettiin akanoista kenttäpelissä, ei pelkästään lähipelin ja putin kautta.

Louis Oosthuizenille toinen tila majorissa oli jo viides. Pohjilla on kuitenkin Open Championshipin voitto St.Andrewsissa 2010.
Ensimmäinen pääkiertueen voitto antaa kuitenkin vielä odotuttaa itseään.

Kisasta ei myöskään muodostunut bighitteiden välistä temmellyskenttää, draivien mitalla ei ollut ratkaisevaa korrelaatiota sijoitukseen. Tärkeimmiksi mittareiksi nousivat lähestymiset, sekä näppäröinti viheriöiden ympäristössä. 

Tulospalvelu

Etsi luettavaa