Hyppää sisältöön

PGA Tour ottaa ensi vuonna askeleen lähemmäksi LIV Golfin konseptia – isoihin turnauksiin vähemmän pelaajia ja cut poistuu

PGA Tourin johtoryhmän kokouksesta on kantautunut mielenkiintoista tietoa. KUVA: GETTY IMAGES

Lehtitietojen mukaan ensi vuonna PGA Tourilla cut poistuu kokonaan ja osallistujien määrää rajoitetaan osassa kilpailuista.

PGA Tourin johtoryhmän tiistaisesta kokouksesta on tihkunut yllättäviä tietoja koskien ensi kauden aikataulua ja kilpailumääräyksiä tietyissä ison rahan turnauksissa, joita kutsutaan elevated eventeiksi.

Golfweekin haastattelemien lähteiden mukaan osassa PGA Tourin ison rahan turnauksista osallistujien määrä vähennetään 70–78 välille, minkä lisäksi niistä poistetaan cut eli kahden kierroksen jälkeinen karsinta.

Mikäli Golfweekin tiedot pitävät paikkansa, tarkoittaa tämä sitä, että tietyt PGA Tourin kisat ottavat askeleen lähemmäksi pääkilpailijansa LIV Golfin kilpailutapahtumia.

LIV Golfin kilpailuihin osallistuu vain 48 pelaajaa, eikä niissä ole cutia lainkaan. LIV Golfin tapahtumat poikkeavat perinteisten kiertueiden tapahtumista myös siinä, että ne järjestetään yhteislähtönä ja kierroksia pelataan vain kolme.

Oleellisena osana LIV Golfiin kuuluu myös tapahtumien sisällä käytävä joukkuekilpailu.

Vastine LIV Golfin uhkaan

PGA Tourin päätös on suora vastaus LIV Golfin asettamaan uhkaan. Muutoksilla se haluaa pitää kiinni parhaista pelaajistaan, jotka ovat kiertueen tärkein kivijalka kiertueen menestymisen kannalta.

LIV Golf on vienyt kiertueen parhaita pelaajia huimilla allekirjoitusbonuksilla ja kilpailujen palkintopoteilla. Sen vetovoimaa on toisaalta laskenut se, että kiertueen taustalla on Saudi-Arabian valtionrahasto ja kiertuetta pidetään huonomaineisen maan urheilupesuna. Kiertueen avulla halutaan viedä huomiota Saudi-Arabian epäkohdista, kuten ihmisoikeusrikkomuksista ja epätasa-arvosta.

Vaikka PGA Tour on nostanut palkintopottejaan huimasti varsinkin ison rahan turnauksissa, eivät summat aivan yllä LIV Golfin tasolle.

Yksittäisessä LIV Golfin kisassa jaetaan yhteensä 25 miljoonaa dollaria, josta viisi miljoonaa dollaria on joukkuekilpailun osuus. PGA Tourin isoissa turnauksissa palkintorahaa jaetaan pelaajille yhteensä 20 miljoonaa dollaria.

Tänä vuonna ison rahan turnauksia PGA Tourilla on yhteensä 13, joista huippupelaajien tulee osallistua vähintään 12:een.

Vielä ei siis tiedetä, kuinka monessa näistä turnauksista osanottajajoukkoa tullaan rajoittamaan.

Joka tapauksessa tavallisille kiertuejyrille uutinen on huono, sillä se heikentää heidän asemaansa kiertueella. Viesti PGA Tourin johtokunnan kokouksesta oli selvä: ”Haluamme mukaan parhaat ja kuumimmat pelaajat.”

Eräs nimettömänä esiintynyt huippupelaaja tosin kertoi Golfweekille, että kiertueen tavisjäsenille järjestetään mahdollisuus karsia mukaan näihin määrättyihin kilpailuihin.

Monelle se voi kuitenkin olla laiha lohtu.

Etsi luettavaa