Hyppää sisältöön

Petteri Nykyn menestysvuosi päättyi tappioon MM-finaalissa: ”Harmittaa, valmistautuminen tuleviin kisoihin on jo aloitettu”

Petteri Nykky poistui palkintojenjaon jälkeen MM-kisojen finaalista pukukoppiin kallella kypärin

Salibandyn MM-kisoissa tuloillaan ollut Suomen kultamitali himmeni hopeaksi, ja jättää Urheilugaalassa julkaistavan vuoden valmentajan valinnan vaikeasti ennakoitavaksi.

Petteri Nykky on kansainvälisestikin ainutlaatuinen valmentaja, joka luotsaa kahden merkittävän lajin urheilijoita menestykseen maailman ehdottomalla huipulla.

Lauantaina hänen valmentamallaan salibandymaajoukkueella oli tarjolla finaalissa MM-kulta, jollaiseen Nykky jo kolmasti aiemmin joukkueensa oli johdattanut.
Alkulohkossa finaalivastus Ruotsi oli jo kokenut selkeän tappion luvuin 3-7.

Kun Suomi johti finaalia avauserän jälkeen 2-0, virittäydyttiin Hartwall Arenalla ja TV-vastaanottimien ääressä yleisesti jo kultajuhlien käynnistymiseen.

Tämän artikkelin kirjoittaja oli  ennen pelin alkamista rakentanut rungon ja 90 prosenttia sisällöstä artikkeliin, jossa Solheim Cup -sankari Matilda Castrénin ja salibandymaajoukkueen kultakannassa pitävä Petteri Nykky nousisi suosikkien joukkoon, jopa kärkinimeksi kisassa vuoden valmentajan tittelistä.

Ensimmäisen erän tapahtumat , Suomen 2-0 nosti tunnelman Hartwall Arenalla kattoon

Ensimmäisen erän tapahtumat , Suomen 2-0 nosti tunnelman Hartwall Arenalla kattoon

IFF, Juha Hautakangas

Suomen ote kullasta kuitenkin suli toisessa erässä. Ruotsi hankkiutui 3-2 johtoon, kasvatti eron kahteen maaliin kolmannessa, kunnes isäntäjoukkue nousi vielä tasoihin. 

1,5 minuuttia ennen pelin päättymistä Ruotsi juotti karvaan kalkin tekemällään maalilla.  Loppunumerot 6-4 jättivät valmentajalle, joukkueelle ja hurmoksellisessa tilassa peliä seuranneille suomalaiskatsojille tyhjän, epäuskoisen olon.

”Tietysti tappio harmittaa, rajustikin. Ensimmäiset 1,5 tuntia ihmeteltiin tapahtunutta. Sen jälkeen käynnistimme valmennusryhmän kanssa palaverissa valmistautumisen seuraaviin kisoihin”, Nykky kertoo.

Urheilugaalassa tammikuussa julkistetaan ja palkitaan lukuisten muiden vuoden 2021 ansioituneiden tavoin vuoden valmentaja. Kolmella edellisellä kerralla valinta on kohdistunut hyvin perustein jalkapallomaajoukkueen valmentajaan,  Markku Kanervaan.

Päättyvän vuoden ehdokkkaiden joukossa Petteri Nykky olisi ollut salibandyn neljäs MM-kultamitali kaulasssaan poikkeuksellinen ehdokas,  sillä hän kipuaa eturiviin kahta kaistaa pitkin.

Golf on suomalaisten ajatuksissa ja arvostuksissa noussut hurjaa vauhtia isojen lajien joukkoon, vaikka katsomoissa ei vielä eletäkään niin hurmoshenkisissä tunnelmissa, kuin jalkapalloa, jääkiekkoa ja salibandya seuratessa käy.

 Matilda Castren teki historiallisia urotekoja LPGA:lla voittonsa myötä, sekä Euroopan joukkueen ratkaisijana Solheim Cupissa historiallisella. Nämä voisivat olla jo sinällään vahvoja perusteita valmentatittelin valtaamiseen.

Ehdokkaiden listalla Nykky lienee hopeasta huolimatta kärkiehdokkaita.

Castrénin lisäksi kolmella muullakin Nykyn henkilökohtaisella valmennettavalla,  Ursula Wikströmillä, Noora Komulaisella ja Emilia Tukiaisella on upea kausi takanaan.

Nykky toimii paitsi salibandymaajoukkueen päävalmentajana, myös Golfliiton miesten ja poikajuniorien valmentajana, hoitaen myös ammattilaisten valmennustoiminnan kehittämistä 
Yhdistelmä on varsin ainutlaatuinen urheiluvalmennuksen historiassa huomioiden lajien kilpailutoiminnan laajuuden, ja tavoitetason nykyisin myös golfin puolella. 

Petteri Nykyn hengästyttävän pitkä lista työtehtävistä ja kahden lajin välillä tasapainottelusta ei saa häntä valittamaan liiasta taakasta tai loppuunpalamisesta.
”Eivät nämä askareet tunnu minusta lainkaan työltä. Saan toteuttaa unelmaani, auttaa urheilijoita saavuttamaan tavoitteitaan”, hän muistuttaa.

Maanantaiaamuna tätä haastattelua tehtäessä Nykky on jo osallistunut etänä Golfliiton zoom-kokoukseen  ja on matkalla salibandymaajoukkueen majapaikkaan Hanasaareen purkamaan omalta osaltaan leiriä.

Teemu Tyry

”Työhaalarit ja hyvä henki on päällä kisojen jälkeenkin. Hyvin nukuttu yö takana ja nyt kohden uusia haasteita. Koetusta on haettava oppia, salibandyssa meidän on tehtävä ryhmässä sekä pelaajien yksilöinä entistä enemmän ja paremmin töitä menestyäksemme”, Nykky terottaa.

Lomaa hän ei ehdi pitää ennen maaliskuun alkua, jolloin matka suuntautuu kymmeneksi päiväksi Mauritiukselle yhdessä merkkipäivää viettävän Mikaela-vaimon kanssa.
”Huhtikuussa toteutan pitkäaikaisen haaveeni. Matkustan Augusta Nationalille seuraamaan ja hakemaan oppia The Mastersiin osallistuvilta maailmantähdiltä.” 

Vuoden valmentajan valintaan tai henkilöön Petteri Nykky ei luonnollisestikaan halua ottaa julkisesti kantaa.
”Suurimman nautinnon minä saan urheilijoiden kanssa työskentelystä, ihan arkisista asioista. Valmennettavien, yksilöiden ja joukkueiden menestykset ovat tietysti yhteisiä juhlapäiviä. Tämä vuosi oli tulosten puolelta golfissa Madden osalta loistava, muidenkin kohdalla erittäin hyvä. Salibandyssa meillä oli täydet mahdollisuudet.Pallo ei pomppinut suotuisasti, ei kyllä  ylletty ihan sille suoritustasolle jota haettiin.” 

Suomen PGA julkistaa torstain gaalassaan jäsenistönsä valinnan vuoden valmentajaksi. Petteri Nykky on ehdokkaista omassa sarjassaan, Matilda Castrén kukitetaan vuoden pelaajana.

Kotimaisen Urheilugaalan osalta jännitys eri sarjojen voittajista nousee tammikuun puolivälin lähestyessä.
Vuoden valmentajan valinnassa ennakkosuosikkia on hyvin vaikea nimetä. 

Matilda Castrénin ja salibandymaajoukkueen valmentaja Petteri Nykky lukeutunee lauantain finaalitappiosta huolimatta pääehdokkaiden joukkoon. Salibandymaajoukkkueen päävalmentajana Nykky toimi ensimäisen kerran jo 2000-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Castrenin kanssa yhteistyö käynnistyi tämän juniorivuosina.

Seuraavassa listattuna Petteri Nykyn suojattien saavutukset vuonna 2021

1. Salibandyn MM-hopea

Suomen noustua tasatulokseen 4-4 ruotsalaiset onnistuivat hiljentämään kotikatsomon kahdella mestaruuden ratkaisseella maalillaan

Suomen noustua tasatulokseen 4-4 ruotsalaiset onnistuivat hiljentämään kotikatsomon kahdella mestaruuden ratkaisseella maalillaan

Kansainvälinen salibandyliitto, Juha Hautamäki

Ruotsi kukisti lauantaina salibandyn MM-kisojen finaalissa Suomen luvuin 6-4. Hopea oli Nykyn valmentajauran toinen. 
Mestaruudet ovat vuosilta 2008, 2010 ja 2020.
Huomionarvoista on se, että 2010 vuoden joukkue valittiin myös vuoden joukkueeksi Suomessa. Vuoden valmentaja oli tuolloin hivenen yllättäen TPS:n liigajoukkueen mestaruuteen koutsannut Kai Suikkanen.
”Meillä oli  lauantaina mahdollisuutemme,  pelin tilastojen mukaan Suomen voitto oli todennäköisempää kuin Ruotsin. Itsekritiikkiin on kuitenkin aihetta valmennuksen ja pelaajien osalta. Seuraaviin kisoihin on aikaa vain 11 kuukautta ja parannettavia osioita on runsaasti”, Nykky tiedostaa.

2. Matilda Castrénin läpimurto kansainvälisillä kentillä

Matilda Castrénin uran toistaiseksi  ikimuistoisin viikko päättyi Ohiossa Solheim Cupin sankaruuteen

Matilda Castrénin uran toistaiseksi ikimuistoisin viikko päättyi Ohiossa Solheim Cupin sankaruuteen

GETTY IMAGES

Petteri Nykky on valmentanut Matilda Castrénia toistakymmentä vuotta. Päättyvän vuoden aikana Castrén teki hurjan nousun kansainväliseksi tähdeksi.

  • Hän voitti ensimmäisenä suomalaisena LPGA:n kisan Yhdysvalloissa ja sijoittui pian tämän jälkeen toiseksi.
  • Castrén täytti Ruissalossa heinäkuussa yleisön toiveet voittamalla Gant Ladies Openin. Tämä avasi hänelle ovet LET:n jäsenyyteen ja paikkaan Solheim Cupissa
  • Castrén pelasi loistavasti Solheim Cupissa voittaen kolme peliä neljästä. Kaksinpelissä kukistui Lizette Salas. Tästä ansaittu piste varmisti Euroopalle kannun säilymisen vanhalla mantereella

”Matilda tulee Suomeen alkuviikosta. Käymme huolella läpi kauden tapahtumia,  mailoihin ei kuitenkaan kosketa. Tammikuussa on tarkoitus leireillä ennen kisakauden käynnistymistä rapakon takana, todennäköisesti Floridassa.”

3. Ursula Wikströmin, Emilia Tukiaisen ja Noora Komulaisen menestykset

Ursula Wikström (vas.) ja Noora Komulainen (oik.) ylittivät heihin kohdistuneet odotukset päättyvällä kaudella

Ursula Wikström (vas.) ja Noora Komulainen (oik.) ylittivät heihin kohdistuneet odotukset päättyvällä kaudella

Teemu Tyry

Myös kaikki muut Nykyn valmentamat naispelaajat onnistuivat erinomaisesti kauden aikana.

  • Vuodesta 2003 Nykyn valmennuksessa ollut Ursula Wikström sijoittui kahdesti toiseksi LET:lla, Tourin finaalissa seitsemänneksi. Pistelistalla LET:lla pisimpään (2004-) yhtäjaksoisesti ja säännöllisesti kaikista pelaajista kilpaillut Wikström oli 17.
  • Nykyn valmennukseeen keväällä siirtynyt Emilia Tukiainen loisti haastajakiertueella ja ansaitsi paikan LET:lle vuodelle 2022
  • Äitiyslomalla ollut Noora Komulainen teki uskomattoman upean paluun Gant Ladies Openissa, sijaluvuksi tuli 15.

”Unskin (Ursula Wikström) esimerkki siitä, kuinka kokeneempikin pelaaja kykenee kehittämään osaamistaan pelin eri osa-alueilla herättää ihastusta ja kunniotusta omien harjoituskumppanien lisäksi laajalti myös LET:lla”, Nykky painottaa.

4. Miesten ja poikien golfmaajoukkueiden nostaminen A-sarjaan

Miesten ja poikien joukkueet  tekivät Petteri Nykyn (takana) johdolla sen mitä niiltä odotettiin..

Miesten ja poikien joukkueet tekivät Petteri Nykyn (takana) johdolla sen mitä niiltä odotettiin..

Golfliitto

Golfliiton miesten ja poikajuniorien valmennuksesta vastaava Nykky toimi EM-kisojen B-sarjassa molempien maajoukkueiden koutsina näiden voittaessa lohkonsa. Tämä toi paikan 16:n Euroopan parhaan maan joukkoon A-sarjaan.

”Se oli hieno ja merkitykseltään suuri retki Tallinnaan, Estonian Golf & Country Clubille. Voitot omissa lohkoissa toivat itseluottamusta, kasvattivat yhteishenkeä ja antavat mahdollisuuden nostaa rimaa tulevan kauden tavoitteita joukkueena ja yksilöina aseteltaessa.”

Etsi luettavaa