Hyppää sisältöön

Peter Puhakka: ”Pro-tapahtumat pitäisi olla niin viihdyttäviä, että katsojat löytävät paikalle”

Peter Puhakka on tehnyt ammattinsa golfilla ja yhteistyösopimuksilla

GoGolf on ollut mukana järjestämässä tämän vuoden aikana kahta pro-kilpailua. Kurk Golf Masters oli suuren mittaluokan tapahtuma maanantai-illassa. Luukissa pelattiin samalla formaatilla – yhteinen tekijä on ollut iloinen ja yhteisöllinen ilmapiiri.

Golf on lajina edelleen hidastempoinen ja katsojien mielestä kovin pitkävetinen. Tapahtumat alkavat todenteolla (ainakin suurimman osan katsojien mielestä) vasta sunnuntaina kun pelataan kisan voitosta. Kaikki ennen sitä on enemmän tai vähemmän asetelmien luomista. 

Parhaan pelaajan määrittäminen vaatiikin usein neljä kierrosta golfia. Tasaisessa lajissa 72 reiän lyöntipelikin tarjoaa viikoittain suuria yllätyksiä. Paras pelaaja määräytyykin maailmanlistan perusteella pitkän aikajakson menestyksen myötä. 

Normaalia lyöntipeliä ei ole mitään syytä heittää roskakoriin, sillä se on ja pysyy golfin yleisenä pelimuotona. Suomessa käytävissä kisoissa tulisi kuitenkin harkita hyvin tarkkaan mikä on tavoitetila kotimaisten kisojen järjestämisessä. 

Niin kauan kuin Finnish Tourilta ei tarjota pisteitä Nordic Leagueen, ei maailmanlistalle tai muita suoria etenemismahdollisuuksia on syytä kysyä miksi pelataan 54 reiän lyöntipeliä? Yleisöä kisoissa ei ole koskaan omia valmentajia, korkeintaan sukulaisia lukuunottamatta. Finnish Tourin ”virallinen katsojakin” on tainnut siirtyä muiden ilmaistapahtumien pariin. 

Ammattilaispelajaat käyttävät Suomen kisoja lähinnä tulonlähteinään, jonka rahoittavat tällä hetkellä muut pelaajat, eivät niinkään sponsorit. Finnish Tourin lisäksi tuloja hankitaan erinäisistä pro-ameista ja kutsukisoista, joissa yritykset tai golfin kummisedät laittavat rahaa pottiin. 

Loistava esimerkki on tällä viikolla käytävä Kivitippu Pro-Am, joka on toiminut jo vuosikymmenten ajan legendaarisena yhteenkokoontumisena kotimaisille ammattilaisille – nämä ovat kotimaisten pro-pelaajien henkireikä. 

Peter Puhakka ja Ossi Mikkola pelasivat 15 alle parin ja voittivat Luukki Skins Gamesin

Peter Puhakka ja Ossi Mikkola pelasivat 15 alle parin ja voittivat Luukki Skins Gamesin

”Nopeampia ja viihdyttävämpiä kisoja – se voisi tuoda oikeanlaista näkyvyyttä”

Peter Puhakka on ollut golfammattilainen jo yli viiden vuoden ajan. Mies tuli monelle tunnetuksi GoGolfin RoadTrip -ohjelmista ja sittemmin hän on 75 prosenttisesti tehnyt elantonsa golfia pelaamalla ja yhteistyösopimuksia solmimalla. Monella mittarilla voisi sanoa, että kovalla työllä. 

Puhis ei koskaan saanut mitään helpolla, sillä ammattilaiseksi siirryttyään hänen verkostonsa olivat vielä kohtalaisen kapeat. Tavalla tai toisella supliikki mies on onnistunut käärimään itselleen elannon. 

”Mulla ei rehellisesti ollut sellaisia saavutuksia esitellä, että sponsorit olisivat tulleet ovelle koputtamaan. Joku sanoi joskus, että keltaiset sivut käteen ja soittelemaan, mutta sillä tavalla en usko kenenkään saaneen koskaan yhtään yhteistyösopimusta solmittua”, Puhis täräyttää. 

Tärkeimpänä asiana Puhakka pitää ehdottomasti oikeiden suhteiden ja siteiden solmimista. 

”Kyllä voin sanoa, että kaikki tukipiirissäni ovat muodostuneet jopa hyviksi ystäviksi. Kyllä siinä saa itse olla todella aktiivinen ja soitella, kysyä kuulumisia, käydä pelaamassa ja pitää suhteet kunnossa. Ainoa puhelu ei voi olla vuoden päätteeksi kun kysytään, että löytyisikö sponssia myös tulevalle kaudelle”, Puhakka kertoo. 

Puhis osaa hommansa hyvin ja on tyyppinä sen verran mukava, että sponssit ovat säilyneet ja uusiakin on löytynyt. Pelillisesti rahaa kertyy kassaan Finnish Toureista ja erinäisistä pro-am tapahtumista. Tapahtumat voisivat myös Puhiksen(kin) mielestä hypätä askeleen kohti nykypäivää. 

”Tottakai on kiva pelata myös 54 reiän lyöntipelikisoja, mutta pitäisi aina muistaa kenelle tätä hommaa tehdään. Ei kisa voi olla kovin kiinnostava jos kukaan ei käy sitä katsomassa. Urheilu on loppujenlopuksi viihdettä ja jos me saamme katsojia paikalle, niin silloin todennäköisesti myös sponsorit seuraavat. Mielestäni näitä yhden illan tapahtumia voisi järjestää enemmän, joissa pelataan erilaisia pelimuotoja hauskalla meiningillä. Ollut tosi piristävää nähdä myös katsojia kentällä erityisesti Kurkissa ja Luukissa”, Puhis jatkaa. 

Puhakka ja Ossi Mikkola voittivat Luukki Skins Gamesit ja nappasivat mukavan pikkubonarin muiden ammattilaisten selkänahoista. 

”Toivottavasti joskus saadaan tällainen kiertue käyntiin. Ei tarvitse olla kuin yhden illan tapahtumia, hyvä tunnelma katsojien ja pelaajien välille. Ehkä sellainen pikkushow pystyyn joka oli Kurkissa, niin luulen, että siinä on konsepti yleisöäkin kiinnostaviin tapahtumiin. Laitetaan rangelle vaikka joku avoin klinikka ja katsojakilpailut päälle niin saadaan yhdistettyä harrastajat ja kisapelaajat”, Puhis miettii. 

Työtä ei kuitenkaan kannata pelätä vaikka suurin osa elannosta tulee golfista. 

”Tällä hetkellä olen itseasiassa maalaamassa taloa. Ei sitä auta kuin painaa kovaa hommia myös golfin ulkopuolella. Huomenna tie käy taas kohti kisoja kun matka vie Kivitippu Pro-amia kohden!” 

Etsi luettavaa