Hyppää sisältöön

Perusta lyöntien pituudet eri mailoilla keskiarvoon, äläkä ennätyksiin

Alkukaudesta kannattaa laittaa ylös lyöntien pituudet eri mailoilla, jotta päätös mailavalinnasta pohjautuu tietoon.

Kauden alussa kannattaa käyttää tunti aikaa esimerkiksi lyöntipituuksien selvittämiseen eri mailoilla. Dataa lyöntipituuksista on mahdollista kerryttää myös pelin aikana erilaisin apuvälinein. Tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa vaan parantaa tulosta.

Pituuden kontrollointi on vaativa taito. Alamäki, pallo uponnut raffiin, takana sijaitsevalle lipulle 188 metriä, bunkkerin yli 168 metriä. Kevyt myötätuuli. Jos pallo lähtee hyvin, ei se pysähdy kovinkaan nopeasti pallon makuun, lentokaaren muodon ja myötätuulen vuoksi.

Olosuhteiden asettamat vaatimukset tekevät jo itsessään vaativan tehtävän entistä mielenkiintoisemmaksi.

Kaiken a ja o on se, että tiedät lyöntien pituudet normaaleissa olosuhteissa. Tämän jälkeen tietoa on osattava soveltaa erilaisia olosuhteissa.

Pohjaa päätös mailavalinnasta tietoon omien lyöntien mahdollisimman tarkasta pituudesta ja vallitsevista olosuhteista.

Kerää ja tallenna informaatiota 

Pelaajan henkilökohtaiset lyöntien pituudet perustuvat keskiarvoihin, ei ennätyksiin. Pelin aikana kerättävä informaatio on konkreettista tietoa kentällä käytettävän lyöntinopeuden myötä.

Siinä missä tour-ammattilaisten caddiet kirjaavat lyöntien mittoja ylös voi klubipelaaja hyödyntää teknologiaa. Tarjolla on erilaisia sijaintiin perustuvia apuvälineitä. Kelloissa olevat apit tai gripin päähän kiinnitettäviä Arccos-tunnistin ovat erinomaisia apuvälineitä datan keräämiseen. Näiden yhdistäminen etäisyyskiikarin kanssa antavat toimivan kokonaisuuden omien lyöntipituuksien oppimiseen.

Kauden alussa kannattaa lyödä esimerkiksi Trackmaniin lyöntien pituudet. KUVA: Trackman

Myös Trackman on oiva apuväline lyöntipituuksien kartoitukseen. Pelipallolla tehty tunnin lyöntiharjoitus pelikauden alussa antaa hyvää suuntaa tämän hetken lyöntisi tilasta.  

Optimoi mailasettisi täydentämään pelin tarpeita 

Erilaiset lyöntitekniikat vaikuttavat lyöntikaaren korkeuteen ja lyönnin pituuteen. Kuvissa eri korkuiset 50 metrin lyönnit.

Pelatessa käytettävien 14 mailan tulisi kattaa mahdollisimman hyvin eri tilanteiden tarpeet. Näin myös pituuksien osalta. Tarkista mailojen nostokulmat vähintään kerran vuodessa. Yritä välttää kahden eri mailan samoja lyöntipituuksia.  

Mittoihin vaikuttaa toki myös peliolosuhteet. Lämpötila, tuuli ja kosteus ovat yllättävän suuria muuttujia, joiden ymmärtäminen helpottuu, kun tiedät omat lyöntimittasi normaaleissa olosuhteissa.

Mailanpään nopeus on mitä on. Oleellista on, että pystyt kontrolloimaan nopeutta eri tilanteissa ja pitämään pallon lähtönopeuden optimina. Pallon nopeuteen ja lentokaaren muotoon vaikuttaa suuresti mailan nostokulma osumahetkellä (dynaaminen loft) ja osuman teho (smash factor). Ne vaikuttavat lentoradan muotoon.

Keskustele näistä muuttujista valmentajan tai asiantuntevan fittaajan kanssa, niin varmistat sen, että pelaaja, svingi ja välineet ovat valmiina alkavaan kauteen.  

Nyt on aika kartuttaa pelaamiseen liittyviä taitoja

Kevään opetusartikkeleissaan GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen keskittyy pelinomaisuuteen ja erilaisten tilanteiden selvittämiseen golfkentällä. Jutuissa perehdytään muun muassa erikoislyönteihin ja siihen, miten opit pelaamaan paremmin.

Opetusartikkelien lisäksi tällaisiin haasteisiin paneudutaan myös GoGolf-valmennuksen Skoorauskursseilla, joista löydät lisätietoa osoitteessa golfvalmennus.fi

Tuloksentekoa kehittäviä kursseja on ohjelmassa koko kesän ajan.

Kuvauspaikka: The King and Prince Golf Club, Saint Simons Island GA.

Etsi luettavaa