Pelimies Puolasta – Adrian Meronk vakuuttava mestari Irish Openissa

Adrian Meronk näytti omaavansa tarvittavaa kovuutta DP World Tourilla voittamiseen. KUVA: GETTY IMAGES

29-vuotiaan Meronkin henkinen kantti ja osaaminen toivat Mount Juliet Estatesin kentällä loppureiíllä makoisan voiton, joka on Puolan ensimmäinen pääkiertueella.

Tulihan se sieltä lopulta. Ensimmäinen puolalaisen goflarin saavuttama ykköstila Euroopan pääkiertueella.

Näin voidaan kommentoida Adrian Meronkin voittoon päättynyttä esitystä sunnuntaina kierroksella, jossa hän hyvin odotetusti menetti jo alkuvaiheilla johtonsa pelattuaan viimeisessä parissa.

Edellä menneet heittivät kovilla tuloksillaan haasteen, johon hän kykeni vastaamaan kentän neljällä viimeisellä reiällä.

Meronk tiesi Ryan Foxin (-17) lopputuloksen vaativan kaksi alle pelaamista. Puolalainen teki tarvittavat birdiet jo väylillä 15 ja 16.

Aggressiivinen pelitapa toi vielä seuraavalla, par-viitosella voiton käytännössä kruunanneen eaglen.

197-senttinen Meronk lennätti avauksellaan draivin rautaseiskan päähän. Lähestyminen päätyi vajaaseen kahdeksaan metriin, josta Meronk antoi putterinsa puhua.

Viimeisellä väylälläkään hän ei kolmen lyönnin johdossa jarrutellut, vaan löi draiverilla tilanteessa, jossa tiesi tuplabogin riittävän voittoon.

Meronk teki varman parin ja voitti kolmella lyönnillä.

”Uskomattoman upea tunne. Olen ollut niin monta kertaa lähellä voittoa. Saavutin sen ensimmäisenä puolalaisena, vieläpä maassa jossa on pitkät perinteet ja valtava yleisömäärä”, Meronk iloitsi TV-haastattelussa.

”Tämä on yksi tärkeä vaihe urallani”, Meronk jatkoi viitaten siihen, että hänellä on perustellusti tulevaisuutensa osalta tavoitteet korkealla.

Palkintorahoja Meronk kuittasi 974 000 euroa, DP World Tourin pistelistalla alkukaudesta mainiosti pelannut puolalainen nousi seitsemänneksi.

Maailmanlistalla hän on maanantain jälkeen jo tukevasti sadan joukossa.

The Openiin Meronk oli saanut paikan jo Hollannin kisan kolmannesta tilastaan, vieläpä ensimmäistä kertaa, joten elämä on mallillaan.

Ainesta isojen kisojen menestyjäksi

Meronk onnistui läpi viikon erinomaisesti avauksissaan (8.)

Lähestymisissään hän oli Strokes Gained -tilastossa 1,15 lyöntiä plussan puolessa sijalla 21.

Viheriön ympäristössäkin puolalainen oli keskivertopelaajaa hivenen ketterämpi (+0,16).

Syvän vaikutuksen teki puttaaminen. Kierrosta kohden hän voitti keskivertopelaajaa 1,94 lyöntiä kierrosta kohden ollen tilaston kakkonen.

Useissa aiemmissa kisoissa, joissa hän on jäänyt lopulta nuolemaan voiton suhteen näppejään, lyhyissä puteissa tilanne on karannut käsistä.

Irlannissa tämä osanen oli rautaa myös sunnuntain ratkaisevilla hetkillä.

Pitkälle lyövä peloton puolalainen oli siis sijoittunut ennen voittoaan 2,5 vuoden aikana jo 13 kertaa kymmenen joukkoon.

Voitto vahvistaa sitä uskomusta, että Adrian Meronkista voi jo syyskaudella nousta DP World Tourille iso profiilipelaaja.

Ryan Foxin (64-73-70-64,-17) peli kulki laidasta toiseen. Uuden-Seelannin voimapesä kipusi kisan kakkoseksi ja pistelistan neljänneksi.

Kertauksen vuoksi Foxin keväästä ja kesästä. Ennen helmikuun voittoaan Ras al Khaimahissa hän oli maailmanlistalla sijaluvulla, joka oli reilusti päälle 200:n.

Sen jälkeen on plakkariin tullut voitto, kaksi kakkostilaa ja kolmas sija.

Irlannnin kakkostilan avulla hän saattaa maanantaina olla jo 50:n joukossa.

Menestyjille tarjolla olleet kolme paikkaa The Openiin saivat neljättä sijaa jakaneet John Catlin, David Law ja Fabrizio Zanotti tuloksella -15.

Sami Välimäki valmentajan oppiin maanantaina

Saksan kisassa neljänneksi sijoittunut Sami Välimäki (68-73-74-66,-7) jatkoi Irlannissa kahtena päivänä neljästä hyviä esityksiään jääden sunnuntaina vain kaksi lyöntiä päivän parhaasta tuloksesta.

Lopulliiseksi sijoitukseksi tuli 30:s. Ennen viimeistä kierrosta hän oli 70. Pirkkalalainen napsi palkintorahaa 45 863 euroa.

Loistava kierros kannatti myös taloudellisesti. Lauantaina sijoitus (70.) lupasi 9 300 euron tienestejä, jotka Välimäki siis viisinkertaisti sunnuntaina.

Pistelistan sijoitus paranee kymmenellä ja on 89.

”Oli mukava päivä. Peli kulki. Kaksi hyvää kierrosta, kaksi huonoa. Putti ohjaili tulosta tässä kisassa hyvin paljon. Väliin kulki, sitten taas ei”, hän summaili kuitenkin suhteellisen tyytyväisen oloisena.

Kisaturnee jatkuu kolmatta viikkoa Skotlannissa, jonne Välimäki lentää maanantaiaamuna.

”Valmentaja Liam Jamesin kanssa treenaamme heti Skotlantiin saapumisen jälkeen. Tiistaina on vuorossa peliä kentällä, keskiviikkona sinne ei pro-amin takia mahdu. Silloin otetaan vähän kevyemmin akkuja ladaten.”

”Sillä mielellä Scottish Openiin kyllä mennään, että saisi hyvän pelin aikaiseksi, ja pääsisi kisaamaan kolmesta viimeisestä paikasta The Openiin”, Välimäki kertoi kisaviikkonsa tavoitteen.

Mikko Korhonen (-6) teki hänkin pientä nousua sunnuntaina ja oli lyönnin Välimäelle hävinneenä 37.

”Tänään oli ihan hyvä päivä. Kiva oli lopettaa hyvää kierrokseen eilisen heikon päivän jälkeen. Olin taas pelin päällä ja tein hyviä ratkaisuja.”

”OK viikko taas, mutta tietenkin eilinen harmittaa. Hieno kilpailu ja tapahtuma, mahtava yleisö täällä Irlannissa”, Korhonen kertoi tiedotteessaan

Korhonen pelasi Irlannissa yhdeksännen peräkkäisen kilpailun, jossa onnistui pääsemään kahdelle viimeiselle kierrokselle. Tässä jaksossa hän on koonnut kaksi top 10 -sijoitusta.

Näistä jälkimmäinen tuli toukokuussa British Masterissa, jonka kahdeksas tila on Korhosen kauden paras sijoitus.

Tapio Pulkkanen (par) pääsi viimeisellä tuloksella jatkoon, eikä viikonloppuna kyennyt tekemään nousua. Sijoitukseksi tuli 74.