Hyppää sisältöön

Pelaatko par 4 -reiät tunteella vai järjellä?

Par 4 -reiät ovat tuloksen kannalta ratkaisevassa roolissa, koska niitä sisältyy eniten kentän kierrokseen. PGA Tourilla par 4 -reikien keskiarvo on 4,04.

Par 4 -reikien pituus voi vaihdella merkittävästi, mikä tekee niistä erityisen mielenkiintoisia pelitaktiikan näkökulmasta. Erityisen mieleenpainuvia reikiä ovat lyhyet par 4 -reiät.

Kukapa ei muistaisi Belfryn lyhyttä kymppireikää, joka jäi Ryder Cupin historiaan, tai kotimaisista kentistä Talin viittätoista. Molemmat reiät ovat kentän mielenkiintoisimpia väyliä. Pitkillä par 4 -rei’illä hyvä pallonlyöminen nousee arvoon arvaamattomaan. Niillä pelistrategia riippuu lyöntipituudesta ja pelitaidoista. Hyville pelaajille griiniosumien lukumäärä on tärkeää, jotta birdietä pääsee ylipäätään yrittämään. 

Lyhyet par 4 -reiät

Pientä riskiä sisältävät lyhyet par 4 -reiät tuovat ehdottomasti mielenkiintoa peliin. 

Riskin ottamalla ne tarjoavat mahdollisuuden birdieen. Muista kuitenkin riskin ottaessasi luottaa ratkaisuun 100-prosenttisesti. Sellaisilla lyhyillä par 4 -rei’illä, joissa ei ole vaarallisia esteitä, kannattaa draivata mahdollisimman lähelle reikää.

Parhaat tulokset tulevat yleensä lähietäisyydeltä. Toki poikkeuksiakin löytyy. Jos lipun paikka on heti bunkkerin takana. Pysäyttääkseen pallon tarvitaan spinniä, joka on suurempi lyötäessä kauempaa kovemmalla mailanpään nopeudella. 

Jos griinin ympärillä on esteitä, vaihda avausmailaa tai pelilinjaa konservatiivisemmaksi. Lähtökohtaisesti bogia huonompaa tulosta ei saa tehdä.

Jos esteitä on molemmin puolin, pelaa ehdottomasti välilyönnin kautta. Muista valita lay upissa selkeä kohde ja hyvät rutiinit. Pelaa itselle vahvaan pituuteen ja siirrä vastuu lähestymislyönnille. On järkevää olla konservatiivinen tiiltä ja aggressiivinen lyhyessä lähestymisessä. Jos par 4 -reikä on lyhyt ja griinin vieressä puro erottaa griinin väylästä ja veteen mennessään jää jäljelle helppo chippi, riskinotto kannattaa.

Varmista, että draivin ilmalento riittää hyvällä lyönnillä kohteeseen ja anna palaa. 

Pitkät par 4 -reiät

Pitkä par 4 -reiät ovat usein par-väyliä. Vaikka järjenkäyttö johtaa usein parempiin tuloksiin kuin pelkällä tunteella eläminen, on syytä luottaa myös intuitioon. Kun elät järkevästi tilanteessa, on usein ensimmäinen ajatus se oikea ratkaisu taitotasollesi. 

Päätä tiiauspaikalla lähestymislyönnin strategia. Siihen toki vaikuttavat jäljelle jäänyt matka ja lähestymisen suunta kyseiselle lipunpaikalle. Tämän jälkeen etene ajatuksissasi lyönti kerrallaan tiiltä griinille. Säilytä lyönnin rytmi siitäkin huolimatta, että väylä on todella pitkä.

Yliyrittäminen johtaa usein vain epäonnistumisiin. Kun pelaaja on kovassa kunnossa, voi pelata 5 metrin turvapuolelle ja kun taas epäröit lyöntisi tarkkuutta, on syytä ottaa kokonainen griini kohteeksi.

Griiniosumaa pelattaessa harvoin häviää mitään ja jälleen kerran annnat itsellesi mahdollisuuden vaikka birdieen. 

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Kuvauspaikka: Camiral Golf & Wellness Resort, Espanja

Etsi luettavaa