Hyppää sisältöön

Pelaako Bryson DeChambeau golfia sääntöjenvastaisesti?

Maailmanlistan vitonen ottaa itselleen oikeuden käyttää yli minuutin lähes jokaiseen lyöntiin

Bryson DeChambeau purjehti lähes virheettömällä esityksellä komeaan seitsemän lyönnin voittoon Dubai Desert Classicissa. Golfin säännöt nousivat taas puheenaiheeksi, mutta ei Brysonin valmistautumisaikojen takia.

European Tour sai mieluisan visiitin USA:sta kun lajin salaisuuksia selvittävä Bryson DeChambeau pisti shown pystyyn. 25-vuotias spekuloi pitkin viikkoa mailavalintoja, mittoja ja viheriötä caddiensa kanssa perusteellisesti. 

Viimeisellä kierroksella kun kameraryhmät seurasivat lähes ainoastaan Brysonin ja pelikaveri Haotong Lin otteita, turhautui moni katsoja Brysonin ylipitkiin rutiineihin. Kerta toisensa jälkeen hän käytti yksittäisiin putteihinsa noin puolitoista minuuttia, kun säännöt sallivat vain puolet tästä ajasta. 

Golfin säännöissä ei ole tulkintaa, jossa hitaasta ajasta annettaisiin suoraan rangaistus. Tuomarin täytyy ensin huomauttaa pelaajaa ja kertoa tämän olevan aikatarkkailussa ennen kuin rangaistuslyöntejä voidaan antaa. Kärkipari pysyi kohtalaisen hyvin edessä olevien Ernie Elsin ja Matt Wallacen perässä, joten aikatarkkailuun heitä ei laitettu. 

Lyönti toisensa jälkeen Bryson aloitti caddiensa kanssa dialogin, jossa käytiin läpi mitä tarkempia laskutoimituksia etäisyydestä tuuleen, ylämäestä ilmanpaineeseen. Viheriöillä tuntui, että Bryson tutki kärjistetysti jokaisen ruohonkorren, vaikka voitto oli ratkennut jo aikaa sitten. 

DeChambeaun esimerkki on tavallaan rohkaisevaa, tavallaan vaarallista. Yhdysvaltalainen herättää täysin uudenlaista tietoisuutta lajista, mutta samalla tartuttaa rutiinejaan ja toimintatapojaan miljooniin klubipelaajiin ympäri maailman. 

Niin kauan kuin tuomarit eivät puutu yli minuutin laskutoimituksiin ennen jokaista lyöntiä, aikoo Bryson jatkaa valitsemallaan tiellä. Kun mies pääsee pallon päälle, ei aikaa kulu sen enempää kuin muillakaan. Kuuluuko lajin luonteeseen tai sääntöihin oikeus tutkia jokaista lyöntiä näin perusteellisesti? Shot Clock Mastersiin osallistuminen tuskin kuuluu lähitulevaisuudessa Brysonin suunnitelmiin.

Idea ei ole, ettei Bryson saisi tutkia kaikkea tarvitsemaansa dataa – se pitäisi vain pystyä tutkimaan sääntöjen sallimassa aikarajassa. Ongelmaksi muodostuu se, että niin kauan kuin asiaan ei puututa, ottaa hullu tiedemies mielellään selvää jokaisesta lyönnistä entistä tarkempia yksityiskohtia. 

Kiertueen hitaimpiin pelaajiin kuuluva maailmanlistan vitonen pelaa osittain siis golfia sääntöjenvastaisesti. Samaan aikaan hän tekee mahtavaa ja lajia edistävää tutkimustyötä vaikean lajin salaisuuksien selvittämiseksi. 

Alla videolla Brysonin putti väylältä 12 finaalikierrokselta. Valmistautuminen perus kymmenmetriseen kesti vaivaiset kaksi minuuttia ja 12 sekuntia. Se on 92 sekuntia enemmän kuin säännöt sallivat. 

 

Etsi luettavaa