Hyppää sisältöön

Pelaa alle parin: Pidä lyönnin suunta neutraalina

Tiedätkö, mitä tarkoittaa plane ja miksi sillä pysyminen ja neutraali lyönnin suunta ovat asioita, joihin kannattaa pyrkiä? Jos et, lue tämä juttu ja katso artikkelikuvan paikalta löytyvä video.

Pelaatko yhtä sivukierrettä vai taitatko palloa molempiin suuntiin tilanteen mukaan? Kyky lyödä kierre molempiin suuntiin monipuolistaa peliä ja antaa vaihtoehtoja esimerkiksi sivutuulen hallintaan. Lyömällä kierteen esteestä poispäin pelaat esteen pois pelistä. 

Molemminpuolisten kierteiden hallinta vaatii yleensä neutraalin mailan kulkusuunnan ns. stocklyönnissä eli itselle tyypillisessä lyönnissä. Kun clubpath eli mailan kulkusuunta palloon liikkuu +1:n ja -1:n asteen välillä ja sivukierre on alle 5 metriä, voidaan lyöntiä kutsua neutraaliksi.

Lisäksi maila kulkee svingin eri vaiheissa parin asteen sisällä planen kulmasta.  

Näin sen tulisi olla. Maila lähestyy planea pitkin varren tullessa olkapään kohdalta ja vaakatasossa varsi osoittaa kohdelinjan suuntaisesti.

MAINOS

Oletko päättänyt olla parempi golfari ensi kaudella?

Varaa paikka GoGolf-valmennuksen suosituilta talvikursseilta – ja nautit pelamisesta ensi kesänä aiempaa enemmän.

Pysy planella puoliväliin

Useilla pelaajilla mailan lapa kiertyy merkittävästi downsvingin alussa taakse. Tämä varren putoaminen aiheuttaa samalla sen, että lapa on avoimempi kohteeseen nähden. Yleisimmät syyt mailan putoamiseen planen sisäpuolelle downsvingin alkuvaiheessa ovat:

  • Aktiivinen alavartalon toiminta
  • Hartiaplanen muutos suunanvaihdon jälkeen
  • Käsivarsien kiertyminen flätiksi
  • Aikainen supinaatio
Vasemman käsivarren jääminen taakse ja oikean kyynärpään liiallinen kiertyminen eteenpäin aiheuttavat liian flätin downsvingin.
Liian voimakas lag eli rannakulman pienentyminen downsvingin alussa johtaa mailan putoamiseen pelaajan taakse.

Harjoittele downsvingin ylempää puoliskoa kontrolloimalla mailan varren, vasemman käsivarren ja hartialinjan muodostamaa terävää ”U”-kirjainta. Pidä liike dynaamisena mutta siivoa kaikki ylimääräiset liikesuunnat pois. 

Oikea jalka takana -harjoite

Oikea jalka taakse, kaksi pumppua ja lyönti.

Aseta oikea jalka reilusti taakse ja pidä painopiste tasaisesti vasemman jalan varassa. Tee muutama pumppuliike ja lyö palloa. Oikean jalan asennon vuoksi painopiste ei voi painua taakse, kämmenet liikkuvat pystympää kehää kohti osumaa.

Kämmenet vasemmalle osuma-alueella

Kämmenten liikkeen tulee olla symmetrisesti kaareva osuma-alueella, kuten vartalon kierronkin.

Käsien liikesuunta vasemmalle alkaa jo ennen osumaa, mutta ranteiden kulma ja mailan hiljattainen vapautuminen pitävät mailan vielä pitkään kohdelinjan suuntaisena.

Käsien matala vasemmalle suuntautuva liikesuunta myös vähentää ranteiden ja käsivarsien liiallista toimintaa lisäten lavan kontrollia. 

Sergia Garcia (oik.) läpiviennissä. Kuvassa lyöntilinjan takaa näkyy käsien liike vasemmalle ja lavan pysyminen suorassa kulmassa rintekehään nähden. KUVA: ANDREW RICE

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Kuvauspaikka: Vuosaari Links, Helsinki

Etsi luettavaa