Hyppää sisältöön

Pelaa alle parin: Onko myytti yhdestä svingistä totta vai tarua?

Usein kuulee sanonnan, jossa peliä halutaan yksinkertaistaa: golfissa on vain yksi svingi. Tässä jutussa puramme tätä myyttiä ja selvitämme, pitääkö sanonta paikkansa. 

Golfkierroksen aikana pelaaja tarvitsee useita erityyppisiä lyöntejä. Pelaamisessa onkin kyse tilanneosaamisesta eli siitä, miten pallo saadaan siirrettyä reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä. Tähän tarvitaan pitkiä avauksia, tarkkoja oikean mittaisia lähestymisiä ja hyvää lähipeliä.

Erityyppisten mailojen välillä on erilaiset tavoitteet. Tältä pohjalta setin mailat voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan:

  1. Draiverin tarkoituksesta on saada ensisijaisesti mittaa avauslyöntiin.
  2. Keskirautojen tarkoituksena on hallita sivusuunnan tarkkuutta ja lyönnin pituutta.
  3. Lyhyiden rautojen tarkoituksena on lyödä erittäin tarkasti pituuden ja sivusuunnan puolesta halliten lentoradan lisäksi pallon reagointia alastulossa.

Pelaa alle -opetusartikkelit tarjoavat perustietoa pelin eri osa-alueiden kehittämiseen. Sisältö on laadittu kullekin taitotasolle soveltuvalla tavalla aina jutussa käytettyä terminologiaa myöten. Artikkelit toteutetaan yhteistyössä Hondan kanssa.

Yllämainittujen kolmen erilaisen lyönnin tarpeet eroavat myös voimantuotollisesti.

Pidemmillä mailoilla tarvitaan vauhtia hyödyntäen voimantuottojärjestelmiä, jolloin svingissä käytettävät kehon liikkeet tähtäävät maksimaaliseen voiman tuottoon kuitenkin tasapaino säilyttäen.

Lyhyitä rautoja kontrolloidaan enemmän käsillä. Tällä tavoitellaan pallon lentoradan suoruutta, pituuskontrollia ja pallon reagointia halutulla tavalla laskeutumisen jälkeen.

Rautaseiskaa nostavammilla mailoilla friction eli osuman kitka nousee merkittävään rooliin pituuden hallinnassa. 

Lyhyiden rautojen tekniikan erot

Kun maila osuu palloon, se litistyy. Raudoilla lyödään alaspäin, jolloin osumakohta lavassa on sen alaosa. Kun nostava maila osuu palloon, se pyrkii litistyessään siirtymään ylöspäin. Mitä vähemmän tätä siirtymää on, sitä matalampi lentoradasta tulee.

Tällöin pallo lentää matalana ja siinä on sopivasti spinniä (9 000–11 000 rpm), jolloin alastullessa se ottaa yhden pompun eteenpäin ja pysähtyy.

Tähän päästään loivalla osumakulmalla ja loftin säilyessä pienenä läpi litistymisen aina pallon irtoamiseen saakka. Seuraavassa kuvattuna pääpiirteittäin lyhyen raudan svingin erot täyteen svingiin. 

Mainos

Hyvä Suomi – hopeahumussa huippualennus GoGolf Play -pelioikeuksiin

Alennuskoodilla HIIHTONIILO saat 50 € alennuksen kaikista GoGolf Play -pelioikeuksista. Tarjous ei koske Golf kuuluu kaikille -pelioikeutta. Tarjous on voimassa 6.3. saakka.

Alkuasento

  • Suora vasen kämmenselkä ja korkeammat kämmenet = vähemmän rannekulmaa
  • Kapeampi stanssi
  • Silmät enemmän pallon yläpuolella

Backsvingi

  • Passiivinen ranteiden käyttö = lyhyempi svingi
  • Painopiste pysyy enemmän pallon päällä
  • Käsivarret svingaa ylös

Osuma

  • Suora vasen ranne läpi osuman, älä vapauta mailaa
  • Ohut, suora divotti
  • Tunne pehmeä, pitkältä tuntuva osuma

Läpivienti

  • Vasen ranne jatkaa suorana
  • Kädet vartalon edessä
  • Matala ja hidas pallonlento

Mihin tällä pyritään?

Tavoitteena on aggressiivinen pelitapa. Lyhyillä raudoilla lyödään suoraan lipulle ja pyritään nostamaan birdieiden lukumäärä lähelle 50 prosenttia.

Vahva luotto tähtäyksen kautta suoraan lentorataan. Lapa lukitaan lippuun ja pallo lähetetään lipputangon linjaan. Kontrolloidut lyönnit on harjoiteltu.

Svingaa pehmeästi, anna pallon leijua hitaasti linjaa pitkin. Lyönnin pituus on 2 metrin tarkkuudella tiedossa. Pallo laskeutuu, ottaa yhden pompun ja pysähtyy. 

Yhteenveto

Kun pelaajan taidot karttuvat ja tulostaso kehittyy, myös lyöntien vaatimustaso kasvaa. Lähestymisten täytyy olla lähempänä ja birdieiden lukumäärä lisääntyä.

Helpoimmin tämä käy lyhyemmistä matkoista, eikä yksi svingi riitä tähän. Pelatakseen alle parin tarvitaan kolmea erilaista svingiä. Normaalin rautamailojen lyönnin lisäksi tarvitaan draiverin svingi, jossa ylävartalo liikkuu kohteesta poispäin tuottaen mailanpään nopeutta sekä pelkistetty lyhyiden rautojen lyönti.

Näin täydennät pelitaktiikkaasi kentän mukaisesti aggressiivisten ja konservatiivisten lähestymislyöntien mukaan. 

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

MAINOS. Tule Timo Karvisen SAM PuttLab -klinikalle perjantaina 17.3.2023 klo 9-16. Klinikan kesto 45 min / oppilas. Varaa aika >>.

Etsi luettavaa