Hyppää sisältöön

Pelaa alle 90: Puttaa griinin ulkopuolelta aina kun mahdollista

Kun pallo makaa väylällä viheriöllä on paljon muotoja, kannattaa todennäköisemmin putata kuin chipata.

Kun pallo makaa griinin ulkopuolella lähellä sen reunaa, tulisi putin olla aina ensimmäinen vaihtoehto.

Kuuluisa golfsanonta menee näin: It’s not how, but how many. Kyse ei siis ole tyylistä vaan tuloksesta. Jos useat maailmanhuiput puttaavat griinin ulkopuolelta, niin mikset sinäkin?

Totta kai valittavaan lyöntiin vaikuttavat olosuhteet ja lyötävä matka. Pitkästä matkasta voi olla luonnollisempaa chipata. Jos chippi yksinkertaistaa lyöntivalikoimaa, niin sitä tulee käyttää. 

Totuus on kuitenkin se, että yleisemmin huono putti on parempi kuin huono chippi.

Kun chipin pudotusalue on sivurinteessä, on hyvä syy putata griinin ulkopuolelta.

Pelaa alle -opetusartikkelit tarjoavat perustietoa pelin eri osa-alueiden kehittämiseen. Sisältö on laadittu kullekin taitotasolle soveltuvalla tavalla aina jutussa käytettyä terminologiaa myöten. Artikkelit toteutetaan yhteistyössä Hondan kanssa.

Kiihdytys ylävartalosta

Vältä liian pitkää liikettä, kun puttaat griinin ulkopuolelta.

Kun puttaat viheriön ulkopuolelta, on puhdas osuma tärkeää etäisyyden hallinnan kannalta. Puhdas osuma mahdollistuu lyhyen ja riittävän napakan liikkeen myötä.

Laita pallon paikka muutama sentti normaalia edemmäs varmistaaksesi yläkierteen synnyn. Tee vauhdikas liike myös rintakehästä, jotta puttiliikkeen ei tarvitse olla liian pitkä.

Nyrkki rintakehällä on oiva harjoite synkronoimaan käsivarsien ja hartioiden liikettä.

Pallon makuu ratkaisee

Kun pallo makaa hyvin ruohon päällä, on pallon hyvä rullaus varmaa. Ajattele tällöin, että griinin ulkopuolinen osa vastaa hidasta griiniä, kun arvioit vauhtia. Jos pallo makaa alamäessä, toimii sama periaate ajatella vauhtia.

Sen sijaan ylämäessä ruohon pituus ja lyötävä matka ratkaisevat parhaan lyöntitavan. Jos pallo makaa raffissa, kannattaa putin sijaan chipata.

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Kuvauspaikka: Vuosaari Links, Helsinki

Etsi luettavaa