Hyppää sisältöön

Pelaa alle 90: Oikea vauhti on oikeaa linjaa tärkeämpää – nämä kolme harjoitetta auttavat sinua parantamaan puttiasi

Osuman laatu vaikuttaa pallon rullaukseen putissa. Kun pelaaja lyö tasaisesti hyviä osumia, helpottuu etäisyyden arvioiminen.

Pallon vauhti on merkittävä tekijä siihen, meneekö putti reikään vai ei. Voidaan jopa sanoa, että oikea vauhti on lopulta ehkä tärkeämpää kuin oikea puttilinja.

Mutta huomioivatko pelaajat tämän harjoittelussaan ja opettajat pelaajia valmentaessaan?

Osumatarkkuutta voidaan testata esimerkiksi SAM Putting Lab -laitteistolla. Laite näyttää, mihin kohtaa lavasta pallo osuu.

Mailanpään vauhti vaikuttaa putin etäisyyskontrolliin eniten. Mutta pallon lähtövauhtiin vaikuttavat myös putterin paino, lavan teknologia (insertin materiaali, urat ja pinnan kaiverrus) sekä osuman puhtaus.

Osuma voi vaihdella sweetspotista vinoon korkeus- ja sivusuunnassa. Onneksi uusien putterien teknologinen kehitys auttaa pelaajaa lähettämään pallon paremmin matkaan, vaikka osuma ei olisikaan priimaa.

Kun putterissa on suuri MOI (Moment of Inertia) eli hitausmomentti, sitä vähemmän mailan lapa kääntyy vinoon kohdelinjasta heikon osuman takia, jolloin sivusuuntainen osumavirhe lähettää pallon parempaan linjaan. 

Asteittain muuttuva nostokulma sekä kehittynyt urateknologia lisäävät puolestaan lavan anteeksiantavuutta korkeussuunnassa ja pallo pyörii paremmin, vaikka osuma kohdistuisi lavan ala- tai yläreunaan.

Putissa pyritään siihen, että osuman jälkeen pallo lähtisi rullaamaan puhtaasti eteenpäin mahdollisimman aikaisin. Mikäli osuman energia suuntautuu liikaa eteenpäin, pallo liukuu pidemmän aikaa. Vastaavasti jos osuma suuntautuu alaspäin, pallo lähtee pomppimaan. 

Alla oleva video havainnollistaa, kuinka pallon rullaus muuttuu merkittävästi erilaisissa osumissa.

Pelaa alle -opetusartikkelit tarjoavat perustietoa pelin eri osa-alueiden kehittämiseen. Sisältö on laadittu kullekin taitotasolle soveltuvalla tavalla aina jutussa käytettyä terminologiaa myöten. Artikkelit toteutetaan yhteistyössä Hondan kanssa.

Harjoite 1: Pitkien puttien rullaus

Etsi sopiva pallon paikka stanssissa, laita peukalot pallon etureunaan eli vasempaan reunaan.

Puttaa pehmeä putti kolmella pallolla ja pyri pitämään pallo maassa kiinni koko pallon kulkeman matkan. Seuraa pallon reagointia ennen kaikkea alkavien kallistusten alkupäässä välttäen pomppimista ja pallon lentämistä. 

Harjoitteen voit katsoa jutun pääkuvan paikalta löytyvältä videolta.

Harjoite 2: Kärjellä puttaaminen

Valitse tarkasti pallon dimple tai palloon painettu merkintä, johon kohdistat osuman. Käännä putterin lapa pitkittäin ja lyö lavan kärjellä. Harjoite kehittää keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta. 

Harjoitteen voit katsoa jutun pääkuvan paikalta löytyvältä videolta.

Harjoite 3: Kapeasta portista puttaaminen

Tee kolme tiiporttia osuman ympärille. Aseta kaksi ensimmäistä tiitä puolen sentin päähän putterin kärjestä ja kannasta oletetun osumapaikan kohdalle. Sen jälkeen tee vastaavanlaiset portit 3–5 sentin päähän osumakohdasta.

Puttaa portista hakien osumaa keskelle lapaa. Mailan kulkusuunta, mahdolliset silmukat sekä tasapainon muuttuminen voivat häiritä puhdasta osumaa.

Harjoitteen voit katsoa jutun pääkuvan paikalta löytyvältä videolta. Video on kuvattu Camiral Golf & Welness Resort, Espanjassa.

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

MAINOS

Oletko päättänyt olla parempi golfari ensi kaudella?

Varaa paikka GoGolf-valmennuksen suosituilta talvikursseilta – ja nautit pelamisesta ensi kesänä aiempaa enemmän.

Etsi luettavaa