Hyppää sisältöön

Pelaa alle 90: Nämä kolme harjoitetta auttavat sinua arvioimaan putin vauhdin oikein

Putin etäisyyden hallitseminen on tärkeää paitsi upottamisen myös kolmen putin välttämisen kannalta. Tässä jutussa kerron ja jutun pääkuvan paikalla olevalla videolla näytän kolme harjoitetta, joiden avulla opit puttaamaan oikealla vauhdilla.

Putin vauhti on tarkkaa linjaakin tärkeämpi muuttuja lopputuloksen kannalta. Kun arvioit puttilinjan ja reiän takana olevan maaston muotojen vaikutusta suoritukseen, muodostat yleiskuvan pallon kulkemasta reitistä. Arvioitu reitti perustuu kuviteltuun vauhtiin.

Pinnanmuodot kääntävät palloa ja hidastavat tai kiihdyttävät vauhtia. Tähän voi pelaaja käyttää apunaan erilaisia aistejaan, kuten näkö- ja tuntoaistia. Pinnanmuodot hahmottuvat eri tavoin eri suunnista sekä erilaiseen valoon katsottuna. Lisäksi jalkojen alla tunnet maan suunnan tarkasti. 

Liian kova vauhti ”pienentää” reikää

Yli kolmen metrin puteissa, joiden upotusprosentti laskee merkittävästi, on vauhdin hallinta tärkeää.

Vauhti ratkaisee, seuraako putti luettua linjaa tai pysähtyykö se lähelle reikää eliminoiden kolmea puttia.

Vauhdin lisääntyminen kaventaa reiän kokoa eli aluetta, josta putti putoaa sisään kupin pohjalle, kuten viereisestä kuvasta voi havaita.

Kuva: Trackman Golf

Harjoite 1: Luota näkemääsi ja tunne linja

Ota kolikko ja heitä se epämääräisen etäisyyden päähän griinillä. Lue linja, jota pitkin puttaisit, jos reikä on kolikon kohdalla. Huomioi sivuttainen kallistus, ylä- ja alamäen vaikutus.

Kuvittele pallon kulkema matka piirtäen mieleesi puttilinjan. Sulje silmät ja kävele kohteeseen hahmottamaasi reittiä pysähtyen kolikolle.

Arvioi, miten hyvin tunnet linjan jalkojesi alla. Toista harjoitus erilaisilla linjoilla ylämäkeen, alamäkeen ja sivurinteisiin. 

Katso harjoite ja tarkemmat ohjeet jutun pääkuvan paikalta löytyvältä videolta.

Harjoite 2: Kolme palloa aistien varassa

Puttaa kolme palloa samaan kohteeseen.

  1. Ensimmäisen pallon aikana pidä katse kohteessa.
  2. Toinen pallo putataan silmät kiinni. Arvioi putin pituus ennen silmien avaamista perustaen arvion osumatuntumaan.
  3. Kolmas pallo putataan normaalisti.

Toista sarja neljästä viiteen kertaan eri mittaisilla ja eri tyyppisillä linjoilla. Onko joku tietty pallo aina lyhyt tai joku pallo erityisen hyvä? Arvioi, onko aisteista sinulle apua. Voisiko tästä ottaa jotain putin valmistautumiseen? Esimerkiksi harjoitussvingiin, jonka aikana katse on kohdistettu reikään.

Katso harjoite ja tarkemmat ohjeet jutun pääkuvan paikalta löytyvältä videolta.

Harjoite 3: Testaa vauhdin hallinta

Laita neljään eri suuntaan lyöntipaikat kolmen metrin välein siten, että pallot sijaitsevat kolmen, kuuden ja yhdeksän metrin päässä reiästä.

Puttaa kolme palloa jokaiselta paikalta epämääräisessä järjestyksessä. Kuinka monta saat pysähtymään reiän taakse yhden metrin päähän reiästä?

Yhteensä harjoituksen aikana putataan 36 kertaa eli yhdeksän palloa neljästä eri suunnasta. On tärkeää, että valmistaudut jokaiseen puttiin huolellisesti.

Hyvä tulos on yli kolme palloa reikään sekä 30 palloa tietylle alueelle. Tähän määrään lasketaan myös reikään menneet pallot.

Katso harjoite ja tarkemmat ohjeet jutun pääkuvan paikalta löytyvältä videolta.

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Kuvauspaikka: Camiral Golf & Wellness Resort, Espanja

Etsi luettavaa