Hyppää sisältöön

Pelaa alle 90: Kaksi pikafiksiä, jotka auttavat korjaamaan slaissin kesken pelikauden

Lavan sulkeminen jo aikaisessa vaiheessa taaksevientiä ja mailan vapaa heilahdus läpi kädet suorana auttavat tappamaan slaissia.

Haluatko slaissista eroon nopeasti vielä tämän pelikauden aikana sotkematta pahemmin lyöntiä? Siinä tapauksessa tämä juttu on sinulle.

Lyöntimuutoksia on hankala tehdä pelikauden aikana. Siksi nopeasti toimivat ratkaisut ovat usein paikallaan, kun aikaa suurille toistomäärille ei ole. Pelikauden kääntyessä loppupuolelle käytännölliset pikafiksit voivat kuitenkin kehittää peliä ilman suurta svingimuutosta.

Tässä jutussa kerron kaksivaiheisen ja helpon tavan suoristaa slaissi eli oikeakätisellä pelaajalla oikealle voimakkaasti kääntyvä kierre.

Slaissi johtuu liian avoimesta lavan asennosta osumahetkellä. Mitä aikaisemmin taakseviennin aikana lavan asentoa suljetaan, sitä varmemmin se tulee osumaan toistuvasti suljetumpana.

Kun haluat muokata pallon lentorataa, etene korjaamalla ensin lavan asento ja vasta sen jälkeen mailan kulkusuunta, jos sille on tarve.

Pelaa alle -opetusartikkelit tarjoavat perustietoa pelin eri osa-alueiden kehittämiseen. Sisältö on laadittu kullekin taitotasolle soveltuvalla tavalla aina jutussa käytettyä terminologiaa myöten. Artikkelit toteutetaan yhteistyössä Hondan kanssa.

Pikafiksi 1: Vie kädet pallon edelle

Ennen minkäänlaista muutosta liikkeessä, on syytä varmistaa otteen vahvuus. Katso, että alkuasennossa vasemman käden kaksi rystystä näkyy ja että molempien käsien peukalon ja etusormen välinen tumma viiva osoittaa kohti oikeaa olkapäätä. 

Siirrä alkuasennossa kädet selvästi pallon etupuolelle. Tämä taittaa oikean ranteen, mikä sulkee lapaa svingin aikana. Tarkista, että lyöntipinta osoittaa kevyesti alaspäin mailan varren heilahtaessa vaakatasoon.

Alla olevassa kuvaparissa on kuvattu neutraali alkuasento (vas.). Neutraalissa alkuasennossa, jossa käsivarret ja mailanvarsi muodostavat Y-kirjaimen.

Tällöin usein taakseviennin alkuvaiheessa, kun varsi on vaakatasossa maan pintaan nähden, lavan kärki osoittaa ylöspäin (oik.).

Slaissia ehkäisevässä alkuasennossa käsiä siirretään hieman kohteeseen päin (vas.), minkä ansiosta lapa kääntyy varren ollessa vaakatasossa osoittamaan hieman maata kohti (oik.).

Lyöntipinnan saa osoittamaan kevyesti alaspäin, kun taittaa oikeaa rannetta kämmenselästä.

Kun kämmenet ovat edellä, nostokulma pienenee ja lapa näyttää tummemmalta alkuasennossa.

Pikafiksi 2: Svingaa suorin käsin, kaareva osuma-alue

Alkuasennon muutoksen jälkeen harjoitellaan pallon lentokaaren muotoa.

Svingaa suorin käsin johtaen liikettä vahvalla rintakehän kierrolla. Mailan liike on kaareva pelaajan edessä liikkuen selän takaa osumaan ja takaisin vasemmalle osuman jälkeen.

Vältä liiallista käsivarsien kiertymistä ja kierrä ylävartaloa, jotta lavan asento pysyy suljettuna.

Pehmeä, lyhyt liike puhtaalla osumalla tuottaa lentoradan, jossa pallo starttaa kevyesti kohteesta oikealle ja kaartaa kohteeseen. 

Kaareva liike lähettää pallon kohteesta oikealle ja synkronoi lavan asennon vartalon kiertoon.

Puolikkaat svingit

Kun lentorata kaartaa vasemmalle suorin käsivarsin, voit pidentää liikettä. Taita oikeaa rannetta kämmenselästä taaksepäin (kohti kyynärvartta).

Svingaa pyöreällä osuma-alueen liikkeellä, mutta suorilla käsivarsilla saatossa. Pallon lentoradan pitäisi startata edelleen oikealle ja kaartaa sieltä vasemmalle.

Lisää rannekulmat taaksevientiin, mutta saata suorin käsin.

Tämän jälkeen voit edetä vähitellen kokonaiseen svingiin lisäten vauhtia asteittain.

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Kuvauspaikka: Vuosaari Links, Helsinki

Etsi luettavaa