Hyppää sisältöön

Pelaa alle 80: Miksi rystybreikki on niin vaikea?

Vasemmalta oikealle kallistuva putti on vaikea pala purtavaksi.

Oikeakätisellä pelaajalla vasemmalta oikealle kallistuva putti on vaikeampi kuin oikealta vasemmalle. Tässä artikkelissa Timo Karvinen kertoo, miksi näin on ja neuvoo videolla harjoitteen rystybreikkien hallitsemiseksi.

Golfin yksi pelätyimmistä lyönneistä on vasemmalta oikealle kallistuva alamäkiputti eli ns. rystybreikki. Tilastojen mukaan tasoituksella 10 pelaava missaa vasemmalta oikealle kallistuvan 3–4 metrisen putin neljä kertaa useammin kuin toisinpäin kallistuvan.

Tosiasia on kuitenkin se, että putti on osa-alue, joka ei vaadi suuria urheilullisia edellytyksiä. Kuka tahansa voi kehittyä siinä taidoista riippumatta, kunhan vaan perehtyy aiheeseen ja haluaa harjoitella.

Pienikin harjoittelu kehittää vauhdin hallintaa, jota tarvitset kaltevissa puteissa. 

Mikä sitten tekee vasemmalta oikealle kallistuvasta niin vaikean oikeakätiselle pelaajalle? Yksi iso syy on se, että usein pelaajat linjaavat sekä lavan että vartalon liiaksi kohti reikää. Tällöin liike kohdentuu liiaksi kohti reikää, eikä mahdollista pallon kulkua oikean breikkipointin kautta sisään.

Lisäksi kaarevassa puttiliikkeen ajoitus jättää lavan asennon helposti auki osumassa, mikä lähettää pallon liian alas oikeasta linjasta. 

Pelaa alle -opetusartikkelit tarjoavat perustietoa pelin eri osa-alueiden kehittämiseen. Sisältö on laadittu kullekin taitotasolle soveltuvalla tavalla aina jutussa käytettyä terminologiaa myöten. Artikkelit toteutetaan yhteistyössä Hondan kanssa.

Doug Sandersin missi

Vuoden 1970 British Openissa nähtiin golfhistorian merkittävimpiä oikealle kallistuvia putteja. Doug Sanders missaa lyhyen ratkaisuputin päätösreiällä ja häviää seuraavana päivänä uusinnan Jack Nicklaukselle, joka upottaa lopussa kaksimetrisen oikealle kallistuvan voittaen uusinnan lyönnillä.  

https://www.youtube.com/watch?v=S4pegAOskAw

Rystybreikkien harjoittelu alkaa hyvästä linjan hahmottamisesta. Lue puttilinja katsomalla ensin reiän takaa pallon putoamiskohta. Sen jälkeen linjan korkein kohta eli ”breikkipointti”, josta kuljetat pallon putoamispaikkaan.

Lopulta hahmota pallon lähetyslinja, joka vie pallon breikkipointin kautta reikään. PGA Tourilla valmentava Stan Utley suosittelee, että alkuasennon viimeinen katse kohdennetaan kohti pallon lähtölinjaa, jotta liike kohdentuu oikein.

Oleellista on siis sitoutua tähtäyslinjaan ja lyödä suora putti. Jää loppuasentoon ja tarkista että sen myös teit näin. 

Kolmen oikealle kallistuvan harjoite

Aseta kolme palloa kolmen, neljän ja viiden metrin päähän reiästä. Lue kunkin putin linja yksitellen aloittaen pallon putoamiskohdasta, sitten breikkipointti ja lopuksi tähtäyslinja johon pallo lähetetään.

Aseta suuntatikku pallon lähtösuuntaan. Tavoitteena on pudottaa reikään kaikki kolme etäisyyttä peräkkäin. 

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Kuvauspaikka: Camiral Golf & Wellness Resort, Espanja

Etsi luettavaa