Hyppää sisältöön

Pelaa alle 80: Kuinka monta erilaista chippilyöntiä on hyvä hallita?

Kun halutaan pelata alle 80 lyönnin kierroksia, kannattaa kehittää erityisesti lähipeliä. Chippien merkityksen ymmärtää paremmin, kun perehtyy tilastoihin.

Lähipelin vaatimustaso vaihtelee pitkälti tulostason mukaan. Kierrostuloksen laskiessa pelaajalta edellytetään tarkkuuden lisäksi monipuolisuutta – erityisesti lähipelissä.

Tämä johtuu siitä, että griiniosumia tulee vähän alle puolet, kun tasoitus on hieman singelin paremmalla puolella. Toisin sanoen griinin ympäristöstä pelataan kymmenisen kertaa kierroksen aikana. Niistä tulisi selvittää 40 prosenttia yhdellä putilla. Puttitilastojen mukaan tasoituksella kahdeksan pelaava upottaa 40 prosenttia puteista noin kahdesta metristä.

Näin on määritelty lähipelin vaatimustaso, mikäli haluat pelata toistuvasti alle 80 lyönnin kierrostuloksia.

Pelaa alle -opetusartikkelit tarjoavat perustietoa pelin eri osa-alueiden kehittämiseen. Sisältö on laadittu kullekin taitotasolle soveltuvalla tavalla aina jutussa käytettyä terminologiaa myöten. Artikkelit toteutetaan yhteistyössä Hondan kanssa.

Tilanneosaaminen ratkaisee griinin ympäristössä

Singel-tasoituksen omaava pelaaja kantaa bägissään kolmea neljää erilaista wedgeä. Ihannetapauksessa nämä täydentävät toisiaan erilaisilla pohjan muotoilulla, jotta ne soveltuvat erilaisiin tilanteisiin.

Suomen olosuhteissa lob-wedge (58–60 astetta) voisi olla kapeapohjainen helpottaen korkeita lyöntejä ja 56-asteinen wedge voisi olla leveämpi pehmeitä kenttiä ja bunkkeri-peliä ajatellen.

Kuinka monta erilaista lyöntiä tulisi hallita griinin ympäriltä? Siihen ei ole suoraa vastausta, mutta niin monta, että mahdollisimman usein chippi päätyy alle kahteen metriin.

Tuloksenteon kannalta on tärkeää antaa mahdollisuus parin tekemiseen ja ymmärtää lyöntivalikoiman riskit. Myös se, kuinka tarkka chipeissä tulisi olla.

MAINOS

Season Sale – Green fee -tarjoukset

GoGolf Shopin Season Sale -tarjouksista löydät green feet ja loppukauden pelioikeudet edullisesti. Klikkaa itsesi syksyn edullisimmille green fee -ostoksille! 💙

Tilanneosaaminen eli peliäly kunkin yksittäisen tilanteen selvittämisessä korostuu. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi pallon makuun vaikutuksen ymmärtäminen pallon vauhtiin ja mailan sekä maan ja lavan välinen reagointi eli bouncen hyödyntäminen silloin, kun pallo ei makaa ruohon pinnalla.

Suurin osa chipeistä pelataan raffista, joten tilanteen hallinta korostuu. Alla olevalla videolla näytän kuusi erilaista chippiä erilaisista paikoista.

Putissa ratkaisevaa on etäisyys reiästä

Chipin merkitys korostuu tuloksenteossa, koska putattaessa etäisyydellä on suuri merkitys upotukseen. Kahdesta metristä putoaa lähes puolet, mutta jo kahden ja puolen metrin etäisyydeltä alkaa todennäköisyys pudota selvästi.

Liian usein pelaaja syyttää puttiaan huonoksi, vaikka tosiasiassa puttien tulisi lähteä lähempää reikää, jotta tulos paranisi.

Hyvä tapa kehittää puttia on harjoitella puolentoista metrin putteja kaltevalla reiällä tavoitteena upottaa viidesti peräkkäin eri suunnista. Tämä etäisyys vaatii kaltevan linjan näkemistä, vauhdin hallintaa ja sitoutumista.

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Kuvauspaikka: Camiral Golf & Wellness Resort, Espanja

Etsi luettavaa